Askepott, Ringeren i Notre Dame, Snehvit og Jungelboken. Alle disse karakterene fra de kjente og kjære Disney-filmene har en mørkere bakhistorie enn vi kan tenke oss.
Askepott, Ringeren i Notre Dame, Snehvit og Jungelboken. Alle disse karakterene fra de kjente og kjære Disney-filmene har en mørkere bakhistorie enn vi kan tenke oss. Foto: Disney

12 Disney-filmer som er bygget på mørke bakgrunnshistorier

RIP, barndom 💀

Vi er alle vant med at våre kjære Disney-karakterer alltid lever lykkelig alle sine dager, og at livene deres ender opp med å bli bare tipp-topp. Vi fikk ro i sjelen, og har levd på denne drømmen gjennom vår hele barndom.

Beklager, men Disney-filmene har løyet! 

Det Walt Disney ikke fortalte oss, er at disse filmene kommer fra ulike historier og ulike forfattere har skrevet langt mer realistiske utfall fra våre kjære karakterer.

Les også: 5 scener fra Disney-filmer som slett ikke passer for barn

Inspirert av Buzzfeed, har vi selv laget en egen liste med flere karakterer som hadde mørkere avslutninger enn det Disney filmene viste oss.

Denne uken har også den britiske tobarnsmoren Sarah Hall fått mye oppmerksomhet i mediene etter at hun gikk ut og oppfordret til å fjerne eventyret Tornerose fra skoleundervisningen. Grunnen er at hun mener eventyret oppfordrer til upassende seksuell oppførsel, fordi prisnesn kysser Tornerose mens hun sover. 

- I historien om Tornerose er det et spesifikt problem knyttet til seksuell adferd og samtykke, sier hun til Newcastle Chronicle.

Originalversjonen av eventyret er faktisk mye, mye verre. 

1. Tornerose

via GIPHY


I Disney-filmen:

Aurora stikker seg på en forgiftet plante og faller i evig søvn. Det kommer en prins som bryter forbannelsen med et lidenskapelig kyss, og de lever lykkelig i alle sine dager. 

I originalversjonen: 

Aurora blir ikke vekket opp med et kyss, men at hun føder tvillinger. Hva i all verden, ikke sant? Det blir verre. Prinsen gjør henne gravid og drar fordi han allerede er gift! Når Tornerose og barna hennes drar til prinsen, prøver kona hans å drepe dem. Prinsens far stopper dramatikken, og tillater Aurora til å gifte seg med mannen som voldtok henne. 

2. Askepott

via GIPHY

I Disney-filmen:

Askepott drar til et ball for å møte en prins, men må dra før midnatt. Under hele prosessen mister hun skoen sin. Prinsen finner skoen, og får alle til å prøve skoen i håp om å finne Askepott. Etter hvert finner han henne og de lever lykkelig i alle sine dager. Hvor romantisk er ikke det?

Originalversjonen:

Når prinsen kommer hjem til Askepott, får Askepotts stesøstre beskjed om å kutte av deres tær og sette på den berømte skoen. Planen til stemoren går rett i vest, og Askepott får sin prins til slutt. I andre versjoner skrives det at begge stesøstrene mister øyene sine etter flere kråker hakker øyene deres. 

3. Skjønnheten og udyret

via GIPHY

I Disney-filmen:

Belle blir tatt til fange av Udyret og bor i et slott der hun får alt hun ønsker seg. Etterhvert oppdager hun Udyrets indre skjønnhet. Hun kysser Udyret og redder han fra en forbannelse som gjorde han lite attraktiv, fordi - ytre skjønnhet har en betydning. 

Originalversjonen: 

Gabrielle-Suzanne de Villenuve's versjon klarer Belle om å overbevise Udyret om å treffe familien sin i en hel uke. Søstrene oppdager at Belle har det godt, og sjalusien brenner innvendig. De overbeviser Belle om å være der lenger enn en uke i håp om at Udyret dreper og spiser ihjel Belle. 

4. Snøhvit

via GIPHY


I Disney-filmen:

Det er hardt å være vakker. Bare spør Snøhvit. På grunn av sitt flotte utseende, måtte hun flykte til skogen for å ikke bli tatt av den ondskapsfulle heksen. Hun ender opp med å bo med de syv dvergene, og lever sitt liv. Under oppholdet blir hun forgiftet av heksen, mens dvergene planlegger måter å ta hevn på heksen. Heksen dør, Snøhvit blir reddet av sin prins og selvfølgelig - lever de lykkelig i alle sine dager. 

Originalversjonen:

Heksen dør på en litt mer utradisjonell måte. Straffen hun mottar for forsøke på å drepe Snøhvit er å danse i varme jernsko helt til hun besvimer og dør. Litt av en straff!

5. Den lille havfruen

via GIPHY

I Disney-filmen:

Ariel bytter stemmen sin for et par ben i håp om å finne den store kjærligheten. Hun blir forelsket i prins Eric, dreper den ondskapsfulle heksen Ursula, og lever lykkelig i alle sine dager. 

Originalversjonen: 

I avtalen med Ursula blir det gjort til at Ariel får konstant smerte i bena, akkurat som om kniver hugger i henne for hvert steg hun tar. Siden smerte og forførelse ikke er en solid kombinasjon, ender det opp med at prinsen gifter seg med en annen dame. Med et knust hjerte, kaster Ariel seg selv i sjøen der hun blir til sjøskum. 

:(

Les også: Disney vil ikke sensurere «homoøyeblikk» fra «Skjønnheten og Udyret»

6. Mulan

via GIPHY


I Disney-filmen:

Mulan er ei sterk kvinne som later som hun er en mann slik at hun kan delta i den kinesiske hæren. Mulan vinner krigen, og livet blir herlig. 

Originalversjonen: 

Det finnes to versjoner av den historien:

Kina taper krigen, og fienden lar Mulan leve med et unntak av at hun bor sammen med The Khan. Etter hvert rømmer hun for å komme seg hjem til familien sin. Hun oppdager at faren hennes er død og at moren har giftet seg på nytt. Knust av at faren ikke lenger er hos henne, tar hun sitt liv. 

I Hua Mulan-diktet vinner hun krigen. Keiseren er villig til å gi henne alt hun ønsker seg. Det eneste hun vil ha er en rask hest slik at hun kan komme seg hjem til familien sin. Da hun kommer hjem, slutter hun å kle seg som en mann og de fleste blir sjokkert når de finner ut at Mulan egentlig er en kvinne som har kjempet i krigen med dem. 

7. Rapunsel

via GIPHY


I Disney-filmen:

Rapunsel er en prinsesse med langt lyst hår som er fanget i et tårn. Hun møter en kjeltring, og de finner på masse som ikke er en del av den originale historien. 

Originalversjonen: 

Brødrene Grim forteller historien sin slik:

Da moren til Rapunsel går gravid med henne, får hun så veldig lyst på rapunsel (vårsalat) fra hagen til heksa. Faren til Rapunsel sniker seg inn i heksas hage og stjeler rapunsel til henne, men blir oppdaget den andre natten. Han gjør en byttehandel med heksa - han får plukke vårsalat mot at han gir henne barnet når moren har født. 

Da hun ble 12 år låste heksa lille Rapunsel i et tårn med lite mulighet for å rømme. Den eneste måten å nå henne var å klarte i hennes lange vakre hår, som henger ut av tårnet. En dag kom en prins forbi som hørte henne synge, og han ble helt betatt av stemmen. Han endte opp med å klarte opp til henne, og de giftet seg samme dag. 

Da prinsen bestemte seg for å dra tilbake til henne neste dag, oppdager han at det er selveste heksa som står i tårnet. Dette fører til at hun kaster henne ut av vinduet, han faller hardt og blir blind på begge øyene. 

Prinsen bruker flere måneder på å finne Rapunsel helt til han hører stemmen hennes langt unna. Når han finner henne har hun fått to barn. Hennes magiske tårer gir han tilbake synet sitt, de gifter seg og lever lykkelig i alle sine dager. 

8. Pocahontas

via GIPHY


I Disney-filmen: 

Pocahontas prater med trær, og er bestevenn med en vaskebjørn og en kolibri. Hun blir stormforelsket i en engelskmann, og starter nesten en konflikt med to forskjellige folkeslag. 

Originalversjonen: 

Matoaka, eller Pocahontas, var datteren av Høvding Powhatan i nåværende Virginia. Urbefolkningen kidnappet engelskmannen John Smith for å holde ham som gissel, og hun reddet livet hans. Det var den eneste relasjonen de noensinne hadde. 

Hun ble etterhvert kidnappet av disse fremmede menneskene. I en alder av 17 giftet hun seg med en engelskmann, og døde i en alder av 22. 

9. Herkules

via GIPHY


I Disney-filmen:

Herkules var den yngste sønnen av Zevs og Alkmene. Han redder Megara fra Hades og blir den største helten i Olympus. 

Originalversjonen:

Kan vi bare snakke om Megara? Megara ble tvangsgiftet til Herkules, fikk to barn og levde et liv sammen. Alt var perfekt frem til Zevs kone, Hera, gjorde Herkules gal. Dette førte til at Herkules drepte Megara og deres barn. 

Les også: Ni norske designere skal lage sin versjon av kjente Disney-prinsessekjoler

10. Ringeren i Notre Dame

via GIPHY


I Disney-filmen:

Quasimodo er den vanskapte ringeren i Notre Dame som blir forelsket i Esmeralda, og redder henne fra å bli drept av kirken.

Originalversjonen: 

I Victor Hugo sin versjon av fortellingen klarer ikke Quasimodo klarer å redde Esmeralda og vitner at hun blir hengt. Han drar til graven hennes og forblir der helt til han dør av sult. 

11. Pinocchio

via GIPHY


I Disney-filmen:

Alt Geppetto ønsket seg var en liten sønn. Med ønsket i bakhodet skapte han lille Pinocchio. I løpet av filmen putter Pinocchio faren hans i real fare, og i slutten av filmen blir han en ekte gutt. 

Originalversjonen: 

Carlo Collodi beskriver Pinocchio som et mareritt. Han oppfører seg helt forkastelig, stjeler og er rett og slett et mareritt. Til og med hans far blir fortvilt over hvordan Pinocchio er. Konsekvensene for handlingene hans når Pinocchio, og det hele ender opp med at en katt og en rev henger gutten fra et tre. 

12. Jungelboken

via GIPHY


I Disney-filmen:

Mowgli blir forlatt av sine foreldre i jungelen, og blir oppdratt av en bjørn og en panter. 

Originalversjonen:

Rudyard Kiplings versjon er langt mer dystrere. Etter at Mowgli dreper Shere Khan, finner Mowgli ut at foreldrene hans har blitt tatt av noen bønder i en landsby. Med hjelp fra flere dyr, dreper Mowgli alle beboerne i landsbyen. Han flykter og ender opp et fredelig sted langt i skogen. 

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.