BLOGG SHOUT Emilielybekk: Brutal ærlighet (0)

Et genis mesterverk

Pat Metheny er i mine ører et musikalsk geni og hans hittil største bragd er “The Orchestrion Project” – nå både på cd og dvd.

Pat Metheny
The Orchestrion Project
Nonesuch/Warner Music (cd)
Eagle Vision/Playground (dvd)

Det har seg slik at jeg har vært blodfan av den nå 58 år unge Pat Metheny siden 1974. Da stod den totalt ukjente 19 årige gitaristen på scena under Moldejazz sammen med sin mentor Gary Burton og alle som var til stede blei slått i bakken. Maken til gitarist hadde verken jeg, som var nesten like ung, eller noen andre hørt før. Beundringa har ikke avtatt med åra og med “The Orchestrion Project” når han nye høyder. Vi snakker om et mesterverk både musikalsk og innovativt – intet mindre.

Det er nesten umulig å forklare hva Metheny foretar seg her, men jeg skal gjøre et tappert forsøk uansett. Vi møter han mutters aleine med et stort sjølspillende orkester som han med god hjelp av en rekke instrumentmakere har fått satt sammen. Vi snakker om trommer, perkusjon, piano, vibrafon, bass, flaskeorgel og mye mer – et orchestrion som det heter over there, som vel kan oversettes med et sjølspillende orkester. Det er nesten som det ikke er mulig å tro, men alle de som har vært på en av de rundt 120 konsertene han har holdt verden rundt eller som sjekker ut dvd-en har faktisk ikke noe alternativ – det Pat Metheny foretar seg her er virkelig!!!

Pat Metheny gir mye av æren for sin fascinasjon for sjølspillende instrumenter og musikk generelt til sin bestefar Delmar Bjorn Hansen fra Manitowoc i Wisconsin, som dro fra Mandal rundt det forrige århundreskiftet. Bestefaren hadde nemlig et sjølspillende piano i heimen og guttungen Pat blei oppslukt av dette spesielle instrumentet hver gang han var på besøk. Vi kan med andre ord slå fast at Metheny har solide norske røtter og hans fire Berkedal-slektninger blir også takka i omslagsteksten av sjefen sjøl. Høres ikke så verst norsk ut det heller! Og så Mandal da!

Musikken er av vanlig skyhøy Metheny-standard. Nydelig, melodisk og der de dynamiske virkemidlene også virker i de sjølspillende instrumentene. Metheny spiller gitar sjøl hele veien og trigger resten av “orkesteret” på et vis jeg ikke skal prøve å forklare en gang. På dvd-en gjør Metheny det på et pedagogisk vis – han er nesten like flink med ord som han er med musikk og gitar – og “orkester”.

Før han la ut på den lang turneen ga Metheny ut cd-en “Orchestrion”. Underveis har det kommet til mye ny musikk og på den nye dobbelt cd-en og dvd-en finnes alt. Metheny ønska ikke å lage en tradisjonell live cd/dvd og har derfor gått tilbake til den gamle kirka i Brooklyn der “orkesteret” opprinnelig blei satt sammen for å lage “The Orchestrion Project”. Nok et godt valg og de canadiske brødrene Pierre og Francois Lamoureux har laga en fantastisk film som “avslører” hvordan dette “umulige” prosjektet og den vidunderlige musikken har blitt til. Dette er et mesterverk på alle vis og Pat Metheny er et geni.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN