Disse smoothiene får ikke markedsføres på en slik måte i Danmark lenger. I Norge markedsføres smoothies som er søtere enn brus, også som «ikke tilsatt sukker» uten å legge til: «inneholder naturlig sukker»
Disse smoothiene får ikke markedsføres på en slik måte i Danmark lenger. I Norge markedsføres smoothies som er søtere enn brus, også som «ikke tilsatt sukker» uten å legge til: «inneholder naturlig sukker» Foto: Helle Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

McDonald's tatt for å «lure» forbrukerne

McDonald's i Danmark får ikke markedsføre smoothie som «ikke tilsatt sukker».

(SIDE2): Fastfoodkjeden McDonald's har i Danmark fått påpakning fra det danske mattilsynet, fødevarekontrollen, for sine sukkerpåstander i smoothie, skriverEkstrabladet.

Ifølge den danske avisen hevder McDonalds i Danmark at deres smoothies er uten tilsatt sukker, bestående av fruktpuré, knust is og fettfattig yoghurt.

Inneholder mer sukker

Sannheten er at de er enda søtere enn brus, fordi smoothiene er tilsatt betydelige mengder med sukker i form av det smaksnøytrale og billige druekonsentratet, samt eplekonsentrat og pærekonsentrat, skriver avisen.

LES OGSÅ: - Jeg gikk ikke ned i vekt med doble spinningtimer

De samme smoothiene selges også i Norge og markedsføres også her som at de inneholder «ikke tilsatt sukker- lett yoghurt og knust is»

Ifølge Mattilsynet i Norge er det de samme merkebestemmelsene både i Norge og i Danmark.

LES OGSÅ: 6 ting du neppe visste om mandler

  - I ingredienslisten skal produktenes ingredienser listes. Er det tilsatt hvitt sukker, skal sukker framgå av ingredienslisten, kommer sukkeret i smoothien fra druer, er det druer som skal stå i ingredienslisten, sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Rønnaug Aarflot Fagerli til Side2.


Og McDonald's i Norge har altså oppgitt næringsinformasjonen på sine nettsider, hvor de opplyser at sukkeret kommer fra frukten og fruktkonsentratet, i tillegg til at de har denne informasjonen på brettunderlagene, opplyser seniorkommunikasjonsrådgiver i McDonald's Norge, Kathrine Moe til Side2.

LES OGSÅ: Spis riktige karbohydrater for bedre søvn

McDonald's i Danmark har ikke denne informasjonen på sine nettsider og ifølge Pia Tobberød i danske McDonald's har de i Danmark fått en innskjerpelse fra det danske mattilsynet.

 - Vi får ikke lenger lov til å markedsføre produktet som «ikke tilsatt sukker» og må nå fjerne dette fra vårt markedsføringsmateriell, sier hun til Side2.

 - Bør skrive at produktet inneholder «et naturlig innhold av sukker»

Allikevel er det informasjon som utelates også hos McDonald's Norge, slik vi forstår Mattilsynet.

 -Dersom det er slik at de skriver «ikke tilsatt sukker» når de markedsfører smoothien, bør de også ha tilleggsteksten «med et naturlig innhold av sukker» i tilknytning til formuleringen «ikke tilsatt sukker» sier seniorrådgiver i Mattilsynet, Rønnaug Aarflot Fagerli til Side2.

LES OGSÅ:Er mais sunt?

Mc Donald's Norge kjenner til den danske saken og sier til Side2 at det kan hende de må gå en runde til med Mattilsynet om hvordan de skal markedsføre smoothiene sine også her hjemme.

SLIK MARKEDSFØRES SMOOTHIENE I NORGE:

 - I smoothiene er det kun naturlig sukker fra frukt, noe vi også oppgir både på nettsidene våre og på brettunderlagene når du kjøper smoothien på våre utsalgssteder. Men fordi vi har samme bestemmelser i Norge som i Danmark og de i Danmark har fått påpakning for dette skal vi undersøke litt videre også i Norge, sier Kathrine Moe til Side2.

Hun forteller at de undersøkte dette juridisk da de lanserte smoothiene.

 - Vi fikk da verifisert at vi kunne markedsføre produktene slik vi gjør i dag med «Ikke tilsatt sukker», sier hun.

Sjekker vi næringsinnholdet på de norske sidene til McDonalds ser vi at en smoothie med jordbær og banan (350 ml) inneholder 42 gram sukker. Og ifølge McDonald's Norge er ingrediensene følgende;

Frukt- og juicepurè delvis fra konsentrat: ( eple (16%), pære (9%),banan (27%), jordbær (30%)) surhetregulerende middel: sitronsyre, Naturlige smakstilsetninger, stabilisator (E415, E440 E466), konsentrat : gulrot, saflor og kirsebær.

I en Coca-Cola på 400 ml oppgir kjeden at denne inneholder 44 gram sukker. 

Så det er faktisk slik at smoothien inneholder mer sukker enn Coca-Colaen.

Verre enn hvitt sukker

En dansk sukker-ekspert uttaler til den danske avisen at druekonsentrat er verre enn vanlig hvitt sukker.

 - Druekonsentrat er sukker og reelt verre end allminnelig hvitt sukker. Konsentratet booster nemlig blodsukkeret og gir et sukker-kick raskere enn hvitt sukker fra roer, sier Vibeke Lund til avisen.


Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN