MIKROPLAST brukes i skjønnhetsprodukter som ansiktsskrubb, kroppsskrubb og såpe. Det er de små, blå kulene som sees på bildet som er mikroplast.
MIKROPLAST brukes i skjønnhetsprodukter som ansiktsskrubb, kroppsskrubb og såpe. Det er de små, blå kulene som sees på bildet som er mikroplast. Foto: Colourbox

Mikroplast forbudt i skjønnhetsprodukter i USA - men ikke i Norge

- Jeg ser at det er blitt mye mer oppmerksomhet rundt dette i Norge, sier Side2-blogger.

(SIDE2): Fra og med 2016 blir det i USA forbud å bruke mikroplast i skjønnhets- og hudpleieprodukter. Mikroplast finnes gjerne i produkter som tannkrem, skrubbekremer, såper og andre hudpleieprodukter.

Forbudet vil gjelde fra 2017, og er et ledd i å hindre miljøforurensningen som disse produktene fører til, spesielt til havs.

En amerikansk studie publisert i Environmental Science & Technology viste til at mer enn 8 trillioner mikroplastkuler renner ut i landets elver og sjøer daglig. Dette kan man sammenlignes med å dekke 300 tennisbaner med små plastkuler daglig, skriver CNN.

Slik unngår du mikroplast

 

- Svanemerket har forbudt mikroplast fra tannkrem, skrubbekremer, såper og andre hudpleieprodukter.  Svanemerkede produkter er derfor trygge å kjøpe.

- Ikke kjøp produkter som inneholder polyetylen, polypropylen, polyetylentereftalat, polymetylmetakrylat eller nylon.

- Sertifiserte økologiske produkter inneholder ikke mikroplast.

Mikroplast, som er plastbiter under fem millimeter i størrelse, spises av dyreplankton. Slik tas miljøgifter i og på plasten, opp i næringskjeden. Til slutt kan miljøgiftene ende opp på vårt middagsbord, ifølge Miljødirektoratet.

Norske partier vil også forby mikroplast

Venstre og Miljøpartiet De Grønne har ved starten av 2016 foreslått forbud mot mikroplast i Norge.

– Det er et sterkt signal at USA forbyr mikroplast i kosmetikk. De Grønne mener Stortinget raskt må starte et tilsvarende arbeid i Norge, basert på vurderingene Miljødirektoratet nå gjør av tiltak mot mikroplast, uttaler Rasmus Hanssson, stortingsrepresentant for De Grønne, på partiets nettsider.

Mikroplast finnes i en rekke produkter.

«De Grønne vil be regjeringen også vurdere tiltak mot spredning av mikroplast fra andre produkter og prosesser, som ifølge Miljødirektoratet står for enda mye større spredning av mikroplast enn kosmetikk.», heter det på partiets nettsider.

Venstre har også bedt regjeringen om å fremme en handlingsplan mot mikroplast, og å implementere EUs Rammedirektiv for marin strategi, i tillegg til å be regjeringen fremme en plan for kunnskapsinnhenting og forskning på langtidseffekter av mikroplast.

- Økende fokus i Norge

PR-konsulent og hudterapeut Anne Kathrine Hansen, som har 20 år i bransjen bak seg, forteller at mikroplast er noe det har vært mye snakk om i hudpleiemiljøet de siste årene.

Hudterapeut Anne Kathrine Hansen minner om at når man fjerner noe fra et produkt, må man være kritisk til hva det erstattes med. - Jeg håper vi unngår samme hysteri som vi hadde rundt parabener, hvor stoffet også ble erstatett av noe som var mye verre, sier hun.

- Jeg ser at fokuset øker i Norge, og det er fint, sier Hansen til Side2.

Hansen forteller at grunnen til at mikroplast dukket opp i hudpleieprodukter, var fordi det tidligere ble brukt for krasse korn som ripet opp huden.

- Men når vi nå vet hva mikroplast gjør med naturen,er det klart at vi finner erstattere. Sertifiserte økologiske produkter bruker ikke disse ingrediensene. Andre hudpleieserier kommer etter og fjerner ingrediensene fra sine produkter. Men husk at dette er en omfattende prosess og det vil ta litt tid før alt er fjernet fra alle salgskanaler, sier Hansen.

Om du allerede nå ønsker å unngå mikroplast, bør du lese ingredienslisten til produktet. Hvis produktet har polyetylen, polypropylen, polyetylen -tereftalat, polymetylmetakrylat eller nylon på ingredienslisten, inneholder produktet mikroplast, ifølge Naturvernforbundet.

Forbundet mener at plasten enkelt kan erstattes med biologisk nedbrytbare alternativer som malt nøtteskall og saltkrystaller.

Eksfoliering uten mikroplast

Du kan for eksempel lage din egen kroppsskrubb slik:

Blant salt eller sukker med enten olivenolje, mandelolje, kokosolje eller avocadoolje.

NATURLIG SKRUBBEALTERNATIV: Hva med tørrbørsting, eller en god gammeldags «loofah»?

Denne skrubben vil derimot for de aller fleste være for sterk for bruk i ansiktet. Det er derfor viktig å være klar over at et produkt kan virke eksfolierende uten å inneholde partikler.

For eksempel vil produkter med salisylsyre og AHA-syrer gi en eksfolierende effekt.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.