Foto: AFP Photo

Mario Vargas Llosa får Nobelprisen

Nobelprisen i litteratur går i år til en peruansk forfatter.

(SIDE2:) Kunngjøringen av Nobelprisvinneren i litteratur ble gjort i dag. Prisen for 2010 går til Mario Vargas Llosa.

Llosa er født i 1936 i Peru, og regnes som en av de fremste latinamerikanske forfatterne. Han får prisen for «hans kartografi av maktens strukturer og bitende bilde av individets motstand, opprør og tap». Forfatteren har lenge vært regnet som en kandidat til Nobelprisen, og flere i publikum applauderte da det ble kunngjort at Llosa vant.

Oversatt til norsk
Flere av bøkene hans er oversatt til norsk, blant annet «Brev til en ung forfatter», «Rampejenta», «Tante Julia og han som skriver» og «Paradiset på det andre hjørnet».

Han debuterte med novellesamlingen «Los jefes» («The Cubs and Other Stories») i 1959. Gjennombruddet kom med romandebuten «The Time of the Hero» i 1963.

Llosa er også politisk engasjert, og i 1990 kunne han blitt Perus president. Han ble imidlertid så vidt slått av Alberto Fujimori. Etter dette har han bodd i Europa. For tiden bor han i Madrid.

Mange europeere
Nobelprisen i litteratur regnes som den viktigste litteraturprisen i verden. Prisen går til den forfatter som «har produsert det mest fremragende arbeidet med en idealistisk hensikt».

I fjor gikk prisen til tyske Herta Müller. De siste ti årene har åtte av prisene gått til europeiske forfattere, én til en asiatisk forfatter og én til en afrikansk forfatter.

Tre nordmenn har tidligere mottatt prisen: Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928. Sist prisen gikk til Skandinavia var i 1974, til Eyvind Johnson og Harry Martinson fra Sverige.

Llosa er den første peruanske forfatteren som vinner Nobelprisen i litteratur.

Spekulasjoner
Som vanlig har det vært mange spekulasjoner om hvem som skulle få årets pris. Bettingselskapet Landbrokes ga lavest odds til kenyanske Ngugi wa Thiong'o, fulgt av amerikanske Cormac McCarthy og japanske Haruki Murakami. De hadde også Per Petterson, Jon Fosse og Kjell Askildsen på listen over aktuelle kandidater.

Les mer: Blir han Nobel-vinneren?

Også Unibet hadde tro på Per Petterson. Selskapet ga også lave odds til Haruki Murakami, Amos Oz, Philip Roth, Joyce Caro Oates og Margaret Atwood.

Les mer: Blant Nobel-kandidatene

Prisen deles ut 10. desember.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

NA blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN