HUDKREFT: Slik advarer Tawny Willoughby andre mot å sole seg eller å bruke solarium.
HUDKREFT: Slik advarer Tawny Willoughby andre mot å sole seg eller å bruke solarium. Foto: Facebook / Tawny Willoughby

- Dette er slik hudkreft ser ut

- Ikke la solen hindre deg i å se barna dine vokse opp, sier Tawny Willoughby.

(SIDE2): - Hvis noen trenger motivasjon for ikke å ligge i solarium eller sole seg. Dette er hvordan behandling av hudkreft kan se ut, skriver Tawny Willoughby (27) fra Alabama i USA sammen med et bilde som har vakt oppsikt verden rundt.

- Ikke la soling hindre deg i å se barna dine vokse opp

Det var for en måned siden at hun la hun ut et bilde av ansiktet sitt, dekket av blodige arr og blemmer, for å forsøke å skremme folk til å utvikle bedre solvaner.

- Bruk solkrem og bruk selvbruning. Du får bare en hud, og du burde ta vare på den. Lær av andres feil. Ikke la soling hindre deg i å se barna dine vokse opp. Det er min største frykt, nå som jeg selv har en to år gammel sønn, skriver hun.

Tawny Willoughby har en to år gammel sønn.

Bildet ble lagt ut for en måned siden, er delt over 50.000 ganger på Facebook, og har blitt omtalt i medier verden over. Og dette gleder Tawny.

- Jeg la ut bildet og håpet å få oppmerksomheten til bare en person, som kanskje ville endre solvanene sine. Jeg takker dere for alle beskjedene jeg har fått. Nå er den perfekte tiden til å hamstre inn solkrem for sommeren. Så fortsatt å del bildet med dine kjære, og dine venner. Du vet aldri hvem som virkelig behøver å se det, skriver hun på Facebook.

Solet seg i solarium flere ganger i uken

27-åringen forteller til CNN at hun lå i solarium ofte under oppveksten. Gjerne fire til fem ganger i uken.

- Jeg hadde mitt eget solarium hjemme, og det hadde også mange av vennene mine. Alle var solbrune hele tiden, og jeg tenkte lite over risikoen for å få solkreft på den tiden, sier hun.

De tre vanligste formene for hudkreft

 

Føflekkreft: Betegnes også ondartet føflekksvulst eller malingt melanom. Føflekkreft er den alvorligste hudkreftformen, fordi den kan spre seg til andre organer.
Basalcellekarsinom: En form for hudkreft som oppstår i det dypeste cellelaget i ytterhuden. Vanligvis ufarlig.
Plateepitelkreft: Form for hudkreft som oppstår dypt i ytterhuden. Kan også oppstå i slimhinnder eller i overgangen mellom slimhinner og hud.

Kilde. NHI.no

Ifølge tall fra den amerikanske hudlegeorganisasjonen øker et solariumsbesøk risikoen for hudkreft av type plateepitel karsinom med 67 prosent, og risikoen for føflekkreft med 20 prosent.

Det var for seks år siden at en av Willoughbys klassekamerater ble diagnostisert med hudkreft, og hun bestilte en time hos en hudlege.

Og bare 21 år gammel fikk hun påvist føflekkreft. Siden den  har hun fått påvist basalcellekreft fire ganger, og plateepitelkreft en gang.

- Hudkreft er ikke bare føflekker

Hun er hos en hudlege hver sjette til tolvte måned, og forteller at hun vanligvis må fjerne kreftceller hver gang hun er inne.

- Hudkreft er ikke alltid føflekker. Bare en av mine har vært det. Så få nye, og voksende, fletter eller utvekster sjekket ut. Alt som ikke leges av seg selv, eller som stadig blør, bør du få sjekket. Jo før, jo bedre, sier hun.

Ifølge Kreftforeningen er de vanligste symptomene på basalcelle– og plateepitelkreft sår i huden som blør lett og ikke gror, rødlig hudfortykkelse med kløe/ubehag, misfargede knuter i huden som vokser, eller eksemlignende utslett med skorper som faller av og dannes på nytt

Norge i verdenstoppen i antall tilfeller hudkreft

Norge ligger på verdenstoppen i antall tilfeller hudkreft. Vi befinner oss på samme nivå som solfylte land som Australia og New Zealand.

Det finnes tre typer hudkreft, basalcelle karsinom, plateepitel karsinom og føflekkreft, som alle ligger i epidermis – altså det øverste hudlaget. Når kreften sprer seg bryter den gjennom barrieren.

Det er 1700 mennesker som får diagnosen føflekkreft i Norge hvert år. Rundt 300 av disse dør.

Kreftforeningens viktigste solvettregler:

 

Ta pauser fra sola - unngå å bli solbrent
Bruk klær, solhatt og solbriller
Bruk solkrem med minst faktor 15
Unngå solarium

Doktor Michael Zangani, som arbeider både på Rikshospitalet og i sin egen akneklinikk Hud og Akne Klikkken, forteller at han ser en økning av tilfeller blant yngre mennesker.

- Jeg blir ikke lenger overrasket når 32-åringen får hudkreft, sier han.

Lys, nordisk hud er spesielt utsatt for tidlig aldring og hudkreft, ettersom huden vår naturlig består av svakere melanin.

Beskytt deg med UVA, for å beskytte deg mot kreft

Training Manager for La Roche-Posay, Vera Lin Fostås, har tidligere uttalt til Side2 at hun har et inntrykk av at mange nordmenn generelt har hørt om UVA- og UVB-stråler, men at de ikke helt vet hva de ulike strålene gjør.

- En god huskeregel er at UVB-stråler gjør deg brun og brent, og UVA-stråler kan forårsake blant annet allergi, soleksem, aldring og andre langtidsskader som hudkreft eller føflekkreft. Når folk kjøper solkrem tenker nok mange at man er dekket likt for UVA og UVB. Men når det på et solprodukt står SPF 30 , betyr det at kremen har en UVB beskyttelse på faktor 30. UVA beskyttelsen er derimot ikke så høy, forholdet er som regel en til tre. UVA beskyttelse i forhold til UVB beskyttelsen, altså en UVA beskyttelse, ligger på 10 i dette eksempele, forklarer Fostå.

Så mye solkrem bør du bruke

 

Det er et vanlig problem at man smører seg med for lite mengde solkrem, dette minsker beskyttelsen og en solfaktor 50, kan bli minimert til mindre enn 10.

Huskeliste:
1 ts for ansikt/nakke
1 ts for hver arm
2 ts for overkropp
2 ts for hvert ben

- Så altså, for å få en høy UVA-beskyttelse må man opp i en høy SPF. Dette er spesielt viktig for de med ekstra behov, for eksempel hvis man er plaget av soleksem, lysfølsomhet når man går på ulike medisiner, for de som er opptatte av aldring og ikke minst de som ønsker å forebygge langtidsskadene som hudkreft og føflekk kreft.

En vanlig feil er at man smører for lite slik at man ikke oppnår den faktoren somstår på. I tillegg smører folk ofte for sjeldent.

Nordmenns solvaner kan bli krampaktige

Nordmenn er også over gjennomsnittet glade i å sole seg og solingen kan lett bli intens når sola først titter fram etter en lang vinter, eller vi er på en etterlengtet sol- og badeferie.

- Med usikkert sommervær her i nord kan mange nordmenns solvaner bli litt «krampaktig», og fører til at man får for mye sol i for store doser, har Commercial Director i L'Oréal, Marianne Kampli uttalt til Side2.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN