PARIS HILTON gikk for en ekstrem brunfarge på starten av 2000-tallet. Nå er dette på vei ut.
PARIS HILTON gikk for en ekstrem brunfarge på starten av 2000-tallet. Nå er dette på vei ut. Foto: Bulls

- Det er litt ut å være knallbrun

- Heldigvis vet folk bedre nå, sier hudterapeut.

(SIDE2): Vi har allerede fått konstatert at det nå er «ut» å sole seg toppløs på stranda - på tross av at dette var noe «alle» gjorde for et par tiår siden. En annen ting vi alle gjorde  på 80- og 90-tallet var å legge seg ut og «steke», for å få en så mørkebrun farge som mulig. Nå vet vi imidlertid mye mer om hva soling kan gjøre med hud og helse, men betyr det at det også er ut å være knallbrun?

- I min bransje er det ikke status å komme brun hjem fra ferie. Det helt grei med litt gyllen farge, men det skal være tydelig at du har beskyttet deg godt, sier hudterapeut og skjønnhetsblogger Anne Kathrine Hansen til Side2.

- Fargen er ikke verdt konsekvensene

Hansen synes det er skremmende å tenke på hvor lite både hun, og hennes foreldre, visste om de negative effektene av å dårlige solvaner.

- Jeg ser godt hvordan huden eldes etter tre uker i solen, og synes ikke fargen jeg oppnår er verdt konsekvensene. Det er jo også slik at en hud med jevn struktur og farge oppfattes som yngre enn en misfarget og ujevn hud, så valget er helt åpenlyst for meg, sier hun.

Hudterapeuten  mener trenden begynte å snu på starten av 2000-tallet.

- Heldigvis vet folk bedre nå. Jeg tror mange på starten av 2000-tallet begynte å bry seg mer om solbeskyttelse, og det er flere og flere som nå passer på. Men selv om vi har kommet et stykke på vei, har vi fortsatt langt igjen å gå, sier hun.

Bloggen til Hansen, SkincareByAnki, finner du her.

LES OGSÅ: 20 bilder som viser at folk bør skaffe seg solkrem - så fort som mulig

- Jeg synes det er mer «fashionable» å ikke være knalloransje eller knallbrun, men heller en mellomting, sier Heidi Lill Veivåg.

- Litt ut å være knallbrun

Skjønnhetsblogger og hudterapeut Heidi Lill Veivåg er enig i at det ikke lenger er særlig fasjonabelt med den knallbrune, eventuelt knalloransje, hudtonen.

- Ja, jeg vil vel egentlig si at det er litt «ut», men en må jo ha den looken en selv føler seg komfortabel med. Selv foretrekker jeg en mellomting, sier Veivåg.

Men dette betyr likevel ikke at hun tar solarium eller soler seg aktivt.

-  Solarium er rett og slett forferdelig for huden, spesielt med tanke på hudaldring. Som utdannet hudterapeut har jeg altfor mye kunnskap til å utsette meg selv for det. Det samme gjelder med naturlig sol, selv om det er hakket bedre så lenge en bruker solbeskyttelse, så synes jeg rett og slett det er kjedelig å ligge og steke i solen.

Derfor tyr Veivåg heller til selvbruning, og høy solfaktor året rundt.

LES OGSÅ: - Dette er slik hudkreft ser ut

- Det er viktig å bruke solfaktor året rundt, siden vi blir utsatt for UV-stråling hele tiden, uansett om det er regn eller sol, sier hun.

SMØR DEG MED SOLFAKTOR, helst hele året.

- Anbefaler solfaktor 30-50 hele året

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Silje Austnes ved Beth's Medispa forklarer at overdreven soling kan føre til solforbrenning, pigmenteringsskader, tidlig aldring av huden, og celleskader som kan føre til hud- og føflekkreft.

Hun opplever at mange fortsatt ønsker seg en naturlig, frisk brunfarge, men at mange er blitt flinkere til å smøre seg med høy solfaktor for å beskytte huden underveis.

En undersøkelse utført for Kreftforeningen viser at nordmenn er mer opptatte av å beskytte seg mot solen når deer på syden ferie enn når de er ute i solen hjemme i Norge. Men Austnes anbefaler at man bruker høy solfaktor hjemme i Norge også, hele året rundt.

Kosmetisk dermatologisk sykepleier Silje Austnes anbefaler å dekke til ansiktet så godt man kan når man er ute.

- Jeg anbefaler alle å bruke faktor 30-50 hele året. I tillegg bør man gjenta påsmøringen hver andre time om man er ute i sterk sol, sier Austnes til Side2.

Hun minner også om at solen reflekteres i vann, og at man derfor bør passe ekstra godt på om man befinner seg på eller ved sjøen.

For tilstrekkelig beskyttelse bør du bruke en solkrem sol beskytter mot både UVA- og UVB-stråler.

- Informasjon om dette kan man finne på forsiden av flaskene. Spør gjerne en hudpleier om råd for å finne en solkrem som passer deg og din hudtilstand.

LES OGSÅ: - Ikke alltid slik at den styggeste føflekken er den farligste
LES OGSÅ:
Slik sjekker du deg selv for hudkreft

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.