- Jeg er ikke så veldig imponert, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i til Side2 om barneyoghurtene.
- Jeg er ikke så veldig imponert, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i til Side2 om barneyoghurtene. Foto: Helle Nilsen

For mye sukker i barneyoghurt

Ernæringsfysiolog Camilla Andersen mener yoghurt til barn bør være den sunneste på markedet. Slik er det ikke.

(SIDE2): Denne høsten kom TINE med en ny serie yoghurt for barn.

Serien heter «Sprett» og består av yoghurt, fruktdrikk og syrnet melk.

SE ERNÆRINGSFYSIOLOGENS GODE YOGHURT-TIPS NEDERST.

- Ikke imponert
«Alle produktene er spesiallaget for barn og satt sammen av helt naturlige råvarer» skriver TINE i sin pressemelding.

- Jeg er ikke så veldig imponert, sier ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no til Side2.

Hun syns TINE kunne slått til med noe som skilte seg fra konkurrentene når de først lanserer en ny serie for barn. I det minste kunne de siktet på å nå målene for nøkkelhullsmerking.

- Det betyr maksimalt ni gram sukkerarter og 0,7 gram fett. De har jo allerede gjort det med vaniljeyoghurten som fås i stort beger så hvorfor skal den nye barneyoghurten inneholde mer sukker? spør hun.

Den nye serien har redusert sukkerinnholdet i den økologiske typen. «Sprett yoghurt Banan» inneholder fire prosent sukker, mens de fleste andre barneyoghurter inneholder omtrent seks prosent tilsatt sukker. Den økologiske yoghurten har mindre tilsatt sukker enn noen av de andre barneyoghurtene, men har allikevel 12 gram sukkerarter mot ni gram for den nøkkelhull-merkede vaniljeyoghurten.

Sukkerarter betyr det totale innholdet av sukker (inkludert sukker som er i frukten) I innholdsfortegnelsen står gjerne det tilsatte sukkeret som prosentandel. I Sprett banan er det altså 4 prosent økologisk sukker, men allikevel like mye sukker totalt som i for eksempel Melon og pasjonsfrukt yoghurten til TINE.

- Tilvenning til søtsmak legges i barneårene, det er derfor viktig å venne barna til for eksempel yoghurt med mindre søtsmak allerede fra de er små, sier divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, knut-Inge Klepp til Side2.

Han mener det er synd at ikke produsentene lager en nøkkelhullmerket yoghurt til barn.

- Produsentene bør tilstrebe å tilby produkter som oppfyller nøkkelhullskriteriene også til barn. For smaksatte melkeprodukter som for eksempel yoghurt, har Nøkkelhullet krav til både maksimumsinnhold av fett (0,7 g/100 g) og sukker ( 9 g/100 g). Bruk av Nøkkelhullet vil gjøre det enkelt å oppfylle helsemyndighetenes kostråd om å la magre meieriprodukter være er en del av det daglige kostholdet. Tilvenning til søtsmak legges i barneårene, det er derfor viktig å venne barna til for eksempel yoghurt med mindre søtsmak allerede fra de er små.

- Vil Helsedirektoratet se på denne typen tiltak fremover?

- Vi er i kontinuerlig dialog med bransjen om produktutvikling i en sunnere retning og oppfordrer bransjen til utvikling av produkter som oppfyller nøkkelhullskriteriene også til barn.

- Trenger sukker
Den nye barneserien «Sprett» frir til barna fordi den har morsomme tegninger og fine farger. Men hvorfor skal disse produktene inneholde mer sukker når vi vet at norske barn får i seg for mye sukker allerede?

- Vi har hatt fokus på å få innholdet av tilsatt sukker så lavt som mulig, uten å miste den gode smaken. Fruktyoghurt og syrnet melk trenger å tilsettes litt søtsmak for å få fram en god fruktsmak. Sprett er mildt syrnet og har et relativt høyt frukt og bærinnhold, noe som begge deler bidrar til at sukkernivået kan være litt lavere enn i ordinær yoghurt selv om smaken fortsatt er god, opplyser Kari Raunedokken hos TINE.

Men ernæringsfysiologen er ikke fornøyd med svaret.

- De har jo fått det til før. Vaniljeyoghurten med nøkkelhull er mindre søt, men barna mine spiser den. Hvis man introduserer en mindre søt yoghurt fra starten, vil den lettere bli akseptert av barna, mener Camilla. Men det er klart de syns det er morsommere med et beger med morsomme tegninger på. Det jeg lurer på er hvorfor ikke en ny serie med barneyoghurt kan inneholde noe som er bedre for barna. Istedenfor har TINE laget den sunneste yoghurten sin i et stort beger med et kjedelig design.

Selskapet selv mener tydeligvis at de møter foreldrenes behov.

- Norske foreldre vil ha mest mulig naturlige og minst mulig bearbeidede meieriprodukter til barna sine. Det er et ønske vi nå innfrir. Alle produktene i den nye Sprett-serien er basert på naturlige råvarer som frukt, bær og melk, sier Trine Sandrine Syrrist.

Hun forteller at TINE i utviklingen av den nye serien har spurt norske foreldre hvilke meieriprodukter for barn de ønsker seg. Serien har fått fargerike tegninger av artige dyr.

God smak - kun med sukker?

- Barn mellom 2 og 5 år bør ikke få i seg mer enn 30 g tilsatt sukker per dag. Jeg syns yoghurt godt kan være en del av hverdagsmaten fordi det inneholder så mye bra næringsstoffer, men sukkerinnholdet er noe jeg gjerne ville hatt lavere.

Miniyoghurter syns hun på sin side er lurt. Ved å lage mindre enheter reduserer man også sukkerinntaket.

Hun reagerer for øvrig negativt på den nye drikken som har 12.5 gram tilsatt sukker. Den kommer nemlig i en flaske med skrukork.

- Når det gjelder drikken som inneholder 12.5 g tilsatt sukker kommer den i flaske med skrukork for å være hendig å ha med seg. Det jeg reagerer negativt på, er at disse flaskene ofte blir så store at de inneholder mer kalorier og sukker enn drikke burde bidra med. Dette er spesielt viktig med tanke på barn og overvekt.

Ernæringsfysiologen mener morsomme tegninger bør forbeholdes produkter som er bra.

- De fleste barn spiser en yoghurt hver dag så det preger i stor grad kostholdet til barn dersom de spiser en yoghurt som inneholder mindre sukker.

Drikkeyoghurten Go'morgen Jordbær fra TINE henvender seg også til barn. Den inneholder hele 8 gram tilsatt sukker per. 100 gram

- Når flaskens størrelse er på 3,5 desiliter inneholder den altså 28 gram sukker. Det er to gram under hele dagsanbefalingen for barn mellom 2 og 5 år. De offentlige anbefalingen råder om maksimumsgrense på 30 gram tilsatt sukker for denne aldersgruppen.

- Det er et unødvendig produkt som kommer i en altfor stor pakning, mener ernæringsfysiolog Camilla Andersen i Somebody.no.

At produktet skal være et såkalt «mellommåltid» rettferdiggjør på ingen måte det kaloritette innholdet.

- Da er det bare plass til mindre mat og drikke uten så mye sukker, mener ernæringsfysiologen.

TIPS FRA ERNÆRINGSFYSIOLOGEN

Lite beger
Begrene fra TINES nye serie Sprett økologisk er på 80 gram.
Begrene fra DANONE Danomino er enda mindre og inneholder i tillegg 2-3 gram mer proteiner enn de fleste andre barneyoghurter.

Den nøkkelhullmerkede vaniljeyoghurten til barna
Gi barna yoghurt fra kopp - til produsenten har skjønt at de bør lage barneyoghurten sunnere. Den nøkkelhullmerkede yoghurten inneholder tre prosent tilsatt sukker og kun 0,6 gram fett. Den har 9 gram karbohydrater, 4,2 gram protein og 58 kcal per. 100 gram.

Se opp for sukkerbomber
Bananyoghurt fra Q-meieriene med «sukkerfrukt i lokket» er like søt som den ser ut. hele 10 prosent sukker. Den ser selvsagt morsom ut for barna og er et produkt «det er dårlig gjort å selge». Da må foreldre forklare hvorfor vi ikke kan kjøpe den morsomste yoghurten istedenfor at den morsomste yoghurten også hadde vært den sunneste.

Bland ut yoghurten
Gi barna yoghurt som er blandet ut med yoghurt naturell.

Verstinger
De to verstingene er TINEs nye GO'MORGEN mellommåltid og Q-meierienes bananyoghurt med «fruktcrisp» på toppen.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

NA blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN