Harry Potter og fangen fra Azkaban. Samtidig som magien foregikk i Harry Potter-universet, skjedde det helt andre ting i vår verden.
Harry Potter og fangen fra Azkaban. Samtidig som magien foregikk i Harry Potter-universet, skjedde det helt andre ting i vår verden. (Warner Bros.)

Disse Harry Potter-faktaene har du neppe tenkt over

Visste du at Harry Potter er like gammel som Kim Kardashian?

Vi blir aldri lei av «Harry Potter», og til høsten blir vi igjen tatt med inn i magiens verden i «Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald».

Gjennom årene har vi fått vite mange morsomme detaljer om «Harry Potter»-universet. Visste du for eksempel at da den første boken ble gitt ut i USA i 1998, vurderte de å gi den tittelen «Harry Potter and the School of Magic»? Eller at Slur skal være inspirert av J.K. Rowlings kjemilærer?

Noe du kanskje ikke har tenkt over når du har lest bøkene, er at selv om det skjer dramatiske ting på Galtvort, går gompenes (de umagiske) verden som vanlig.

Vi har tatt en kikk på hvordan vår verden så ut side om side med magiverden:

Harry Potter og de vises stein.

31. juli 1980

I slutten av juli 1980 var mange opptatt av sommer-OL i Moskva. Lekene var spesielle, fordi hele 82 land - inkludert Norge - boikottet lekene på grunn av Sovjetunionens invasjon av Afghanistan.

Midt oppi det hele, 31. juli, ble Harry Potter født. Andre kjendiser født dette året er Kim Kardashian, Ryan Gosling og Channing Tatum.

1. mars 1980

Noen måneder før, 1. mars, ble Ronny Wiltersen født. Dagen etter kom skuespiller Rebel Wilson til verden. Da Ronny var 21 dager gammel, ble Marit Bjørgen født.

27 dager etter at Ronny ble født skjedde den dramatiske Alexander L. Kielland-ulykken i Norge.

19. september 1979

På Lørenskog pludret en to uker gammel John Carew, og i USA visste ingen at 11 dager gamle Alecia Beth Moore skulle bli den verdenskjente artisten Pink. I Norge var mange sinte etter Alta-aksjonen to dager før.

I England ble Hermine Grang født.

1. april 1978

Molly og Arthur Wiltersen var i lykkerus etter å ha født tvillingene Fred og Frank 1. april. Dagen etter hadde såpeserien «Dallas» premiere.

1. september 1991

Mens vi nynnet på «(Everything I Do) I Do It For You)» og «Enter Sandman», hadde Harry, Ronny og Hermine sin første dag på Galtvort 1. september 1991.

I Norge var diskusjonen opphetet, etter at en tale fra Arne Myrdal førte til masseslagsmål mellom rasister og antirasister i Brumunddal dagen før. Ti dager etter skolestart ga Nirvana ut det legendariske albumet «Smells Like Teen Spirt».

På Harry Potters første skoledag, foregikk det helt andre ting i vår verden.

25. desember 1991

Samme dag som Harry Potter fikk usynlighetskappen på Galtvort, ble Sovjetunionen vedtatt oppløst.

31. juli 1992

Michael Jackson hadde nettopp holdt sin første konsert i Norge og det var bare en drøy måned til TV 2s første sending. Verdens øyne var rettet mot Barcelona og sommer-OL.

På bursdagen sin fikk Harry for første gang besøk av Noldus, og dette fikk store konsekvenser hos Dumlingene.

Noldus besøkte Harry Potter hos Dumlingene mens det var sommer-OL i Barcelona.

6. juni 1994

Harry, Ronny og Hermine hadde (som vanlig) en travel tid før skoleåret var slutt. Harry hadde fått vite at Sirius Svart var gudfaren hans, Ronny hadde fått vite at rotta Skorpus egentlig var Petter Pittelpytt og Hermine hadde reddet flere liv ved å bruke tidsvenderen. Forhåpentligvis fikk de slappet av litt i sommerferien. Hermine, som hadde gompeforeldre, så sannsynligvis «Løvenes konge» på kino og sang med på «Love Is All Around».

24. november 1994

Harry hadde kommet med i tretrollmannsturneringen på mystisk vis, og 24. november var det klart for første runde - hvor han måtte bekjempe en drage. I Norge var mange i tenkeboksen, og fire dager etter dragekampen stemte et flertall imot norsk EU-medlemskap.

Få dager etter dette var det EU-valg i Norge.

5. mars 1995

Mediene påvirket oss nordmenn og Harry Potter på helt ulike måter i mars 1995. 6. mars ble Brønnøysunds Avis landets første nettavis, og slo dermed Dagbladet med to dager. Dagen før var Harry Potter i harnisk etter at Rita Slita publiserte en artikkel om at han og Hermine var kjærester.

30. juni 1997

30. juni 1997 ble Albus Humlesnurr drept. Dagen etter var nyheten spredd til alle magiske vesener. Den største nyheten i gompenes verden var at Hongkong ble gitt tilbake til Kina fra Storbritannia 1. juli.

Sommeren 1997

Mens trekløveret lette etter malacruxer, ble verden for øvrig bergtatt av den første boka om «Harry Potter».

Harry Potter var opptatt med andre ting enn å lese boka om seg selv sommeren 1997.

2. mai 1998

Gompene nøt en langhelg i forbindelse med fridagen på 1. mai. Det var fint vær, så mange koste seg i sola denne lørdagen. På radioen hørte vi «My Heart Will Go On» og «Truly Madly Deeply». Mange dro på kino for å se den romantiske komedien «Sliding Doors», som hadde premiere samme helg.

Samtidig pågikk Slaget om Galtvort, hvor Harry Potter endelig tok knekken på Voldemort.

Slaget om Galtvort skjedde en deilig langhelg i mai.

1. september 2017

Her i Norge var usikkerheten stor før stortingsvalget 11. september. 1. september skrev VG at Bjørnar Moxnes hadde hatt barn i en ideell barnehage, mens Erna Solberg overrasket mange ved å skryte av Jonas Gahr Støre da hun var gjesteredaktør i Nettavisen.

Samtidig fulgte Harry og Gulla barna til Galtvortekspressen. Dette var siste kapittel i siste bok, hvor vi fikk bli med trollmennene 19 år fram i tid. Det er også åpningsscenen i «Harry Potter og barnets forbannelse».

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.