BLOGG SHOUT Fullstendigkaos: Vakre, stygge mennesker (4)

ANNERLEDES: Den originale Pinocchio er slett ikke like søt og likandes som Disneys versjon.
ANNERLEDES: Den originale Pinocchio er slett ikke like søt og likandes som Disneys versjon.

8 kjente historier som egentlig er forferdelige

Pinocchio drepte Timmy Gresshoppe og Quasimodo sultet i hjel ved Esmeraldas lik.

(SIDE2): Tidligere har vi skrevet om bakgrunnen til flere kjente eventyr og barnesanger.

Visste du at Gullhår egentlig ble spist av de tre bjørnene og at Tornerose ble voldtatt i søvne? Eller at lillebror opprinnelig ikke fikk noen strømper i «Bæ, bæ, lille lam»?

Denne uken har filmen «The Huntsman: Winter's War» norsk premiere. Her får vi høre historien til Snehvits stemor. I den forbindelse har vi hentet vi fram noen flere kjente historier som har en annen slutt enn vi er vant til.

«Snehvit»

Moderne versjon: Snehvits vekkes av prinsen, og de lever lykkelige i alle sine dager.

Originalt: Brødrene Grimms originalversjon er relativt lik de mer moderne versjonene. Men noen ulikheter er det. Blant annet får vi originalt høre om bryllupet til Snehvit og prinsen. Den onde stemoren dukker opp, men hun blir tvunget til å danse med varme jernsko til hun dør. Opprinnelig hadde dessuten stemoren planer om å spise Snehvits lunger og lever etter at jegeren hadde drept henne.

 

«Todd og Copper: To gode venner»

Moderne versjon: I Disney-filmen blir reven Todd og hunden Copper gode venner som unge. Vennskapet blir vanskeligere da de blir voksne, men de overvinner instinktene og forblir venner.

Originalt: I romanen til Daniel P. Mannix blir Copper lært opp til å drepe Todd, men Todd kommer seg alltid unna. Til slutt blir han så sliten av jakten at han dør av utmattelse. Noen år senere skal jegeren flytte til et pleiehjem, og han skyter og dreper Copper.

«Mulan»

Moderne versjon: Mulan utgir seg for å være en mann for å ta farens plass i militæret. Hun forelsker seg i generalen, og til slutt faller også han for henne.

Originalt: Disney-filmen er basert på en kinesisk ballade kalt «Hua Mulan». Her kommer Mulan vel hjem fra krigen, men til en annen hverdag enn i filmen. Hun blir tvunget til å prostituere seg, men velger i stedet å begå selvmord.

 

«Jungelboken»

Moderne versjon: I både Disney-filmen og musikalen blir Mowgli så betatt av en jente fra menneskelandsbyen at han bestemmer seg for å forlate jungelen.

Originalt: Rudyard Kipling skrev flere noveller om Mowgli, og det er disse de mest kjente dramatiseringene er basert på. Originalt blir Mowgli ikke tatt godt imot av menneskene, bortsett fra én familie. Han blir tvunget til å reise tilbake til jungelen, mens familien blir torturert. Mowgli spør derfor elefanten Hathi om hjelp. Sammen med Baghera og ulvene, drar Mowgli og Hathi tilbake til menneskene og ødelegger landsbyen.

«Pocahontas»

Moderne versjon: Disneys klassiker er basert på en sann historie. Her blir indianerprinsessen Pocahontas forelsket i nybyggeren John Smith, og deres kjærlighet skaper fred mellom fiendene.

Originalt: I virkeligheten var Pocahontas bare 10 eller 12 år gammel da nybyggerne kom, mens John Smith var midt i 30-årene. Naturlig nok ble det ingen kjærlighet på dem, men mye tyder på at han voldtok henne og gjorde henne gravid.

Georg von Trapps tredje eldste barn, Maria (hun hadde altså samme navn som sin stemor). Her er hun tilbake i von Trapps villa i 2008, for første gang siden hun og familien forlot det i 1938. Maria døde i 2014, 99 år gammel.

«The Sound of Music»

Moderne versjon: Denne kjente musikalen er basert på livet til familien von Trapp. Med sang og jodling kom de seg unna nazistene, med den alltid muntre Maria i spissen.

Originalt: I virkeligheten trengte ikke familien å lure nazistene med en forestilling for å rømme. I stedet kjøpte de hver sin togbillett og reiste. Etter at de forlot Salzburg leide de ut huset sitt til lokale prester. Senere tok nazistene over huset og gjorde det til en av sine hovedbaser. Blant annet bodde Heinrich Himmler der en periode, mens Hitler var på overnattingsbesøk innimellom. Familiens private kapell ble for øvrig omgjort til en ølbule.

«Pinocchio»

Moderne versjon: Den lille tredukken Pinocchio lærer - med god hjelp av gresshoppen Timmy - å bli snill og modig, og Den gode feen forvandler ham til en ekte gutt.

Originalt: I originalhistorien av italienske Carlo Collodi er alt mye mørkere enn hos Disney. Da Pinocchio rømmer fra Geppetto, blir Geppetto arrestert for barnemishandling. Pinocchio drar deretter hjem, og her dreper han Timmy. Egentlig ville Collodi la historien slutte med at Pinocchio ble hengt og drept, men han lot «helten» overleve.

 

«Ringeren i Notre Dame»

Moderne versjon: Quasimodo aksepterer at Esmeralda elsker Phoebus, og innbyggerne av Paris aksepterer og hyller Quasimodo.

Originalt: Victor Hugos roman ender ikke like lykkelig. Der klarer ikke Quasimodo å akseptere at Esmeralda elsker en annen. Han overgir henne til Frollo, som sørger for at hun blir hengt. Etterpå angrer Quasimodo, og han finner graven hennes. Her legger han seg tett inntil henne og sulter i hjel.

Kilder: Todayifoundout.com, Huffington Post, Enkivillage.com, Twentytwowords.com, Dorkly.com, Cracked.com.

Les også: 11 Disney-teorier som kunne vært sanne

Les også: 17 ting du neppe visste om «Askepott»

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

NA blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.