-TØY: Syltetøy, verktøy, sengetøy, regntøy, sølvtøy, kjøretøy, sukkertøy, fyrtøy, undertøy og leketøy ... Hvor kommer alle -tøy-ordene fra?
-TØY: Syltetøy, verktøy, sengetøy, regntøy, sølvtøy, kjøretøy, sukkertøy, fyrtøy, undertøy og leketøy ... Hvor kommer alle -tøy-ordene fra? (Colourbox)

Disse norske ordene får svenskene til å le

Hvorfor har vi så mange -tøy-ord?

(SIDE2): Når en flytter fra Sverige til Norge, møter man en kultur og et språk som ligner det svenske, men som likevel skiller seg ut på mange områder.

For eksempel ler svenskene av den norske «Harry Potter»-oversettelsen, og 55 prosent av svenskene kjenner ikke til noen norske kulturpersonligheter.

Mye -tøy

Svenske innflytter reagerer også med latter på enkelte norske fenomener som vi kanskje ikke tenker over selv. Side2 har vært i kontakt med et knippe svenske Oslo-boere som forteller at de flirer av alle de norske -tøy-ordene.

«Alle de norske -tøy-ordene?» tenkte vi først, uten helt å forstå poenget. Men etter en kjapp tenkerunde kom vi fram til at det norske språket inneholder usedvanlig mange -tøy-ord.

Vi har mange -tøy-ord som beskriver klær: Undertøy, regntøy, yttertøy, gymtøy og så videre. Men lista stopper ikke der. Vi har blant annet syltetøy, leketøy, verktøy, sølvtøy, fartøy, kjøretøy, sukkertøy, fyrtøy, dekketøy og sengetøy.

Flere av ordene har ingen umiddelbar kobling til hverandre. Så hvor kommer alt -tøyet fra?

Nå som det er høst må vi fram med både yttertøy og regntøy.

Kommer fra tysk

Ifølge Bokmålsordboka kommer det norske ordet tøy av det tyske ordet zeug. Ordet kan bety både utrustning, redskap og gjenstand.

Når vi snakker om undertøy og regntøy er det altså en utrustning vi snakker om.

Flere av de andre ordene er ulike former for redskaper. Leketøy er et gjenstand man leker med, kjøretøy er et redskap man kjører med og fartøy er et redskap man farer med.

De norske -tøy-ordene heter for øvrig følgende på svensk: Syltetøy (marmelad), leketøy (leksak), verktøy (verktyg), fartøy (fartyg), kjøretøy (fordon), fyrtøy (tändare) og sengetøy (sängkläder).

Les også: Slik bør du rette på barnas språkfeil

Les også: Logoped: - Vi jobber ikke lenger med å lære barn kj-lyden

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.