Märtha Louise og Elisabeth Noreng har designet smykker for Celine Engelstad. Smykkene er baserte på forskjellige krystaller, og engleskole-gründerne mener stenene kan være med på å gi den som bruker dem en ny sinnstemning.
Märtha Louise og Elisabeth Noreng har designet smykker for Celine Engelstad. Smykkene er baserte på forskjellige krystaller, og engleskole-gründerne mener stenene kan være med på å gi den som bruker dem en ny sinnstemning. Silje Bjørnstad (Side2)

- Man kan føle krystallenes frekvenser i kroppen

Märtha Louises smykkekolleksjon er inspirert av gudinnen Astarte, og baserer seg på krystaller som skal representere forskjellige energier.

Del på facebook Del på twitter Del på google+ Ida B. Klokk

(SIDE2): Sammen med den anerkjente norske smykkedesigneren Celine Engelstad, markedsdirektør Gunnvor Vik og Engleskole-partner Elisabeth Noreng har prinsesse Märtha Louise skapt en smykkekolleksjon som har fått navnet Godess.

Märtha Louise er både gründer, skribent og forfatter, og til daglig driver hun den mye omtalte engeskolen – eller Astarte Inspiration, sammen med Elisabeth Noreng.

Den siste tiden har smykker stått i fokus, men også her har det åndelige spilt en stor rolle. Kolleksjonen, som består av fem deler, er nemlig alle hovedsakelig inspirerte av gudinnen Astarte.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Både en fruktbarhets- og krigsgudinne
For Märtha Louise er Astarte en gudinne som representere den totale sammenføyningen mellom feminin og maskulin energi.

- Hun representerer en kombinasjon av det å ha egenkjærlighet og nærende energi, og kvalitetene man behøver for å sette sine mål ut i verden; action og målrettethet, som er den maskuline delen av det. Astarte blir avbildet som både en fruktbarhets- og krigsgudinne, og det er gjennom en balanse mellom disse aspektene at vi har bygget kolleksjonen, sier hun til Side2 når vi møter Celine Engelstad, Elisabeth Noreng og Märtha på Engelstads kontor på Frogner.

Det er tydelig at de har hatt et godt samarbeid - latteren sitter løst, og de avslutter hverandre setninger. Det gode samarbeid mener de selv er basert på gjensidig respekt og ikke minst et brennende engasjement for å skape noe som gründere.

Kolleksjonen består av fire underkolleksjoner som er designet av hver enkelt, og en hovedkolleksjon som heter Goddess United. Underkolleksjonene er inspirert av de forskjellige designernes egenskaper, og de har valgt krystaller deretter. Valget falt på bergkrystall, ametyst, blå topaz og røykkvarts. To av stenene representerer det feminine, og de to andre det maskuline.

Krystallene skal samtidig representere de forskjellige designernes egenskaper og energier.

- Jeg har valgt topaz-stenen, som står for å være en pioner, og å gå målrettet ut i verden og å tørre å være deg selv hundre prosent. Men for å kunne gjøre dette trenger man også inspirasjon og en transformasjon; du må tranformere livet ditt om du skal kunne gå din vei hundre prosent, sier Märtha, og hennes partner Nordeng fortsetter:

- Man trenger å arbeide både med det indre og ytre. Min sten, ametyst, skal inspirere til å gå inn i de dype, vonde erfaringene, og bruke det på en positiv måte. Det ligger et enormt potensial i disse erfaringene, og det er alltid en annen side av mynten, sier hun.

- Smykkestenene påvirker oss når vi har de på oss
De to har mener krystallenes såkalte energi kan ha noe å si for menneskers sinnsstemning.

- Krystaller har blitt brukt gjennom alle tider som et healingelement. Når man legger dem på kroppen kan man føle krystallenes forskjellige frekvenser, og disse påvirker både oss og blokkeringene i kroppen. Sånn sett påvirker smykkestener og krystaller oss, når vi har de på oss. Når du for eksempel trenger inspirasjon er det fint med bergkrystall, og om du ønsker klarhet, og å gå egne veier er topasen riktig. Ametysten kan få deg til å se det positive i en omveltning – det er en dyp spirituell sten, den ametysten, mener Märtha.

Nordeng forteller at krystaller er noe de to har hatt et forhold gjennom hele livet, og som de bruker mye av på «engelskolen».

- Vi både bruker, og har dem i alle rommene. Vi har lenge hatt lyst til å gjøre noe med krystaller, samtidig som vi har vært fascinerte av smykker. Så et samarbeid med Celine og Gunnvor var en naturlig kombinasjon. Vår del av prosessen har bestått av å finne ut hvilke krystaller som passer til hvem av oss, sier Noreng.

Selv om Märtha har en tro på at krystaller kan heale og påvirke sinnsstemninger, så tror hun likevel ikke at dette er noe man bevisst gjenkjenner.

- Måten man kan gjenkjenne disse energiene på er at du i visse perioder ønsker å gå med et smykke, mens du en annen gang ønsker å gå med noe helt annet. At smykkene påvirker oss er helt ubevisst, og jeg tror det er veldig få som går i butikkene for å «føle på energien» til smykkestenene. Jeg tror man går etter det man synes er en flott sten, og så innser man kanskje etterpå hva den stenen representerer for en, – og da fant du kanskje det du trenge akkurat der og da. Vi synes det er flott med en mening bak smykkene, sier Märtha.

- Hvordan skal man velge riktig smykke?

- Jeg tror man skal følge impulsen i hjertet sitt, og ikke tenke for mye, men tørre å følge det du kjenner gjør deg glad, sterk eller inspirert, sier Noreng, og Celine Engelstad påpeker at det man først blir tiltrukket av ofte er det rette

- Alle besitter en gudinnekraft
Designerne ønsker at denne kolleksjonen skal bety noe for dem som kjøper det, selv har de fra før av sine egne smykker som har vært med dem gjennom livet og gitt inspirasjon. Märthas er et kjede med en blå dråpe av topaz.

- Jeg bruker smykket til alt. Jeg har kjøpt det selv, så det har ingen affeksjonsverdi sånn sett, men jeg har alltid vært glad i blå stener. Det er noe med det at man ser havet i det, og at det er en klarhet i stenen, sier hun.

- Mitt favorittsmykke er et gammelt gullarmbånd med hjertelås som jeg arvet av min tippoldemor. Dette minner meg om kvinner som har gått før meg, sier Nordeng.

- Jeg har et par plastikkøredobber som jeg fant i min mormors gamle smykkeskrin. Jeg har ikke brukt det så mye, men det gir meg enormt med inspirasjon hver gang jeg ser på det. Faktisk har de inspirert meg så mye at jeg lagde en egen kolleksjon som jeg kalte «momo», som var det jeg kalte min mormor, sier Engelstad.

Selv om hver sten representerer noe forskjellig, så har de fire likevel vært bevisste på å ha et hovedbudskap med smykkene.

- Vi ønsker at smykkene skal minne deg litt om hvem du er, og om potensialet som ligger i å realisere drømmene og tankene dine. Dette er kjernen i den gudinnekraften som hvert eneste menneske besitter. Selv på mørke høstdager, hvor man helst vil gå i joggebukse. Da kan et par øredobber, og den kraften du får i deg løfte deg opp. Det ytre speiler det indre og omvendt, og det blir igjen et samspill mellom kropp og sjel, sier Noreng.

De fire kvinnene har brukt to år på prosessen fra idé til ferdig produkt. Underveis møtte de selvfølgelig på problemer, men de valgte å se på det som utfordringer.

- Det som har gjort dette mulig er at vi har hatt en så god flyt. Det har vært masse humor, latter og en utrolig frihet til å komme med ideer, og et rom for å være ærlig. Vi driver for oss selv alle fire, og er vant til å støte på ting som andre kanskje kan se på som problemer, mens vi er mest opptatte av å finne løsninger på og gå videre. Det har tatt lang tid å komme dit vi er nå, og vi måtte gå mange runder. Men det vi viser fram nå er noe som treffer oss godt, sier Engelstad.

Kolleksjonen, som lanseres i butikk 14. oktober,kommer ut i et begrenset opplag.

Märtha mottokk kritikk for enda en gang å bruke sin prinsessetittel i markedsføring, men de tre forteller at de synes samarbeidet har blitt godt mottatt av befolkningen.

Deler av inntektene fra kolleksjonen går til den veldedige organisasjonen Care.

- Vi er fire kvinner som går vår egen vei, og vi hadde lyst til å støtte en organisasjon som er med på å bidra til å støtte kvinner rundt om i verden, slik at også de kan ta tak i kraften sin, sier Märtha.

Ønsker å bli minnet på sine mål
Når det kommer til kolleksjonen har de alle sine egne favoritter, som de har spesielt tro på. Märtha har en favoritt fra sin egen underkolleksjon.

- Jeg har ikke klart å ta av meg denne ringen. Den er så utrolig fin, og på den bakerste delen står det «Godess». Det minner en på hva man higer etter eller søker etter, sier hun.

- Jeg liker armbåndet med de fire forskjellige stenene samlet – de er så forskjellige, og står godt sammen. Dette minner oss om at alle aspektene av oss selv kan harmonere godt sammen, sier Noreng.

- Min favoritt er kjedet som man kan justere lengden på, ved å bruke deler av det som et armbånd. Da kan smykket både være lengre og kortere, og det passer til forskjellige anledninger og utringninger, sier hun.