ØYENBRYN rammer inn øynene, og er et viktig element for et vakkert utseende, ifølge øyenbrynsstylist Anna Edvardsen.
ØYENBRYN rammer inn øynene, og er et viktig element for et vakkert utseende, ifølge øyenbrynsstylist Anna Edvardsen. Thinkstock

Se hva du gjør feil

Fem typer øyenbryn du burde unngå, og hvordan du fikser dem om krisen er ute.

Del på facebook Del på twitter Del på google+ Ida B. Klokk

(SIDE2:) - Brynene skal ikke være for tynne. Tynne øyenbryn gjør deg eldre, og tykke bryn får deg til å se mer ungdommelig ut. Så en god regel er at hvert hårstrå teller, sier øyenbrynsdesigner Anna Edvardsen til Side2.

Edvarsen er utdannet make-up artist ved House of Orange School i Amsterdam og har flere års internasjonal erfaring innen make-up og fashion. Hun er lidenskapelig opptatt av god øyenbrynsdesign. «Everyday beauty» starter med vakre øyenbryn, mener hun.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Som makeup-artist er hun klar over at øyenbryn kan dempe eller fremheve smal nese, bred panne eller tunge øyelokk. Hun streber etter et mest mulig perfekt resultat uten å komme for langt unna den originale øyenbrynsformen.

- Det kan være svært krevende å designe øyenbryn fordi det er så lett å gjøre feil. Det er viktig ikke å være blindt opptatt av dagens trender! Men å skape et tidløst uttrykk som er tilpasset kundens ansikt og personlige stil, sier Edvarsen, som du til daglig finner i salongen Jojo and Friends.

Hun har tegnet opp fem «skrekkeksemplarer» for hvordan øyenbryn ikke skal se ut under, og forteller også hvorfor de helst ikke bør se ut slik, og hva man kan gjøre.

1. Hakket

- Her har noen nappet seg til et firkantet hakk i øyenbrynet. Brynet skal ha en mer flytende linje.

Hun forteller at mange ikke er klar over at øyenbryn vokser på rekke og rad, og at man derfor ikke burde nappe utenfor raden man har begynt på. Det er dette som skaper «hakket».

- Du kan ikke bare ta bort en rad, for så å forsette å nappe flere rader lenger bort.

Hva gjør man?: Om du er heldig så vil håret vokse tilbake. Om det ikke vokser tilbake kan du fylle inn hakket med med en trekantlignende form, slik at overgangen ikke blir så brå. Fyll helst med en skygge uten skimmer.

2. For tidlig bue

- Her har man laget en bue for nært inn mot nesen, og dette gjør at man får et trist ansiktsuttrykk - som en hundevalp, sier Edvardsen.

Buen skal ikke starte så nært. Den skal være mer mot ytterkanten av øyenbrynet.

Hva gjør man?: Her må man ty til utfylling. Mange sier at man aldri skal nappe overfra, men Anna mener at i slike tilfeller kan man nappe bort noe av den høye buen som starter for høyt, og også nappe bort litt av det innerste brynet som starter for langt nede. Så kan man fylle inn brynene i en mer riktig form. Om du ikke ønsker å nappe, kan du dekke over det som gjør formen feil med dekkstift, og tegne på resten.

3. For stor bue

- Dette er en veldig stor bue, som gjør at man ser konstant overrasket ut. Det har blitt nappet bort for mye under brynet, og her har det ikke blitt nappet rad for rad, sier hun.

Brynet er med andre ord gjort om til en eneste stor bue.

Hva gjør man? Gjør den innerste delen av brynet tykkere, dette kan du få til ved å tegne den innerste buen tykkere ovenifra, slik at du får en mer firkantet start på øyenbrynet, og så fylle inn under for å jevne det ut og gjøre det rettere, før det skal smale ut.

4. For langt i fra neseryggen

- Jeg har lagt merke til at det er mange som napper brynene for langt i fra neseryggen. Dette er ikke riktig, man skal helst begynne å nappe litt innenfor nesegrensen. Jeg har lest og sett mange som anbefaler at man napper bort det som er utenfor linjen som går fra øyet og opp til pannen. For mange kan denne tommelfingerregelen virke enkel å forholde seg til, men dette kan føre til at man får en bredere nese, sier Edvardsen.

Et kjendiseksempel på dette er Britney Spears (se bilder nederst i saken).

Hva gjør man?: Fyll inn øyenbrynene slik at de blir lengre.

5. Buen starter for langt ute

- Her er feilen at buen på øyenbrynet begynner for langt ut mot pannen. Pannen blir bredere når buen er helt ytterst, sier hun.

Har du imidlertid en smal panne, som for eksempel Selena Gomez, er dette et godt triks å bruke for å gjøre pannen bredere.

- Det med øyenbryn er så individuelt. Det er viktig å se på helheten, og finne ut hvordan brynene best står i stil til resten av ansiktet.

Hva gjør man?: Start buen lenger inne, og fyll gjerne inn buen du hadde, slik at buen ikke blir for stor.

6. De perfekte

- Dette er brynet man vil ha!, sier Edvardsen, som også driver sin egen skjønnhetsblogg.

Det «perfekte øyenbrynet» er tykkere ytters og blir smalere inn mot buen. Det skal ikke ha en jevn tykkelse, men skal være flytende og rett likevel.

- Hvor buen skal starte er avhengig av ansiktsform, men den skal generelt sett verken nappes for langt innerst eller ytterst. Om du trenger mer inspirasjon se for eksempel på brynene til Natalie Portman og Keira Knightley.

Kjendisbryn:

Britney Spears sine øyenbryn er for lang i fra hverandre, og dette gir henne en bredere nese, ifølge Edavarsen. Brynene skulle heller ha startet nærmere inn mot neseryggen.

Natalie Portmansbryn er nappet helt riktig.

Buen på Selena Gomez sine bryn starter langt ute mot tinningen. I hennes tilfelle er dette med på å gjøre pannen hennes bredere i en positiv forstand, ettersom hun har en liten og smal panne med lavt hårfeste.

Tykke bryn, som Keira Kneightley har, gir et mer ungdommelig utseende.