BLOGG SHOUT Dreamforreal: Reality-show (0)
SARAH POLLEY sier filmen om hennes egen famulie og egen far var de vanskeligste hun har gjort.
SARAH POLLEY sier filmen om hennes egen famulie og egen far var de vanskeligste hun har gjort. Foto: Arthaus

Jakten på en hemmelighet

Hva om familiespøken rundt middagsbordet faktisk blir en sannhet? Det skjedde skuespiller Sarah Polley.

(SIDE2:) Da Sarah Polley var fem år gammel, spilte hun sin første rolle på TV. Siden vil mange huske henne i roller som «I den søte ettertid» som ble hennes «voksne» gjennombrudd og «Mr. Nobody» og «My Life Without Me». Sist vi så henne på TV her hjemme var i «John Adams» der hun spiller rollen som presidentens datter som får brystkreft.

Brøt med Disney
Før det var hun mest berømt for å ha brutt med Disney og TV-serien «Veien til Avonlea» som gjorde henne til barnestjerne nummer én i Canada da hun var bare 12 år gammel.

Men Polley har alltid gått sine egne veier. Grunnen til bråket med Disney var at hun dukket opp i Los Angeles på en prisutdeling med en protest mot Gulfkrigen. Da hun var 15 år, sluttet hun skolen. Den sammenfalt ikke med hennes politiske meninger.

Hun langfilmdebuterte bak kamera før hun ble 30, men kanskje typisk nok var det med en historie om alzheimer, den kritikerroste «Away From Her» med Julie Christie i hovedrollen. Polley ble Oscar-nominert for innsatsen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Betenksomme søsken
Men aldri har hun vært så nervøs som da hun slapp dokumentaren «Stories We Tell» i fjor høst. Den handler rett og slett om Polleys egen tette familie, med hennes avdøde mor og faren i sentrum. Men egentlig handler den om at den stående familiespøken om at faren Michael ikke var hennes virkelige far, etter hvert ikke var så morsom lenger. For var det noe i den? Eller var det ikke? Det skal vi ikke avsløre her, men alt vi kan si er at reisen mot svaret er svært interessant.

- En fantastisk gripende, original og slående film, skrev canadisk presse da «Stories We Tell» hadde premiere under filmfestivalen i Toronto.

I filmen har Polley forsøkt å slippe alle involverte til. Alle hennes fire eldre søsken stiller opp, selv om hennes søster Joanna har sine betenkeligheter.

- For hvem f....beklager ordbruken, tror du skal være interessert i vår familie? Spør hun på et tidspunkt. Svært mange har det vist seg. Og det er ikke bare fordi den avslører, men også fordi det rett og slett er en godt gjenkjennelig beretning om familiedynamikk.

SE JOANNA POLLEY HER

- Dette kunne blitt veldig pinlig, sier Sarah Polley selv på et tidspunkt. Men det er ikke det. Isteden er det en historie om at blod er tykkere enn sladder.

Faren forteller
Originalt nok er det mannen hun ser på som sin far, Michael, som har skrevet og er fortellerstemmen i filmen. En far hun hadde et svært nært forhold til etter at moren døde av kreft da hun var 11 år gammel og som dermed oppdro henne alene etter at alle søsknene hadde flyttet ut.

- Det var jo bare oss to tilbake. Du var 11 år da. Vi hadde fire-fem år veldig nære år der, sier faren Michael i filmen.

MICHAEL POLLEY var selv skuespiller som ble forsikringsmann da han fikk barn og kone. Men det er han som har skrevet fortellerstemmen til Sarah Polleys dokumentar «Stories We Tell».

Måtte ta en pause
På et punkt, forteller skuespilleren The Toronto Star, måtte hun ta en pause fra innspillingen og lage filmen «The Last Waltz» med Michelle Williams, simpelthen fordi alle historiene om moren, morens død, faren og søsknenes sårbarhet, ble for mye for henne å høre på i redigeringsrommet igjen og igjen.

Da filmen hadde sin premiere, skrev Polley selv en blogg på National Film Board of Canadas hjemmeside der hun takket, ikke bare de involverte, men også journalister som visste om historien, men som hadde latt være å trykke den etter (gråtende) oppfordringer fra Polley selv. For da pressen begynte å pirke i saken, hadde hun ikke engang fortalt sin far Michael om at hun hadde gjort sine undersøkelser,

Men medias interesse sørget for at sannheten måtte frem, og Michaels reaksjon i fortellingen er en som ikke en gang en fiksjonsfilm kunne ha funnet opp.

Rekonstruerer mor
I filmen forsøker Polley å rekonstruere sin livsglade mor, både ved ren fiksjon, via egne familieopptak og gjennom intervjuer med søsknene, faren og venner. Hun forsøker, og søsknene forsøker, å forstå hvorfor moren handlet slik hun gjorde.

- Jeg ble kjent med min mor som døde da jeg var 11 år gammel på en måte som ikke er mulig for mennesker som mister sine nære når de er så små, sier Polley i sin egen blogg.

- Diane Polley holdt hemmelighetene sine skjult på en raffinert måte. Men siden hun var en slik «larger than life»-personlighet, så du ikke etter hemmelighetene, sier en venninne av henne.

Søken etter om det ligger noe bak familiespøken, leder Polley på gale spor og tilbake igjen.

Historien rundt Sarah Polleys opphav skaper uventede ringvirkninger for familien Polley, men mest av alt er den en dokumentasjon på hvordan det faktisk kan gå når familiefortellinger håndteres av kloke mennesker.

«Stories We Tell» har premiere 22. mars.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN