BLOGG SHOUT Scgoneinternational: En god og lettvint oppskrift (0)
LIKT: Kvinner ber like ofte som nallige kolleger om lønnsøkning, men de får oftere nei.
LIKT: Kvinner ber like ofte som nallige kolleger om lønnsøkning, men de får oftere nei. (Colourbox)

Ny studie: Kvinner spør om lønnsøkning like ofte som menn

Men de får det ikke.

(SIDE2): Det har vært mer eller mindre slått fast at kvinner ikke spør om lønnsøkning så ofte som sine mannlige kolleger. Kvinner er redde for å virke utakknemlige, eller for å støte sjefene. Eller de tørr ikke.

En ny studie, utført ved Cass Businnes School og universitetene i Warwick og Wisconsin og publisert på universitetets sider, viser at det ikke er tilfelle: Kvinner ber like ofte som det menn gjør, om økt lønn.

LES mer: Syv spørsmål på jobben du aldri skal svare ærlig på

Myte

- At kvinner ikke ber om lønnsøkning like ofte som menn, er en populær teori. Det er veldig vanlig å si og tro det, men bevisene er bare anekdoter, det er vanskelig å vitenskapelig teste en slik teori, sier professor i økonomi ved universitetet i Warwick, Andrew Oswald, til BBC.

Oswald sier at det kan være at menn som får avslag på lønnsøkningen tier om det, mens kvinner er mer åpne om det. Men studien tar for seg tallmateriale fra 2013og -14, og er hentet inn fra 4300 ansatte i Australia.

Landet er det eneste som systematisk dokumenterer når det bes om lønnsøkning, og når og hvorfor dette eventuelt har blitt innvilget.

OFTERE NEI: Kvinner får ifølge studien, oftere nei til lønnsøkning enn menn.

Studien avviser at forskjellene hos mannlige og kvinnelige ansatte har med hvorvidt man er deltids eller fulltids ansatt, da disse ble sammenlignet med hverandre. Kriterier som ble sett på var blant annet selskapets størrelse, om den ansatte var forelder, og hvilke kvalifikasjoner den ansatte innehadde.

LES også: - Likestilling er økonomisk lønnsomt

- Diskriminering

Men det er en stor forskjell: Mannlige ansatte som ber om mer lønn får det oftere, enn kvinnene. Ved ellers like vilkår og ansettelsesforhold, er det 25 prosent flere menn som får ja, enn kvinner, når de ber om lønnsøkning.

PROFESSOR: Andrew Oswald

- Etter å ha sett på funnene i denne studien, så tror jeg vi må akseptere at det er et element av ren diskriminering mot kvinner. Det kan være at Australia er uvanlig, men det er en moderne industriell økonomi, som en mellomting mellom Storbritannia og USA, så jeg tror ikke det er tilfellet.

Oswald mener derimot det er tegn til en utvikling. Både kvinner og menn under 40 år, som ber om lønnsøkning, tenderer til å få et ja til lønnsøkning like ofte.

Dr Amanda Goodall ved Cass Business School, som er en del av universitetet i London, og har vært med på studien, mener også det er positivt.

- Unge kvinner i dag forhandler lønn og vilkår med større suksess enn det eldre generasjoner kvinner gjør, og kanskje vil det fortsette også når de er eldre.

LES også: Norske menn bidrar mest med husarbeid i verden
OG her: Kvinneandel på prestisjestudium halvert uten kjønnspoeng

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.