Chris Smith med sjekken og (foran fra vesntre til høyre) John Noakes, Charlie Gillion, Stephen Derrick, Derek Wilson, Dave Mead, Ally Spence, Neil Tayton, og (bak venstre til høyre) Jim Patton, Allex Robertson og Charlie Connor. Foto: Scanpix (Scanpix)

Se hva lottovinnerne bruker pengene på

Du vil ikke tro hva som er vanligst å kjøpe. Se listen her.

Kommersielt

Storbritannias lottomillionærer er ikke som andre millionærer. Nettsiden Pixmania har gjort en undersøkelse av kjøpevanene til 50 heldige vinnere av jackpoten i det britiske lotteriet. Glem sportsbiler og svære penthouseleiligheter. Det viste seg at folk flest hadde ganske beskjedne drømmer.

De 50 vinnerne som deltok i spørreundersøkelsen skrev opp en liste på 20 ting som de kjøpte etter at de trakk vinnerloddet.

Trenden er klar. Folk velger å kjøpe helt vanlige hverdagsartikler som sjelden koster mer enn noen få tusenlapper, som de aller fleste har råd til. Lottogevinst eller ikke.

Kanariøyene
Gjengangere på vinnernes handlelister, er sko, vesker og tepper.

Ny vaskemaskin er det vanligste å kjøpe seg når man har vunnet i lotto i Storbritannia.
Ny vaskemaskin er det vanligste å kjøpe seg når man har vunnet i lotto i Storbritannia.

Til og med ferieturene var mer beskjedne enn man kunne tenke seg. Ingen hadde bestilt seg en luksuriøs ferie til Bahamas eller Seychellene.

De fleste bestiller seg faktisk en tur til Kanariøyene eller Egypt, selv om de altså har råd til å reise akkurat hvor de vil.

Ingen av de 50 jackpotvinnerne hadde kjøpt seg Ferrari eller avholdt fester med fri flyt av rådyre champagneflasker.

Hverdagsmote, spillkonsoller for barn og kjøleskap sto høyt oppe på handlelistene.

Merkelig nok var det en vaskemaskin til rundt 2,500 kroner den mest kjøpte varen blant de ferske millionærene, etterfulgt av ny sofa og en Ipad.

Dette er drømmereisemålet for britiske lottovinnere.
Dette er drømmereisemålet for britiske lottovinnere.
En av seks vinnere ville ha en ny veske, og en av de spurte uttalte at 250 kroner var makspris for en veske.

Kjøpte 4 par joggesko
I tillegg var sminke, bagasje, støvsuger og stekepanner på topp 20-listen, i tillegg til tv-skjermer på beskjedne 42”, hagemøbler og en laptop.

- Da jeg vant, hadde vi plutselig så ufattelig mye penger at vi ikke ante hvor vi skulle begynne. Det første jeg kjøpte var fire par joggesko. Folk har forventninger til deg når du vinner, og de vil bare at du skal ut og bruke masse, men vi følte det ikke sånn til å begynne med, sier 34 år gamle Roger Griffiths.

Han vant 15 millioner i 2005.

Hadde dette vært den første du kjøpte deg?
Hadde dette vært den første du kjøpte deg?

- Uansett hvor mye vi drømmer om å vinne i lotto, så er det veldig få mennesker som faktisk tror at det kan skje dem selv, sier professor i psykologi Mark Coulson ved Middlesex University til Mirror.

- Selv om de dyreste tingene plutselig er økonomisk tilgjengelige, så betyr ikke det at de er psykologisk tilgjengelige for folk flest, siden tingene bare eksisterer i de rikes verden, legger han til.

Topp 20 kjøpt rett etter en lotteri seier:

1. Vaskemaskin
2. Sofa
3. iPad
4. Veske
5. Sportstøy
6. Fottøy
7. Spillkonsoll (Nintendo Wii, PlayStation 3 og Xbox)
8. Støvsuger
9. Makeup
10. High street klær
11. TV (gjennomsnittlig størrelse 42 ")
12. Smykker
13. Laptop
14. Kjøleskap / frys
15. Ferietur (Spania, Egypt og Kanariøyene)
16. Hagemøbler
17. Kjøkkenutstyr
18. Teppe
19. Lydanlegg
20. Oppbevaring

Har du penger du ikke vet om?

Hvert år utbetaler Norsk Tipping gjennom Kulturdepartementet 4 milliarder kroner til gode formål, men selvfølgelig nok går mye av pengene ut til norske tippere som vinner på Langoddsen, Tipping og Lotto. Når rundt 2,1 millioner nordmenn har spillerkort og rundt 1 million mennesker leverer ett eller flere spill per uke betyr det at det er mange gevinster som ligger på spillkontoene til folk flest.

- De fleste har i snitt ca 50 til 100 kroner på sine spillkontoer, forteller kommunikasjonssjef Magne Vikøren i Norsk Tipping oss.

Det betyr igjen at det er en god del millioner kroner som ligger på folks spillekontoer.

Hvor mye penger har du på din spillekonto? Sjekk på mobilen nå.

Summene varierer likevel mye etter eventuelle premier i forskjellige spill og etter hvor lang tid det har gått før en konto er tømt. Hvert år så overføres nemlig penger fra spillkontoen til den registrerte bankkontoen hos hver spiller.

- Årstømmingen er et tilbud til de som ikke har et bevisst forhold til hvor mye penger de har på spillerkontoen sin, sier Vikøren.

Glemmer penger på konto

Det hender også at folk glemmer at de har penger utestående, som da får en overraskelse en gang i året. Noen har store premier på sine kontoer, men det er ikke mange:

- Det er veldig få kunder som har store beløp innestående på spillerkontoen.

Oppdatering av kontoinformasjon

Hvis du ikke har en gyldig bankkonto ved utbetaling en gang i året, ved årsslutt, så får man et brev som gir informasjon om hvordan man kan oppdatere og angi korrekt ny bankkonto i systemene til Norsk Tipping.

- Slutten av året betyr i praksis i begynnelsen av desember. Dette for å sikre at så mange som mulig får pengene sine overført til bankkontoen sin. Det er mange som endrer bank og avslutter bankkontoen sin i løpet av et år, og som ikke oppdaterer våre systemer. Da har ikke vi noe bankkonto å overføre pengene til. Disse får også anledning til å oppdatere kontoinformasjonen sin, slik at en overføring kan finne sted før årsslutt.

Har du penger utestående på din spillekonto etter gevinster i år? Du kan svært enkelt sjekke det selv ved å registrere deg gratis som mobilspiller.

Se her hvordan du gjør det

BIDRA I DISKUSJONEN

comments powered by Disqus