Puss tenene om morningen. Hvorfor det? Grunnene til det er mange. For det første er de flytende kalsiumnivåene i munnen lavest om morningen. Det vil si at tennene er mer utsatt for syreskader fra flytende veske da, enn noe annet tidspunkt på døgnet. Dette skyldes at bakteriefloraen i munnen bruker bare noen få sekunder på å omdanne glukose om til skadelig syre.
Puss tenene om morningen. Hvorfor det? Grunnene til det er mange. For det første er de flytende kalsiumnivåene i munnen lavest om morningen. Det vil si at tennene er mer utsatt for syreskader fra flytende veske da, enn noe annet tidspunkt på døgnet. Dette skyldes at bakteriefloraen i munnen bruker bare noen få sekunder på å omdanne glukose om til skadelig syre. Foto: Colorbox

Gjør du dette etter frokost?

Det er ikke lurt.

De fleste starter morgenen med en god frokost, litt juice, melk eller kaffe for å få fart på humør og blodsukker, skriver Avisa Nordland.

Når man har gjort seg ferdig med morningens kaloriopplading, ønsker de fleste å renske munnen med en tannpuss. Ifølge den amerikanske tannlegen, Scott Frey, er det noe av det verste man kan gjøre.

Det sier han til nettstedet Quora.

– Faktisk så er det faktisk best å pusse tennene før frokost, men det er definitivt ikke den eneste gangen man bør pusse tennene i løpet av dagen, sier han.

Bakterier i munnen

Grunnene til det er mange. For det første er de flytende kalsiumnivåene i munnen lavest om morningen, noe som gør at bakteriefloraen i munnen er på sitt høyeste. Det vil si at tennene er mer utsatt for syreskader fra flytende veske da, enn noe annet tidspunkt på døgnet. Dette skyldes at bakteriefloraen i munnen bruker bare noen få sekunder på å omdanne glukose og sukrose om til skadelig syre.

– Pusser du tennene før frokost, vil du vaske vekk mye av denne bakteriefloraen. Om du velger å pusse tennene etter frokost, vil bakteriefloraen i munnen allerede ha gitt god grobunn for syreskader. Når man pusser tennene etter at man har stått opp, sparker det i gang spyttproduksjonen igjen, som vil vaske bort mye av disse bakteriene. Spyttet vil så blande med fluoren fra tannpastaen, og man vil dermed få ekstra god beskyttelse mot syreskader hvis man tar tannpusen før frokost, forklarer han.

Grunnen til at bakteriefloraen i munnen er så høy om morningen, er fordi mengden spytt som skaper en gjennomstrømming i munnen reduseres.

– Derfor vil det å pusse tennene om morningen etter frokost, kunne være med på å gjøre tennene ekstra sårbare mot friksjonen som tannbørsten skaper, fortsetter han.

Syreskader

Syreskader er et problem som blir større og større, og ifølge tannlege og leder for Nordland Tannlegeforening, Mette Johansen, vil skader på emaljen kunne gi store problemer med ising i tennene. Det vil også kunne gi et mindre flattrende utseende.

– Emaljen blir smalere og smalere på grunn av syreskader. Man mister faktisk også en del av tannsubstansen. Det er ikke bare ising og utsende som blir påvirket av disse syreskadene, fortalte hun til an.no i mars.

– Høyden på bittet vil også reduseres. Tennene kan også bli frynsete i kantene, og kan i ytterste konsekvens bli lavere enn de egentlig er.

Norsk professors råd

Ivar Espelid sier at hvis man vet at man har et problem med syreskader, kan det være lurt å endre tidspunktet man velger å pusse tennene sine på.

– Om tannlege eller tannpleier har sagt at man har problemer med syreskader, vil det være gunstig å ta tannpussen før frokost, sier han.

Han jobber til daglig som professor i barnetannpleie ved Det odontologiske fakultet hos Universitetet i Oslo. Espelid mener allikevel at det ikke er noen grunn til bekymring.

– Dette har vært et gjennomgående tema som har poppet opp med jevne mellomrom. Det er alltid viktig å pusse tennene, og det finnes argumenter for å gjøre det både før og etter frokost, forklarer han.

Det du trives med

Velger man å pusse tennene etter frokost, kan det være med på å forstyrre biofilmen som ligger i tannoverflaten.

– Det kan være skadelig for emaljen, men nå er vi inne et ganske akademisk område. Det viktigste er nok hva folk trives med. Noen liker å få vekk matrestene, og da vil det være naturlig å gjøre det etter måltidet uten at det nødvendigvis er skadelig, oppsummerer han.

Professoren råder allikevel de som pusser tennene etter frokost til å vente til en liten stund etter matinntaket.

– Da vil det være mindre sjanser for å få pusseskader som følge av høyt syreinnhold i munnen, avslutter han.

Les flere saker i Avisa Nordland


Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN