Foto: Paul Weaver (Side2)

Dramatisk på Akershus festning

Soldat i æresgarden falt om.

AKERSHUS FESTNING(SIDE2): Bare to minutter før kong Harald (75) og dronning Sonja (75) ankom med sine britiske gjester prins Charles og hertuginne Camilla faller en av de mange oppstilte gardistene plutselig om. Han faller med hodet rett i bakken, og blir liggende urørlig. Grønnkledde soldater var raskt på plass for å sjekke gardesoldaten som lå urørlig på bakken. Han ble raskt båret ut, og det virket som han kom til seg selv.

I det flotte været i hovedstaden ankom de kongelige gjestene til inspisering av garden og kransenedleggelse ved nasjonalmonumentet. Kong Harald og prins Charles (63) inspiserte garden, mens gardemusikken spilte. Begge kledt i mørk dress for anledningen.

Dronningen var kledd i en lekker rosa drakt og kåpe med matchende hatt til, mens hertuginnen bar en mørk kåpe med glitrende brosje og mørkeblå hatt. De to hadde en hyggelig prat mens kongen og prinsen la ned krans. Besøket er dermed offisielt i gang – og etter den offisielle starten på festningen, skal Charles på besøk til statsministeren og deretter på Nobels fredssenter, der de blant annet møter AUF-ere som overlevde massakren på Utøya.

Møtt av kronprins Haakon
Kronprins Haakon (38) og kronprinsesse Mette-Marit (38) var velkomstdelegasjonen når prins Charles og hertuginne Camilla landet på Gardermoen tirsdag litt før klokken 14.00.

I delegasjonen var også Ullensaker-ordfører Harald Espelund og sjefen for Gardermoen politistasjon, politiinspektør Helge Høyland, sammen med den britiske ambassadøren Jane Owen, Norges ambassadør til Storbritannia, Kim Traavik, protokollsjef Merete F. Brattested og brigader Nils Petter Grandholt, som er sjef for HM Kongens adjutantstab.

Charles på besøk til Jens
Det endelige programmet for prinseparets norgesbesøk ble omsider klart i går ettermiddag, etter å være sjekket og klarert av de kongeliges livvakter.

Den første offisielle posten på onsdagens program fant altså sted på Akershus festning, når den britiske tronfølgeren i 15-tiden la ned krans på Nasjonalmonumentet.

Etter at seremonien er over, reiste prins Charles alene til Statsministerboligen, hvor han blir tatt i mot av Jens Stoltenberg.

Møter overlevende fra Utøya
I 16-tiden kommer kongeparet, kronprinsparet og de utenlandske gjestene til Nobels Fredsprissenter, hvor de blir tatt imot av direktør Bente Erichsen og AUF-leder Eskil Pedersen. Her skal det kongelige følget både møte representanter fra AUF, deriblant overlevende fra Utøya, og deretter lederne for de øvrige ungdomspartiene som sitter på Stortinget.

Tirsdagens program avsluttes med offisiell middag på Slottet. Besøket fortsetter i Bergen onsdag og avsluttes i Oslo torsdag formiddag.

4994

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

NA blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN