BLOGG SHOUT Emilielybekk: Brutal ærlighet (0)
Foto: Hommedal, Marit (NTB scanpix)

Röyksopp i krangel om hvem som skrev låt

Rune Lindbæk har gått til sak mot Röyksopp fordi han mener han bør stå som rettighetshaver for Röyksopp-låta «A Higher Place».

Rune Lindbæk, som er Röyksopps tidligere samarbeidspartner, mener melodien er stjålet fra «Lift» fra 1997, der Lindbæk står oppført som rettighetshaver sammen med Torbjørn Brundtland, den ene halvparten av Röyksopp.

Solgte millioner
«A higher place» ble utgitt på albumet «Melody A.M.» fra 2001, som solgte millioner av eksemplarer.

Lindbæk krever sin del av inntektene i årene fremover, oppreisning på 100.000 kroner, samt i underkant av 65.000 kroner av inntektene fra mai 2009, siden pengekrav fra før dette tidspunktet er foreldet.

Röyksopp har svart Lindbæk med et motsøksmål. Duoen – som foruten Brundtland består av Svein Berge – mener Lindbæk ikke har opphavsrettigheter til «Lift» og at han dermed heller ikke har opphavsrett.

Fikk høre låtene
Lindbæks prosessfullmektig, advokat Magnus Øvrebø-Engemoen, spilte mandag av flere versjoner av de to låtene. Blant annet fikk retten høre en versjon der «Lift» var gjort om til samme tempo som «A Higher Place», skriver Bergens Tidende.

En undersøkelse utført av briten Peter Oxendale i 2008 konkluderer med at låtene ikke er identiske, men at de likevel er så like at dersom Lindbæk står som komponist av «Lift», burde han gjøre det for «A Higher Place» også.

Advokaten trakk også fram at Torbjørn Brundtland i Röyksopp har signert papirene for «Lift» som er sendt inn til rettighetsorganisasjonen TONO. Ifølge denne registreringen står Brundtland og Lindbæk sammen bak låten.

– Begrenset medvirkning
Brundtland mener på sin side at han laget låten alene.

I retten hevdet Röyksopps prosessfullmektig, advokat Harald Bjelke jr., at Lindbæk sørget for å bli kreditert for mye musikk han har spilt en liten rolle i utformingen av, skriver Nordlys. Overfor avisa avviser Lindbæk dette.

Det er satt av fem dager til saken i Bergen tingrett.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN