BLOGG SHOUT Scgoneinternational: En god og lettvint oppskrift (0)

Svenskene under euro 2012. I år vinner de. Hvis musikken får bestemme.
Svenskene under euro 2012. I år vinner de. Hvis musikken får bestemme.

EM-låtene 2016

Det er ingen tvil. Sverige vinner EM. Hvis EM-låtene får bestemme.

(SIDE2): Det er vel ikke slik at fotball-låter automatisk er noe av det bedre musikalsk som er laget. Vi har tatt en runde med årets utgaver for å trille litt terning.

Offisiell låt:
David Guetta - This One's For You (feat. Zara Larsson)

En eller annen gang i løpet av tenåringstiden skrev jeg en tekst til en låt som jeg tenkte kunne brukes til noe fotballaktig. Den var noe sånn som "We can make it if we try. Stand together. Fight hard." Merkelig nok har David Guetta funnet denne låta og gitt den ut med Zara Larsson på vokal.

Det Guetta ikke visste er at jeg er helt fordømt elendig til å lage musikk, og at hans kopi av seg selv (og tusen andre låter) bare høres ut som om noe som en dårlig russelåtskriver kunne tynt ut av seg om han (eller hun) bytta ut banneordene med samhold. Dette er den type låt som vil få deg til å ønske at foball, musikk og internett ikke fantes. Forhåpentligvis er ingen av TV-stasjonene så idioter at de bruker denne låta i introer eller annet. 

Terningkast: 1

Frankrike

Du vet når du er i Frankrike, og de later som om de ikke kan engelsk? Når den iboende arrogansen oser fram fra hver pore fra det franske ryggmargen? Det er fordi franskfolka er stolte av sin egen, relativt svært gode, kulturarv. Deres språk, deres musikk, litteratur, teater og - hele den franske greia - har påvirket verden.

VI er misunnelige på DEM.  Så derfor har Frankrike laget en rævdårlig coverversjon av Kiss-låten som for evig ødela Kiss som rockeband. På engelsk. På listen over dårligste coverversjoner ville denne vært høyt. Pour que? 

Terningkast: Diskvalifisert.

Wales

Ingen ringere enn Manic Street Preachers står bak låten til Wales. Nå er de flinke til å lage allsanglåter, og dette er ikke noe unntak. Kombinasjonen av kommentarer og låt fungerer superfint, selv om det er relativt cheesy dette også. Du synger i hvert fall med uten å få spysmak i munnen som med Frankrike og den offisielle låta. Dessuten er det kult med Wales i EM, og fortsatt litt kult med Manic Street Preachers.

Terningkast: 4

I tillegg har Super Furry Anmials (de ja!) laget sitt egen uoffisielle låt til Em. Dette er kanskje noe av det mest surrealistiske du kan komme over fotball-låtmessig. Låten er på walisisk så selvfølgelige ekstrapoeng! Vi skjønner ikke en pøkk, men låten er mer enn bare litt morsom å høre på.

Terningkast: 5

Irland

Det er jo fullt av lag fra de britiske øyene (sorry, Skottland) i årets EM. Irland har selvfølgelig laget en låt som høres ut som et slag i trynet fra Dublin mot London. Som all annen irsk musikk er dette nesten fullstendig aggressiv Melodi Grand Prix blandet med irsk fylleallsang. Du verden som det fungerer, spesielt med et par ekstra pils innabords.

Terningkast: 4

Bonus: Humorlåt fra Joe i Irland (video laget av en nordmann!)

Den uoffisielle låten til Andy Wilson and the Longshots (haha) er en noe roligere affære. Litt mer dagen koselig pub på bygda enn opprør i Dublin. Dessverre er låta mer Postman Pat enn noe fotballgøy.

Terningkast: 3

Nord-Irland

Ser vi bort i fra at starten er direkte stjålet fra Bjørge Lillelien (NEI, VI SER IKKE BORT IFRA DET!) så er dette dritgøy. Jackie Fullerton som rapper er bare genialt. 

Dette er humor på høyt nivå, og veldig gøy å høre på. Nord-irene vet de ikke har sjans, men de skal søren meg ha det gøy.

Terningkast: 5

Den andre nord-irske låten er The London Green and White Army som synger om det å komme seg til paris. Låten er en cover av Living next Door to Alice, og det betyr jo at vi kan synge med ganske så fort.

Fungerer dette, gitt.

Terningkast: 4

England

Denne gangen er det ikke tre løver, men fire. Happy Mondays er i hvert fall tilbake, på godt og vondt. Så fungerer det ikke helt som en låt, men som allsang-refreng er det helt greit. Dog ikke mer. Vi savner de tre løvene... (og, nei, dere er ikke de originale hvite, røde og blå for øvrig).

Terningkast: 3

John Bossa har laget denne uoffisielle låten til EM som er en slags discogreie som er helt ubestemmelig på alle måter. Den er verken fengende eller bestemmelig på noen som helst måte. En eller annen retrogreie er det sikkert å spore her for engelskmenn, men nei.

Terningkast: 2

Dette er BBCs låt til EM, og det er en fransk låt (se, de skjønner det i England). En virkelig fin låt (originalen med Piaf er bedre), men dette er fint det. Selv om det virkelig sier sitt at BBC har en låt på fransk, mens den offisielle låten til Frankrike er på engelsk (nei, vi kommer ikke over det).

Terningkast: 4 

Sverige


Sverige har en låt som er ultrasvensk i sitt discomessige låtbilde, men det er rap og ikke pop... noe som overrasker. Nå er svensk rap relativt kult, rent generelt, og det fungerer her også. Det er både en kul låt, og kult budskap. Videoen er også helt genial. Låt, tekst og hele opplegget er gjennomført svensk og råtøft. Stående applaus, Sverige!

Terningkast: 6

Kroatia

Supporterlåten til Kroatia høres ut som supporterne til laget, og da er vel mye gjort. Dette er allsang slik det skal være, og passelig rocka. Ikke en låt du kanskje setter på spillelisten selv (uten å være kroat), men god låt for fans. Nå er det bare å finne Google Translate for å finne ut hva de synger om...

Terningkast: 4

Tyskland

Er det en ting tyskerne ikke klarer, med noen få unntak, så er det musikk. Europop av beste/verste slag, og alle for alle ja... greit nok. Kunne dere ikke fått Rammstein til å lage låten istedet?  Låten stopper oftere enn den er i gang, og kan ikke fungere som noe annet enn fyll.

Terningkast: 2

Norge

Neida, vi har selvfølgelig ikke en EM-låt, men vi føler for å dra fram den beste låta fra VM 2014. Den passer i år også.

De tre beste låtene fra tidligere mesterskap:

Three Lions - Football's Coming Home

Racer - Bønda fra Nord

Re-Sepp-ten - Vi er røde, vi er hvide

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.