BLOGG SHOUT Dreamforreal: Reality-show (0)

Alle gode ting er 13

Den eksplosive blandingen av lidenskap, utroskap og hykleri har gjort «Anna Karenina» til en historie vi aldri blir ferdig med.

(SIDE2:) Kan man bygge sin egen lykke på andres smerte? Ifølge litteraturvitere er dette et av mange temaer i Leo Tolstojs mangslungne kjærlighetsroman «Anna Karenina».

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Mange reaksjoner
Det er også en bok som har vakt både lidenskap og avsky hos dens lesere siden den ble gitt ut i årene mellom 1873 til 1877. Den stormende kjærligheten og affæren mellom Anna Karenina (Keira Knightley) og hennes elsker Vronsky (Aaron Taylor-Jones) har fascinert mange. Anna Kareninas valg, med blant annet å forlate sønnen, har vært gjenstand for en rekke diskusjoner om hun var et bra eller dårlig menneske. Og hun får et barn, en datter, med sin elsker, mens hun fremdeles er gift med Karenin (Jude Law), noe som den dag i dag vel ikke anses som stuerent.

- Jeg er ikke mor selv, men jeg finner det veldig vanskelig å tilgi at hun forlot sitt barn, sier Knightley i et intervju med Moviefone.

Konsekvenser
Mange har sagt at det som interesserte Tolstoj var ikke kjærligheten alene, men de ekstreme konsekvenser den kan få. I 1800-tallets Russland betød det for Anna at hun mistet/ga opp sin sønn. Samtidig var det hun som ble utstøtt fra samfunnet og ikke hennes elsker, Vronsky. Med andre ord ble kvinnen strengere dømt enn mannen. Noen samlivsterapeuter vil si at samme mekanikk gjelder i dag når utroskapsaffærer kommer fram i lyset.

For filmskaper Joe Wright og Keira Knightley er 13 ikke et ulykkestall, men et lykketall. Det er nemlig 13 gang at «Anna Karenina» filmatiseres når filmen går opp på norske kinoer fredag.

Det er en bredt anlagt film, som ikke sparer på noe når det gjelder Anna Kareninas storstilte sosietetsliv og etter hvert utsvevende liv med sin elsker over hele Europa. Wright har dog valgt en noe ukonvensjonell metode for sin versjon. Det meste springer ut av et teater i Moskva, en forestilling Anna Karenina bestemmer seg for å gå på da hun og Vronsky kommer tilbake fra sin ferd rundt omkring i Europa, bare for å oppdage at hennes tidligere venner vender ryggen til henne åpenlyst.

Et teater
- Vi hadde egentlig tenkt at vi skulle fortelle denne i en mer naturalistisk stil. Men så følte jeg at jeg hadde tråkket denne stien før, sier Joe Wright i et intervju med Collider. Kanskje følte han også at det var en sti så mange andre hadde gått før ham, tolv regissører for å være nøyaktig.

Så Joe Wright har satt sin «Anna» i et teater, og bak scenen og i foajeen og siderommene utspiller alt fra ministermøter til ball og det aristokratiske hjemmeliv seg. Det er en spennende, uvant og høyst vellykket måte å fortelle historien på, skal vi tro anmeldere utenlands der filmen allerede har hatt premiere.

«Anna Karenina» er altså en roman som råder på topp-ti-listene over «verdens fremste romaner» i utallige kåringer. Allerede i 1914 ble den filmatisert første gang i hjemlandet Russland. Deretter forsøkte Hollywood seg i 1915 med danske Betty Nansen i hovedrollen.

Garbo mest berømt
Men den mest berømte er fremdeles 1935-versjonen med Greta Garbo i rollen som Anna. Pussig nok spilte hun nærmest samme rolle sju år tidligere i filmen «Love» (1927) som opprørte Tolstoj-purister med å ha to slutter, en original og en lykkelig en. Den siste ble spilt på amerikanske kinoer. Men dette er en stumfilm. Så da filmen plutselig fikk anledning til tale, spilte man inn historien på nytt. Fremdeles regnes denne som en av de beste filmatiseringene av Tolstojs roman.

I 1948 forsøkte man seg igjen, denne gang med Vivien Leigh, bedre kjent som Scarlett O'Hara i hovedrollen.

Russerne har laget tre versjoner til, hvorav en er med Bolsjoj-balletten.

Så sent som i 2000 skapte David Blair sin versjon med Helen McCrory og Kevin McKidd for BBC.

Filmskaperne denne gangen mente at det er så mye å ta tak i romanen at det rettferdiggjorde nok en filmatisering. Sikkert er det at i Keira Knightleys skikkelse er ikke Anna en rendyrket heltinne.

Ambivalent
- Jeg leste boken første gang da jeg var 19 år gammel og husker den som veldig vakker og hun som en uskyldig kvinne. Da jeg leste den igjen før vi begynte filmingen, forsto jeg at dette jo er en helt annerledes historie. Anna er mye mørkere og historien spør deg hele tiden om hun er heltinnen eller antiheltinnen i historien. Jeg synes det var et bra utgangspunkt å utforske. Du klarer ikke helt å bestemme deg for om du skal heie eller fordømme henne, sier Keira Knightley i et intervju med Moviefone.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN