I originaleventyret har prinsen sex med Tornerose mens hun sover.
I originaleventyret har prinsen sex med Tornerose mens hun sover. (Colourbox)

10 eventyr som opprinnelig var fryktelige

Gullhår blir spist av bjørnene og Tornerose blir voldtatt i originalversjonene.

(SIDE2): Denne uken har filmen «Tale of Tales» norsk premiere. I filmen fortelles tre eventyr med klassisk dramaturgi: En prinsesse holdes fanget av et troll, en dronning må gå langt for å skaffe seg et etterlengtet barn og en konge forelsker seg i en ukjent jomfru.

Men der mange eventyrfilmer gjøres snille og barnevennlige, viser denne filmen hvor groteske de originale eventyrene virkelig var.

For selv de søteste eventyrene som vi i dag leser for barna våre, hadde opprinnelig fryktelige elementer som er utelatt i moderne versjoner.

Les også: Her er sannheten om 11 barnesanger

Her er noen av de fæle detaljene:

«Gullhår og de tre bjørnene»

Moderne versjon: Gullhår kommer inn i bjørnenes tomme hus og spiser grøten deres, sitter i stolene deres og ligger i sengene deres. Da bjørnene oppdager henne, rømmer hun.

Originalt: Det er flere versjoner av dette eventyret. I en av de eldste blir Gullhår spist av de tre bjørnene. I en annen er Gullhår er gammel kone som rømmer ut av vinduet til bjørnene, men brekker nakken i fallet. I den aller tidligste versjonen var det en rev kalt Scrapefoot som besøkte bjørnene.

I tidlige versjoner kuttet stesøstrene av seg deler av foten for å få på seg glass-skoen.

«Askepott»

Moderne versjon: Det finnes mange versjoner av «Askepott». Felles for dem alle, er at hun mister skoen sin på vei fra slottet og at prinsen bruker denne til å finne henne igjen. Deretter lever de lykkelige i alle sine dager.

Originalt: Stesøstrene kutter av seg deler av føttene for å få på seg glass-skoen, men to duer oppdager det og advarer prinsen. I Askepotts bryllup, hakker duene ut øynene på stesøstrene.

«Rottefangeren fra Hameln»

Moderne versjon: En by invaderes av rotter, og en rottefanger tilbyr seg å få dem vekk ved hjelp av fløyten sin. Da han ikke får betalt for jobben, lurer han alle barna i byen vekk på samme måte.

Originalt: Rottefangerens fløyte får barna med til elven, hvor alle drukner.

Originalt lurte ulven Rødhette til å drikke bestemorens blod.«Rødhette og ulven»

Moderne versjon: Rødhette blir narret av ulven, og både hun og bestemoren blir spist. Til slutt kommer en jeger og spretter opp magen til ulven, så Rødhette og bestemoren reddes.

Originalt: Rødhette skal besøke bestemor og spør ulven om veien. Hun følger hans råd, men ender med å bli spist – før hun i det hele tatt kommer til bestemoren. Så slutter historien. Moralen er å ikke ta imot råd fra fremmede.

I en annen versjon kler Rødhette seg naken og legger seg i sengen, hvor ulven spiser henne. I en tredje versjon lurer ulven henne til å drikke bestemorens blod, som hun tror er vin.

Tornerose var ikke like idyllisk på 1600-tallet.

«Tornerose»

Moderne versjon: Tornerose sover i hundre år etter å ha stukket seg på en tein, men blir vekket av prinsens kyss.

Originalt: Prinsen forelsker seg i den sovende prinsessen, og han har sex med henne (altså mens hun sover). Hun blir gravid og føder tvillinger i søvne. Et av barna suger på fingeren hennes, noe som fjerner giften som fikk henne til å sove, og dermed våkner hun.

«De tre små griser»

Moderne versjon: To late griser blir nesten fanget av ulven. De må rømme til deres arbeidsomme bror, som har laget et hus ulven ikke kan bryte seg inn i.

Originalt: I tidlige versjoner av eventyret blir de to late brødrene spist av ulven.

«Hans og Grete»

Moderne versjon: Dette eventyret er ganske fælt også i sin moderne form. Hans og Gretes stemor lurer dem ut i skogen for å dø, men de finner et hus av kaker. Her bor det en heks som vil fete opp Hans, så hun kan spise ham. I stedet dytter Grete heksa inn i ovnen, så hun brenner opp. Vel hjemme hos faren igjen, får de vite at stemoren er død.

Originalt: De to søsknene finner fram til huset til djevelen og kona hans. Djevelen lager en sagbenk, hvor planen er at barna skal blø i hjel. Men barna lurer djevelens kone opp på benken, hvor de kutter av hodet hennes. Så rømmer de. Djevelen følger etter, men dør underveis.

I H.C. Andersens eventyr, dør til slutt den lille havfruen.

«Den lille havfruen»

Moderne versjon: I Disney-filmen ender det med at Ariel får sin prins, mens heksa får sin straff.

Originalt: Havfruen dør da hun nekter å drepe prinsen.

«Den stygge andungen»

Moderne versjon: De andre endene erter Den stygge andungen, helt til han blir en vakker svane.

Originalt: I H. C. Andersens versjon blir Den stygge andungen mobbet av alle på gården. Han får bo hos en gås og noen ender, men disse blir slaktet. Så flytter han til en gammel dame. Her blir han mobbet av en katt og en høne, så han rømmer. Etter en hel vinter alene, finner han svanene.

«Snehvit»

Moderne versjon: Snehvits vekkes av prinsen, og de lever lykkelige i alle sine dager.

Originalt: Det gjør de for så vidt i brødrene Grimms originalversjon også. Det Disney og andre eventyrfortellere har utelatt, er at den onde stemoren kommer i bryllupet og blir tvunget til å danse med varme jernsko til hun dør. I originaleventyret ber dessuten stemoren om å få Snehvits lunger og lever fra jegeren, ikke hjertet som i nyere versjoner. Lungene og leveren skulle hun servere til middag på slottet.

Kilder: Listverse.com, MTV, Huffington Post, List25.com, Mentalfloss.com, Stylist.co.uk, Flavorwire.com.

Les også: 11 Disney-teorier som kunne vært sanne

Les også: Test deg selv: Hvor godt kan du Disney-sangene?

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

NA blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.