LEVER ET GODT LIV I DAG: Morten Selnes fikk anoreksi som 18-åring og syv år senere er han fortsatt redd for å falle tilbake i gammelt mønster.
LEVER ET GODT LIV I DAG: Morten Selnes fikk anoreksi som 18-åring og syv år senere er han fortsatt redd for å falle tilbake i gammelt mønster. Foto: Privat

- Jeg har levd med anoreksi siden jeg var 18 år

For fire år siden klarte Morten Selnes (25)  «å ta livet tilbake».

(SIDE2):  - Jeg fikk en kommentar på fest om størrelsen min. Jeg sluttet å spise og fant trøsten i kontrollen jeg hadde på kroppen min, for den hadde jeg stålkontroll på. 

Morten Selnes er en av de som forteller om sitt forhold til mathysteriet i den nye kampanjen og filmen til Mills, som de har kalt Matro.

Dette er et samarbeid med Villa Sult - Institutt for Spiseforstyrrelser og formålet er å sette fokus på det enorme hysteriet unge mennesker i dag blir utsatt for.

 - Et problem også for gutter

- Vi var fem totalt forskjellige mennesker med fem forskjellige historier, men vi ble alle overasket over hvor like vi egentlig var. Vi har alle en ting til felles, en daglig kamp mot det som burde være så lett og godt. Jeg håper at dette kan være starten på det som skal få det store mathysteriet litt minimert, for nå har det virkelig tatt helt av. Personlig ville jeg være med i kampanjen for å dele mine tanker rundt mat og at det finnes unge gutter som også kan ha store problemer.

Morten forteller til Side2 at han aldri hadde sett for seg at han kunne være slank.

Morten klarte aldri å ta i mor komplementer som tenåring. Han følte bare at de syns han var flott på innsiden.

 - Jeg var alltid den store kosebamsen. Som 18-åring veide jeg 106 kilo, hadde verdens beste familie, venner og alt en gutt på min alder kunne ønske seg. Men jeg var ikke fornøyd med meg selv og uansett hvor mange ganger jeg fikk høre hvor flott jeg var klarte jeg å vri det komplementet til «de mener jeg er flott på innsiden», forteller han.

 - Kiloene raste av

Da han fikk en direkte kommentar om størrelsen sin på fest, startet det tre år lange marerittet for Morten.

 - Det var første gang noen hadde kommentert dette så direkte til meg og jeg trodde ikke det var så ille som denne personen hevdet. Det ødela alt. Kiloene raste av, og på under ett år hadde jeg halvert kroppsvekten min. Jeg veide bare 54 kilo og mine nærmeste kunne nesten ikke kjenne meg igjen, sier Morten.

Han fikk diagnosen anoreksi, noe han forteller at han selvsagt hadde hørt om.

 - Det hadde allikevel ikke gått opp for meg at det var det jeg hadde, før  legen stilte det enkle spørsmålet «når spiste du sist?» 

 «Det må være 3 dager siden» svarte jeg.

Morten ble redd for å dø.

 - Jeg var ikke voksen nok til å skjønne hvor farlig det er å ikke spise. Jeg var redd for å dø og når jeg fikk beskjed om at hjertet mitt kunne stoppe når som helst, følte jeg ikke at jeg hadde noe valg, det ville være for egoistisk å la den lille kommentaren ta livet mitt i fra meg, sier han.

 - Besvimte ofte

Hjelpen han fikk fra helsevesenet sviktet, ifølge Morten.

  - En BMI (kroppsmasseindex, journ.anm) kan ikke avgjøre hvor store problemer du har, en lege kan heller ikke ta utgangspunkt i at normalen for en anorektiker på sitt verste, kan gå ned 5-6 kilo i uken. Da jeg kom til Oslo og fikk en ny fastlege, var det første jeg fikk beskjed om å stille meg på vekten. Her mener jeg at kunnskapen svikter.

SE VIDEOEN MED MORTEN HER:

Han byttet fastlege tre ganger før han fikk god hjelp av en fastlege som tidligere hadde jobbet mye med spiseforstyrrelser.

 - Da jeg kom til Oslo måtte jeg ha en sykemelding fordi jeg hadde en periode hvor jeg besvimte ofte, så jeg måtte ha en pause fra jobb og måtte bytte fastlege tre ganger før jeg fikk en som tidligere hadde jobbet mye med spiseforstyrrelser. Han tok godt vare på meg og jeg fikk henvisning til en klinikk i Fredrikstad.

Ingen garantier

Nå har Morten et liv som fungerer godt, selv om fokuset på mat fortsatt er der.

 - I dag vil jeg si at jeg har kontroll på mat på en helt annen måte enn for fire år siden. Jeg får i meg dagsbehovet pluss litt til, men jeg spiser aldri usunt, noe som er en konsekvens av alle ernæringstimene jeg har hatt hos helsevesenet. Jeg kan ikke si i dag at jeg ikke kommer til å gå på en smell igjen, for det har jeg aldri noen garanti for, det er mat jeg har størst kontroll på, sier han.

 - Jeg har store planer om å fortsette en aktiv livsstil og trener fortsatt mye, forteller Morten.

Trening ble også en slags redning for den unge gutten.

 - Jeg kunne jeg øke i vekt uten å få panikk. Jeg trener nå 4-5 dager i uken og har store planer om å fortsette en sunn og aktiv livsstil. Jeg har heldigvis funnet ut at det er veldig viktig å ikke henge seg opp i alt som står på nett av mirakelkurer og shaker som skal forme kroppen til et underverk over natten, for slik er det ikke. Kroppen former seg etter tid.

Allikevel lever Morten fortsatt med frykten om å falle tilbake i det tidligere destruktive mønsteret.

 - Jeg er alltid redd for å falle tilbake og jeg tar meg selv i å se tilbake på gamle bilder, og kan savne livet jeg hadde da jeg kjøpte klærne mine på barneavdelingen. I nedturer er det veldig lett å falle tilbake til gamle vaner, men akkurat nå ser jeg lysere på livet enn noen gang.

 - Foreldre, vær på vakt

Han ville gjerne være med i kampanjen «Matro» for å sette fokus på det usunne mathysteriet han føler mange unge i dag lever med.

 - Jeg føler at det er alt for stort fokus på å spise mest mulig riktig, trene flere ganger i uken og sjokoladen kan nytes en sjelden gang. Jeg føler også at vi er kommet så langt i hysteriet at man ikke kan nyte en sjokolade på bussen uten å være redd for hva folk tenker. . Kroppen har best av variasjon, det har studie etter studie bevist. Internett tror jeg også er en farlig faktor, spesielt for unge gutter og jenter - her kan du finne prakteksempler på hvordan det «egentlig» skal se ut, det er også skummelt at tilgangen i dag også er så stor for å gjøre kroppen langt mere vondt enn godt, mener han.

Han har også en oppfordring til foreldre der ute:

 - Når det kommer til spiseforstyrrelser er det ekstremt viktig å være tidlig ute med å se tegnene, her oppfordrer jeg alle foreldre til å være ekstra «på vakt», for når det er gått for langt og metthetsfølelsen begynner å bli en smerte, da er det vanskelig å komme seg ut av det uten profesjonell hjelp.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss gjerne på Facebook!

 

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN