(Trine Stalsberg)

- Vi spiller knallhard satanpolka

Polkabjørn og Kleine Heine varmer opp med jodling, trekkspill og kastanjetter på a-has avskjedsturné.

(SIDE2): - Vi fikk et brev i posten der det sto at vi skulle varme opp for a-ha. Jeg trodde det var en spøk og tenkte ikke mer på det, men så ringte det en fyr en morgen og sa vi måtte møte opp i Oslo da og da, og her er vi, sier jodler Polkabjørn til Side2.

Sammen med Kleine Heine på trekkspill, skal han varme opp når Norges største internasjonale musikksuksess gjennom tidene starter sin avskjedsturné på Ullevål lørdag.

- Beæret
De sier de er beæret over å ha fått oppgaven som oppvarmere, selv om det bare er Polkabjørn - alias Bjørn Tomren (29) - som sier han er fan av Morten, Paul og Magnes band.

Polkabandet så dagens lys da de to bestemte seg for å starte sitt eget band under jodlerfest i Huttwil, Sveits i 2007, - eller som Bjørn forklarer det:

- Jeg satt og så på nyhetene på tegnspråk da jeg kom på at jeg hadde lyst å starte et polkaband. Så jeg ringte Heine og så tok vi det derfra.

De to lover at de kommer til å spille fra sitt faste repertoar den halvtimen de har fått til rådighet på scenen på Ullevål.

- Vi skal ikke fri til publikum. Det blir knallhard polka fra a til å, sier Bjørn, som beskriver musikken som satanpolka - men modererer seg selv med å servere en påfølgende fnising, godt hjulpet av Kleine Heine.

Avskjed
A-has avskjedsturné faller sammen med Heine og Bjørns eget farvel som band - en avskjedsturné de kaller «The last yodel». De varmer opp for sine noe mer kjente musikerkollegaer både i Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand.

- Den siste konserten er på Sør Arena. 11. september er datoen - da er ringen sluttet, sier Bjørn alvorlig, mens Kleine Heine, eller Heine Bugge (25), forklarer at tre år er lenge i polkamiljøet.

- Det tærer på både publikum og artister, tre år er lenge i dette miljøet. Dessuten er det fint å slutte mens man er på topp.

Kastanjetter og opera
Med seg på scenen har de to kompisen Hallvar Djupvik, som bidrar med opera og mandolin. I tillegg har Polkabjørn funnet fram kastanjettene.

- Jeg var sammen med ei veldig flott jente, men det ble slutt og jeg la kastanjettene på hylla. Jeg tok dem fram for en uke siden for turneens skyld, og etter litt press fra Heine. Etter å ha konsultert psykolog, viser det seg at det er bra for meg å spille kastanjetter, sier Bjørn, som forteller at de blant annet skal spille «Granada»

- Det er en kastanjett-låt, men vi trenger vokal, og der kommer Hallvar inn.

Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!

På ferga
Heine er oppvokst i Molde, og studerer utøvende jazz ved Griegakademiet i Bergen. Bjørn er fra Tomrefjord, studerer filosofi og spiller ellers en del biljard på fritiden. De to møttes angivelig for første gang på en ferge, da de begge var på vei til videregående.

- Du var jo allerede et kjent fjes i Romsdalen da, en kjendis, sier Bjørn, og viser til Heines duo med jazzmusiker Ola Kvernberg - en kjendisstatus Heine selv kledelig beskjedent, om enn uriktig, tilbakeviser.

(Mer om Heine og Bjørn under rosasykkelmontasjen)

YouTube og endorfiner
Det nevnte repertoaret har de også sitt å si om tilblivelsen av:

- Bjørn finner det meste på YouTube, og sender det til meg. Så øver jeg litt og så har vi en ny låt på repertoaret. Så lang har vi vel 40-50 låter, men det er ikke alt som er like bra, sier Heine, mens Bjørn går lenger:

- Ikke alt er fullt så bra nei.. eller, det meste er ikke fullt så bra faktisk, sier han - muligens ørlite selvkritisk.

Men jodling i seg selv har uansett lindrende egenskaper, opplyser de om.

- Jodling utløser endorfiner, man blir litt lystigere av det, sier Kleine Heine, men Polkabjørn legger til at på et tidspunkt vil effekten ebbe ut - og de to fortsetter å diskutere om det da er vits å jodle mer for å øke endorfinnivået på ny eller om det da er nytteløst.

(Les mer om Kleine Heine og Polkabjørn under videoruta)

Spy og horer
Svaret på hva planer de to har etter at avskjedsturneen er over, er noe diffuse, men mer musikk blir det.

- Bjørn har allerede deklarert sin fremtid innen mer østlig musikk, sier Heine, og polkakollega serverer det fengende navnet på sitt nye prosjekt: «The barfing bitch and the hookers from hell».

- Vi har allerede booket en spillejobb, i Kjell Magne Bondeviks 65-års dag, sier Bjørn lite overbevisende, før han fortsetter å fortelle om hvordan han lærte å jodle.

Kort fortalt handler historien om grandtante Palma - nei Lava var det, Palma var den bitre, - og hvordan hun omkom da hun traff en mine fra krigens dager mens hun sto på vannski. Dødsfallet resulterte i at Bjørns mor arvet platene til grandtanten, Bjørn lyttet og oppdaget jodlingen - og lærte seg det selv.

Til skjermen
For tiden er de to også overvåket av et kamera - et TV-tema skal lage dokumentar om Polkabjørn/Kleine Heine/polkaens historie, som har arbeidstittelen «Kunsten å jodle».

- Det var rart å bli filmet i begynnelsen, men alle i teamet er så hyggelige, så nå er det bare kjekt, sier Heine.

Turneen er altså uansett neppe det siste man ser eller hører av Heine eller Bjørn.

Under ser du listen over hvor a-ha og Polkabjørn og Kleine Heine spiller på sin avskjedsturné:

21. august: Ullevaal stadion, Oslo

28. august: Brann Stadion, Bergen

4. september: Lerkendal Stadion, Trondheim

11. september: Sør Arena, Kristiansand

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

NA blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN