KROPPSPRESS: Er kroppspress et reelt problem blant gutter i dag? Bildet er fra den nyeste Skam-teaseren, der guttene har vannkrig i garderoben.
KROPPSPRESS: Er kroppspress et reelt problem blant gutter i dag? Bildet er fra den nyeste Skam-teaseren, der guttene har vannkrig i garderoben. Foto: NRK skjermdump

Anders (18): - Så lenge man har lav fettprosent så har man jo det meste, da blir alt synlig

Kroppspress er et skambelagt tema for mange gutter, mener helsesøster og seniorrådgiver i Ung.no.

(SIDE2):  - Så lenge man har lav fettprosent så har man jo det meste, da blir alt synlig. Det er definerte muskler gutter ofte higer etter, sier Anders Lillesæther (18).

Så opp til fotballspillere og skuespillere

Anders er kjent fra NRK-serien «Jeg mot meg», der han var åpen om sin kamp mot spiseforstyrrelser og tvangstanker relatert til kropp og trening. På det verste måtte Anders trene flere ganger om dagen, og hadde strenge regler for hva han kunne spise.

Les intervjuet med Anders her: - Djevelstemmen i hodet styrte livet mitt

Selv om Anders kjente veldig på kroppspresset selv, så tror han det er individuelt om man lar seg påvirke av det eller ikke.

- Men kroppspress er absolutt et problem for gutter også. For enkelte blir jo problemet så stort at det styrer livet ditt. Du har jo de guttene som begynner med steroider for å bli større og få en finere kropp.

- Da du selv var syk, hvem var det du så opp til?

- Skuespillere, fotballspillere og andre kjendiser.

JEG MOT MEG Anders Lillesæther

29 prosent av guttene er misfornøyd med eget utseende

Etter Skam-teaseren for sesong tre ble sluppet, der vi ser Isak sitte på benken i garderoben og se på guttene ha vannkrig, etterlyste undertegnede en debatt rundt kroppspress blant gutter:

«For å si det sånn: Hadde videoen vært av jenter i slutten av tenårene, som hadde vannkrig i undertøyet og viste frem sine definerte og veltrente kropper, så tør jeg vedde på at folk hadde reagert. Vi ville blitt sinte, meg selv inkludert. For dette er vi så lei av, ikke sant? Så lei av å være vitne til det umenneskelige kroppsidealet som settes for unge jenter i dag, med usunt lav fettprosent, definerte magemuskler og sprettrumpe.»

Av nesten 5.000 lesere av bloggen, svarte 69 prosent at de synes det snakkes for lite om kroppspresset blant gutter, og at de kjenner like mye på det som jentene gjør.

I en rapport fra Utekontakten i Asker kommune kommer det frem at 29 prosent av guttene på videregående skole er misfornøyd med eget utseende. Guttene oppgir at idealkroppen er veltrent og har lite fett på seg. 

Blant gutter som driver med styrketrening er det svært vanlig å bruke prestasjonsfremmendemidler, og mange tror at vanlig mat ikke er nok når man skal bygge muskler.

Rapporten viser samtidig at presset øker fra ungdomsskolen til videregående, noe ungdomsundersøkelsen i Stavanger, «Hør på meg», også konkluderer med. Antall gutter som har negativt selvbilde går mer enn dobles fra åttende klasse til første videregående, fra tre til syv prosent.

- Måler selvfølelsen sin i muskler

Undersøkelsene viser samtidig at presset er langt større blant jentene.

Solfrid Bratland-Sanda, førsteamanuensis i fysisk aktivitet og helse ved Høgskolen i Sørøst-Norge, tror likevel at mange gutter kjenner like mye på kroppspresset som det jentene gjør.

Solfrid Bratland-Sanda er førsteamanuensis i fysisk aktivitet og helse ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

- Gutter har gjerne klare meninger om hva som er idealkroppen, og hva som skal til for å få den kroppen. Mange legger ned mye tid, penger og energi for å få idealkroppen.

- Hvordan ser guttenes idealkropp ut i dag?

- Guttene vil være muskuløse, men ikke på en måte som ser overdreven ut. De skal være definerte og ha lite underhudsfett, slik at musklene er markerte. Det skal se naturlig ut, selv om det egentlig ikke er det.

Fordi vi lever i en tid hvor ting skal fikses kjapt, forventer mange også å se resultater av treningen i løpet av kort tid.

- Vi har ikke tålmodighet til å vente den tiden det tar, og noen tyr da til ekstreme metoder. I enkelte tilfeller kan det være bruk av anabole steroider. Er du uttrygg, søkende og har lav selvfølelse, så leter man gjerne etter løsninger som kan gi bedre selvfølelse. Mange tenker at de kan måle selvfølelsen sin i muskler, og så finner de ut litt for sent at det ikke er så enkelt. Og da har de kanskje bare skaffet seg et annet problem, sier Bratland-Sanda.

- Å hige etter idealet blir en evig nedtur

Bratland-Sanda forklarer videre at kropp alltid har vært viktig, men at mange i dag vektlegger en såkalt «kroppslig disiplin» i langt større grad enn før.

- Der man tidligere skaffet seg kulturell kapital, så er det i dag gjerne kroppen, og det du viser med den, som forteller noe om hvem du er, hva du står for og hva du identifiserer deg med. Det har tidligere vært sett på som en jentegreie, men det er en utfordring for gutter også.

Hun påpeker at mange av de kroppsidealene som finnes i dag, både for gutter og jenter, er veldig uoppnåelige.

- Det er en liten andel av oss om kan se slik ut naturlig. Det å hige etter dette idealet blir en evig nedtur.

- Vi som hjelpere glemmer å se etter det

Anne Bentzrød er seniorrådgiver i Ung.no og helsesøster ved Helsestasjonen for ungdom og studenter i Ås.

Anne Bentzrød er seniorrådgiver i Ung.no og helsesøster ved Helsestasjonen for ungdom og studenter i Ås. Hun er daglig i kontakt med ungdom mellom 13 og 25 år, og får ofte spørsmål relatert til kropp og utseende. De fleste spørsmålene kommer fra jenter, men gutter viser også usikkerhet rundt eget utseende.

- Det er et kroppspress blant gutter også, det ser vi jo blant annet på bruken av anabole steroider. Guttene som stiller spørsmål om kropp og utseende på Ung.no sier gjerne at de ønsker å ha mer muskler og se veltrente ut. De ønsker å være stolte av kroppen sin når de er på stranda, sier Bentzrød.

Hun tror kroppspresset er et skambelagt tema for mange gutter.

- Det kommuniseres ikke på samme måte som overfor jenter. Vi vet at gutter med spiseforstyrrelser føler veldig på skam, og det sitter gjerne langt inne for dem å fortelle om det. I tillegg glemmer vi som hjelpere ofte å se etter det.


LES OGSÅ: - Vi idrettsfolk har også cellulitter

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.