BLOGG SHOUT Detsvartehull: Deltidspappa? (0)

(SIDE2): Tobarnsmor Elisabeth Gilje (37) reagerer på at det selges bikinitopp til så små barn.

Forleden dag tok hun seg en tur på en Hennes & Mauritz-butikk og hadde med seg datteren på 15 måneder, som bruker størrelse 92.

Størrelse 92 skal ifølge kleskjeden passe til barn på 1 1/2-2 år, men også yngre barn bruker denne størrelsen.

- Jeg ble overrasket og provosert over bikini i en så liten størrelse. Jeg reagerte ganske spontant og spurte en butikkmedarbeider om dette virkelig kunne stemme, sier hun til Side2.

Og legger til:

 - Butikkmedarbeideren var like oppgitt som meg.

Lørdag skrev Side2 om hvordan eksperter mener små barn bør få være nakne på stranda og også Kripos melder om at det skal være helt trygt for foreldre å la barna løpe nakne på norske strender.

- Meningen er vel at det skal være søtt

 - Datteren min satt i vogna med smokken sin, og bikinitopp på henne er for meg fjernt og ubegripelig. Meningen er vel at det skal være søtt, men jeg synes ikke det er søtt å kle barna i unødvendige voksenplagg.

Tobarnsmor Elisabeth Gilje (37) bor på Jeløy i Moss. Hun syns kleskjedene bør holde seg for gode til å selge bikini til så små barn.

Elisabeth tok et bilde av den rosa bikinien og delte det på både Instagram og Facebook, med denne teksten:

«Har dere seriøst tenkt at min 15 år gamle baby skal dekke til brystet når hun leker på stranden? Virkelig? Eller 5-åringen min, for den saks skyld. Bikinitopp i størrelse 92 er fryktelig!»

  - Hva syns du om at Hennes & Mauritz selger disse plaggene?

- De er jo på ingen måte alene om dette, og selger nok slike plagg fordi folk kjøper dem. Men de er også med på å skape trender og holdninger, og de har enormt mye makt når det gjelder hva folk kler seg i. Jeg synes derfor at en så stor aktør som HM bør kunne gå foran som et godt eksempel og av prinsipp ikke selge plagg som seksualiserer småbarn, eller som skaper holdninger i samfunnet om at barn må dekkes til.

Også andre kjeder selger bikini i små størrelser, men hos kjeden Cubus starter bikinistørrelsen fra 3 år og oppover. Hos kleskjeden Lindex selges det derimot bikini til barn i størrelse 92, altså fra 1 1/2 til 2 år.

 - La barn være barn

  - Hvorfor syns du ikke små barn bør gå i bikini?

- Fordi barn på 1,5 år skal ha det komfortabelt. De har akkurat lært seg å gå, og de bruker bleie. De er ikke kjønnsmodne og skal heller ikke betraktes som det. Ved å la dem være nakne eller kle dem i praktiske aldersegnede plagg som badebleie, soldrakt og badetruse lar man barn være barn. Jeg har også en datter på fem år, som går i bikinitruse eller badedrakt. Toppene har hun aldri sett, de kastes hos oss. Jeg har hørt om foreldre som stille demonstrer ved å la bikinitoppen henge igjen i butikken. Nå som datteren min er fem år har hun begynt å etterlyse bikinitopp fordi hun ser at jevnaldrende bruker det. Hun får da beskjed om at så lenge hun er et barn uten pupper som trenger å støttes opp eller gjemmes bort, dropper vi toppen, og siden dette er logisk for henne godtar hun det. Badedrakt blir et kompromiss fordi denne er et plagg i seg selv, men babyen får ikke badedrakt på noen år.

  - Har du en oppfordring til andre foreldre?

- Folk må jo få gjøre som de selv vil, men det er greit å ha i bakhodet at det er foreldre som former holdningene til barna sine. La barn være barn lengst mulig. Skjerm barnehagebarna fra kroppsfokus og la dem tørre å være den som ikke går i bikinitopp. Og vær selv et forbilde: Dusj naken i svømmehallen, og vis dem at kropp er naturlig.

 - Har du en oppfordring til klesindustrien?

- Det hadde vært topp om vi slapp å se voksenklær i barnestørrelser.

 - Våre kunder setter pris på tilbudet

Side2 har kontaktet Hennes & Mauritz med en rekke spørsmål om hvorfor de selger disse bikinitoppene i så små størrelser, om de har forståelse for at folk reagerer på dette eller om de har fått tilbakemeldinger fra kunder på nettopp dette.

Det eneste PR-ansvarlig for H&M Norge, Vibeke Holann, vil si i denne saken er følgende:

  - Vi tilbyr både bikini og badedrakt fra strl. 92 og har gjort det over flere år og ser at tilbudet settes pris på av våre kunder.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.