Heftig frjazz-rock

Fra å være et ganske så fritt kollektiv, har denne kvartetten nå med Kjetil Møster på plass nærmet seg et univers der konvensjonelle låter står på kjøreplana. Integriteten er fortsatt på plass og det låter minst like spennende denne gangen.

Ultralyd

Conditions for a Piece of Music

Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Ultralyd oppstod i 2004 med MoHa!-guttene Anders Hana på gitar og Morten J. Olsen på trommer og kongerikets frijazznestor Frode Gjerstad på altsaksofon. Sistnevnte mente at de trengte en distinkt bass-stemme også og Kjetil D. Brandsdal, som noen vil kjenne igjen fra Noxagt, blei invitert med. Den aller første øvelsen kom ut som «Ultralyd» på det engelske selskapet FMR Records. Året etter så «Chromosome Gun» dagens lys på det amerikanske avant-rock selskapet Load Records etter at bandet hadde gjort unna en turné i Storbritannia.

Frode Gjerstad fant ut at han ville forlate Ultralyd etter dette og bandet fortsatte ei stund som trio. Nå er de altså tilbake som kvartett og det er liksom ikke noen hvem som helst de har fått med seg på saksofoner heller: Kjetil Møster blei kåra til det største internasjonale unge jazztalentet i 2006 av en rekke av verdens største jazzfestivaler og blei tildelt utmerkelsen i New York i forbindelse med en konsert sammen med Chick Corea og Trondheim Jazzorchestra.

Ultralyd har siden Møsters ankomst vært ute på to lengre Europa-turneer og underveis har retninga på musikken forandra seg. Det har blitt stadig mer struktur på det de foretar seg – vi snakker om nesten konvensjonelle låter! Her er det fortsatt elementer av samtidsmusikk, elektronika, funk, doom metal og frijazz og herrene sjøl karakteriserer det hele som kammer-rock. Det er faktisk ikke noen dum merkelapp hvis man må ha det.

Musikken er tøff, spennende, annerledes og på mange måter mer tilgjengelig enn før. Det betyr på ingen måte at Ultralyd har kompromisset – så langt i fra! Det ligger liksom ikke i disse guttenes natur – de tar musikken dit de må ta den uten noen form for konsekvenstenking og slik får vi håpe de fortsetter. Ultralyd har vært og er fortsatt en sjelden plante som byr på original musikk.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

NA blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.