FORDELER OG ULEMPER: DJoda, du kan ende med å få er ressurser og bedre lærere om du studerer privat, men har du tenkt på ulempene det fører med seg? Foto: Colourbox
FORDELER OG ULEMPER: DJoda, du kan ende med å få er ressurser og bedre lærere om du studerer privat, men har du tenkt på ulempene det fører med seg? Foto: Colourbox

Når burde du vurdere å studere privat?

- Noen arbeidsgivere kan tro du betalte fordi du ikke var god nok til å komme inn på andre måter.

(SIDE2): Det kan være vanskelig nok som det er å skulle velge riktig utdannning og en karriereretning som skal vare resten av livet. Burde du satse på et sikkert og stabilt yrke, eller noe du virkelig brenner for?

Og som om det ikke var vanskelig nok i seg selv, så dukker det stadig opp alternative privatskoler med andre utdanninger som lover gull og grønne skoger. Men, når burde du egentlig vurdere å studere privat?

Side2 tok en prat med karriereveileder i Smart Karriere, Trude Kvammen Ekker, for å høre om akkurat det.

Flere fordeler

Det er ikke noen nyhet at enkelte av de største privatskolene i landet kan skryte på seg et godt rykte, og en god del prestisje innenfor sin sjanger. Se bare på BI og Westerdahls. Dermed kan man argumentere for at enkelte private skoler kan ha spesielt gode lærekrefter, og at man dermed får en ekstra tyngde ved å velge det fremfor det offentlige tilbudet.

- Du har jo også et veldig vanlig argument om at du har funnet drømmestudiet, men du kommer ikke inn i det offentlige systemet med de karakterene du har, og dermed blir en privatskole den enkleste og beste løsningen, sier Ekker til Side2.

Dessuten er det mange studenter som ønsker å bli boende i de store byene som Trondheim, Bergen og Oslo. Dessverre er det slik at universitetene og høyskolene i nettopp disse byene har høyere snitt enn de lignende linjene andre steder i landet, og dermed ender flere med å ikke komme inn. Dermed kan man velge privat for å få muligheten til å bli boende i de store byene, påpeker Ekker.

Til syvende og sist er det likevel de økte ressursene som gjør det verdt det, mener Ekker.

- Det er ofte satt av flere ressurser per elev, og dermed får man tettere oppfølging og bedre utstyr tilgjengelig. Dessuten har gjerne foreleserne en tettere tilknytning til arbeidslivet og næringslivet ute i praksis, og mer fersk erfaring å formidle til elevene, sier hun.

Likevel ulemper

Til tross for at det som nevnt kan være flere fordeler ved å velge private skoler, er det også en rekke ulemper man skal passe seg for. Som regel koster det mer penger, og det er også en større sjanse for å bli lurt av falsk markedsføring.

- Det koster penger å studere privat, så man må jo vurdere om det er noe man kan ta seg råd og har ressurser til. En annen ulempe er jo at mange arbeidsgivere kan tenke at du gikk på privat skole fordi du var for dårlig til å komme inn i det offentlige tilbudet, og dermed betalte seg til en god nok utdannelse, sier Ekker, før hun legger til:

- Om det er rekrutterere som tenker sånn kan du alltid motbevise dem ved å gjøre det bra, skaffe deg kontakter, og jobbe deg oppover.

Du burde også være bevisst på at de private skolene gjerne driver en mer aggressiv markedsføring enn de offentlige skolene, og dermed stiller de seg ofte i et bedre lys enn de fortjener.

- De private skolene viser seg frem på glanset papir, og vifter gjerne med fancy titler og lovnader om jobb rett etter endt utdanning. Et godt tips er å ringe til skolene for å høre hvor mange av elevene som fikk jobb i løpet av de første seks månedene etter endt utdanning, og om den jobben de fikk faktisk var relevant til studiet de studerte, for der kan de fort jukse med tallene.

Sjekk med Lånekassen

En av de viktigste tingene du burde sjekke før du søker deg inn på en privat skole er imidlertid om skolen støttes av Lånekassen, og om den er NOKUT-godkjent.

- NOKUT avgjør om de får offentlig støtte eller ikke, og er det organet som kontrollerer at ting skal gå riktig for seg. Om du er i tvil om ting er som det skal, så burde du lete etter NOKUT-stempelet, sier Ekker.

Dessuten vil du få refudert deler av lånebeløpet også ved privatskoler, om de er godkjent av NOKUT og Lånekassen. Det vil si at 40% av lånebeløpet til vil bli omgjort til stipend etter fullført og godkjent utdanning.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.