BARNLØS: Noen, som fiktive Carrie Bradshaw fra Sex og Singelliv, ønsker andre ting i livet enn å bli mor. Om du har gjort som henne, har du garantert fått høre at du kommer til å angre, eventuelt at du må skynde deg så ikke den biologiske klokka slutter å tikke.
BARNLØS: Noen, som fiktive Carrie Bradshaw fra Sex og Singelliv, ønsker andre ting i livet enn å bli mor. Om du har gjort som henne, har du garantert fått høre at du kommer til å angre, eventuelt at du må skynde deg så ikke den biologiske klokka slutter å tikke. Foto: Scanpix

AKTUELT

10 ting kvinner som ikke vil ha barn kan kjenne seg igjen i

«Du kommer til å angre».

Publisert Oppdatert

Å ikke ønske seg barn, spesielt om man er en kvinne i «sin beste alder», har lenge blitt ansett som tabu. I dag ønsker imidlertid flere kvinner andre ting i livet enn å bli mor.

Dette er det ikke alle som forstår seg på, og om du er en kvinne som ikke ønsker å få barn kan du nok kjenne deg igjen i noen av disse utsagnene:

Les også: Du blir ikke lykkeligere av å få barn

1. «Har du ikke angst? Er du ikke livredd for å ikke bli mor? Du må skynde deg!»

Når du er singel og i 30-årene, bekymrer etablerte venninner seg mer for din barnefrie situasjon enn det du selv gjør.

2. «Jeg har en hyggelig fetter som er singel – har du lyst til å treffe ham?»

Det er ikke slik at man kaster seg over alt med to bein og penis bare fordi man ikke har lyst på barn og kanskje er singel. Er fetteren din en hyggelig fyr, for all del! Men hvis det er fordi du synes synd på oss, kan du spare deg.

3. «Du kommer til å angre.»

Vi tviler ikke på at det er flott å bli foreldre. Det føles bare litt respektløst å tvinge sine livsønsker på andre.

4. «Du vet ikke hva kjærlighet er før du har opplevd å holde ditt eget barn i armene.»

Hva vet egentlig de rundt deg om hvor sterke følelser du har? Det er ganske trist å ikke ha opplevd kjærlighet før man blir forelder. Det er også litt trist å la et annet menneske skulle definere om du er lykkelig eller ei.

5. «Du hadde nok tenkt annerledes hvis du hadde vært mor.»

Selv om man ikke har barn, kan man like fullt ha meninger om neste generasjons oppvekstvilkår og barneoppdragelse. Selv om man ikke er forelder selv, er det ikke nødvendigvis slik at man ikke har lest seg opp på tematikken.

6. «Hvem skal passe på deg når du blir gammel?»

«Min unge elsker skal passe på meg når jeg blir gammel». Neida, men det å bli forelder er ingen garanti for at man ikke blir ensom i alderdommen. Det føles dessuten litt egoistisk å få barn først og fremst fordi man ønsker å bli «passet på» senere i livet.

7. «Hva gjør egentlig du på 17. mai når alle er på skolegården med flaggheising og potetløp?»

På 17. mai er vi på champagnefrokost, eller med annen familie - eller på utenlandstur! Og det er egentlig ganske hyggelig.

8. «Folk som ikke har barn vet ikke hva det vil si å være trøtt/sliten.»

Meget mulig at du som har små barn er mer sliten eller trøtt enn meg, men å være trøtt og sliten er faktisk ikke noe som er forbeholdt småbarnsforeldre. Du mener vel ikke å si meg at du aldri var sliten før du fikk barn?

9. «Hvorfor er karrieren din det viktigste i livet ditt?»

Det finnes forskning som støtter tanken om at det å «ha alt», altså både familie og en lysende karriere, ikke er så enkelt som det for noen kan virke. Derfor må det også være innenfor at noen velger å prioritere karriere fremfor barneliv, og det må være greit, og ikke noe som andre har rett til å sette spørsmålstegn ved.

10. «Sist, men ikke minst: Man trenger faktisk ingen grunn til å ikke ville ha barn»

Det finnes en lang rekke av grunner til å ikke ha barn, men det aller beste hadde vært om man slapp å oppgi en grunn i det hele tatt.

Kilder: Mic, Cosmopolitan.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!