GODT VALG: Sara er kjempeglad for at hun dro til New York for å studere, og ville ikke vært foruten opplevelsen. Foto: Privat
GODT VALG: Sara er kjempeglad for at hun dro til New York for å studere, og ville ikke vært foruten opplevelsen. Foto: Privat

Dette bør du vite før du studerer i utlandet

Vi har samlet de beste tipsene for deg.

(SIDE2): Hvert år er det nærmere 220 000 studenter som søker til høyere utdanning her i Norge, og av dem velger stadig flere å ta et semester eller hele utdanningen i utlandet.

Ved første øyekast kan det virke både skummelt og overveldende å skulle søke om en studieplass i New York eller Australia, men ved hjelp av litt bakgrunnsinformasjon trenger det slettes ikke være så skummelt.

Vi tok en prat med studieveileder Trude Kvammen Ekker i Smart Karriere, og utenlandsstudent Sara Stebbings for å gi deg en god oversikt.

Huskeliste

 

- Det anbefales å begynne planleggingen allerede seks måneder i forveien.

- Husk å skaffe en reiseforsikring som gjelder for hele perioden.

- Ta med en ekstra kopi av alle viktige dokumenter (som pass, visum, flybiletter og leiekontrakt).

- Dobbeltsjekk av passet ditt er gyldig for hele studieperioden.

- Sjekk at studiet kvalifiserer for studiepoeng hjemme i Norge, og oppfyller krav til støtte hos Lånekassen.

- Du er selv ansvarlig for å dokumentere at du har en generell studiekompetanse. Er du inne i ditt siste år på videregående og foreløpig ikke avlagt alle eksamenene, kan du likevel melde deg på nå. Den generelle studiekompetansen må først dokumenteres når studiet begynner.

- Det anbefales å spare opp litt ekstra penger før du drar. Selv om du får et stipend, er det mye som forsvinner gjennom skolepenger og boutgifter. Det er ikke alltid like lett å skaffe jobb med en gang i et fremmed land.

Tenk økonomisk

Det er andre tider nå enn det var for bare noen få år siden, og dermed også andre regler. Med en svak krone kan man plutselig bli nødt til å ta valutakursen med i betraktningen når man velger et potensielt studiested.

- Du bør absolutt vurdere kronekursen. Studieoppholdet kan plutselig vise seg å bli kjempedyrt, i og med at krone har blitt såpass svak, sier Ekker til Side2.

Om du trenger hjelp til å begrense alternativene kan det også være lurt å høre på de norske myndighetene sine anbefalninger. Norge har nemlig flere land vi anser som vesentlige handelspartnere, og dermed kan de være attraktive for arbeidsgivere senere.

Landene du burde memorere er BRIKS-landene, noe som innebærer Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

- Det kan være smart både med tanke på å lære seg språket og kulturen, og dermed fungere som en slags bro mellom Norge og det aktuelle læresteder, sier Ekker.

Kan bli ensomt

- Det er mange som får seg en overraskelse over hvor tøft og ensomt det kan være å flytte utenlands til å begynne med. Engasjer deg derfor fort i studentaktiviteter, fadderuka, studiegrupper og lignende, sånn at det blir en mykere overgang, foreslår Ekker.

En annen ting man kan ta med i regningen før man drar er nettverket man mister. Når du reiser utenfor landegrensene går du glipp av muligheter som flere norske studenter her hjemme får, i forbindelse med praksisplasser og felles venner i de samme yrkene.

- Samtidig viser det seg at de som har studert i utlandet tjener bedre enn de som har studert her hjemme i Norge på sikt. Det viser jo også en selvstendighet å kunne ta seg frem i verden, og man får en verdifull internasjonal erfaring både i språk og kunnskaper, så man må veie ulempene opp mot fordelene, sier Ekker.

Veldig ofte er også andre land flinkere enn Norge til å gi studentene praksis erfaring gjennom studiene, og det kan bli gull verd når du kommer tilbake til Norge for å søke jobb.

STORTRIVES: Sara stortrives med studiehverdagen i New York. Foto: Privat

Ulike hjelpere

Det finnes en rekke ulike organisasjoner der ute som kan hjelpe deg med planleggingen og gjennomføringen av utenlandsstudiene. Noen tilbyr mer enn andre, og noen er mer uavhengige enn andre.

ANSA er en uavhengig organisasjon som tilbyr alle studenter som skal studere, eller allerede studerer, i utlandet god og gratis hjelp. Både i forhold til hvilke skoler du burde sikte mot, og hvilke utdanningen som kvalifiserer hos Lånekassen.

Om du derimot ønsker hjelp til å finne bosted, under søknadsprosessen til visum, og andre lignende praktiske ting, kan det være en fordel å prate med private aktører. Her må man imidlertid være obs på at de mottar provisjon fra skolene de sender studenter til, og dermed kan tjene penger på skolene du velger å studere ved.

Kilroy vil hjelpe deg med å finne et passende studie gratis, og det å bli innkvartert ved boligene til det eventuelle universitet. Om de derimot ikke har boenheter ved skolen blir du nødt til å finne et sted å bo på egenhånd.

Gateway College krever et administrasjonsgebyr på 2000 kroner, men vil til gjengjeld kunne tilby en tettere oppfølging, og en representant fra firmaet som alltid er tilstede i byen du studerer, om du skulle trenge hjelp underveis. De har også egne boenheter i alle byer de tilbyr studier i, og vil hjelpe deg med å holde kontakten med utleier.

Angrer ikke

Sara Stebbings (25) dro til New York for å fullføre mastergraden sin i ernæringsfysiologi, og det har hun overhodet ikke angret på i ettertid.

- Det å dra til utlandet har gitt meg så mye erfaring jeg ikke ville fått om jeg ble i Norge. Nå snakker jeg mye bedre engelsk enn jeg ville drømt om, og fått en dypere forståelse for fremmede kulturer, sier Sara til Side2.

Før hun dro var hun imidlertid nervøs for at jeg ikke skulle finne noen gode og morsomme venner og at hun skulle bli skikkelig ensom, men det har vist seg å gå kjempebra. Til andre studenter som vurderer i gjøre det samme som henne, har hun en klar oppfordring:

- Bare hopp i det, og ta sjansen. Det meste ordner seg, så lenge du bruker tid på å planlegge litt på forhånd. Jeg brukte mye tid på å forberede meg til å bli kjent med nye mennesker, og det har ført til at jeg har fått mange gode og nye venner!

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.