NY IKEA-KATALOG: Jenny Skavlan var konfransier under lanseringen.
NY IKEA-KATALOG: Jenny Skavlan var konfransier under lanseringen. Side2/Ikea

Spent på den nye Ikea-katalogen?

Lansert med brask og bram. Få en smakebit her!

Del på facebook Del på twitter Del på google+ Ida B. Klokk

(SIDE2): Tirsdag ble den nye Ikea-katalogen lansert på kjedens nye «Tekstileri» på Grünerløkka i Oslo.

Her kan du både bli inspirert og lære mer om hvordan du kan skape forandring ved hjelp av tekstiler.

Et «nytt rom» uten hull i lommeboka
Lanseringen gikk langt i fra stille for seg. Det var tettpakket i bakgården hvor lanseringen foregikk. Konfransier for kvelden var Jenny Skavlan, og Hanne Sørvåg og Finn Schjøll var også å se på scenen. Blant publikum satt blant annet Simone Larsen og Noman Mubashir.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Passende nok kom Jenny Skavlan i en redesignet kjole. Den gikk fra å være en lang «vaskekone-kjole», til den du ser på bildet. Nettopp det å arbeide med tekstiler er noe Ikea fokuserer på i sin nye katalog, hvor hovedtemaet er: «Skap forandring med tekstiler».

Dette betyr at en endring i hjemmet ikke behøver å være omfattende eller dyrt.

- Noen puter, tepper eller gardiner kan forandre et rom, uten å lage et stort hull i lommeboken, sier Camilla Lindemann, kommunikasjonssjef i Ikea Norge.

Jenny Skavlan har også et godt tips når det kommer til rimelig oppussing.

- Bruk sjablonger. Jeg lagde sjablonger av maskeringteip, og malte et grafisk mønster på veggen. Ellers kan man fokusere på små deltajer som popper, for eksempel neon mot puddertoner, sier Skavlan til Side2.

- Hvordan ser hjemmet ditt ut?

- Jeg driver og pusser opp, nå og det har ikke helt tatt form enda, men jeg tror at det kommer til å få et stilrent og tydelig uttrykk. Jeg er i alle fall lei av «shabby chic». Jeg synes det er underlig når noen legger søte, hvite kapper over stolene sine. Det blir litt for «home sweet home» for min smak, sier Skavlan til Side2.

Nå skal hjemmet, ifølge Ikea, reflektere hvem du er, enten du viser det med fargevalg, kunst på veggene, spesielle møbler eller bare enkelte detaljer.

Ellers er det to stilretninger som dominerer; rustikke tradisjoner og etniske detaljer.

- I høst handler det om å skape forandring med ulike grafiske mønstre som gir et globalt preg, eller røffe, tøffe, naturlige teksturer som skaper den nordiske følelsen, sier Siv Elizabeth Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea Norge.

Sverige og Asia
Inspirasjonen bak «Swedish Rustic» er hentet fra gamle gårder, fabrikker, skoler og sykehus, hvor ting var enkle, solide og praktiske. Materialer som furu, keramikk, metall, ull, lin og bomull fremhever den rustikke stilen. Fargene er dempede og harmonerer med hverandre. Her passer det også med organiske mønstre, og det å bringe naturen inn i hjemmet.

Som en motvekt til dette kommer den etniske stilen, med tydelige etniske elementer. Det er fokus på håndverk og tradisjoner fra Asia, Afrika og Sør-Amerika, som tradisjonelt vevde tepper, potteplanter, og lamper i naturfibre. Sterke mønstre mikses med sort og hvitt.

Når det kommer til oppussing er det kvinner som er mest ivrige. En ny undersøkelse viser at 82 prosent av de spurte norske kvinnene mener at det er de som foreslår endringene.

Høsten på Ikea:

5228