GRAVID: Det er vanlig for gravide kvinner å oppleve drømmene sine som svært virkelige.
GRAVID: Det er vanlig for gravide kvinner å oppleve drømmene sine som svært virkelige. Foto: Illustrasjonsbilde (Colourbox)

Forskere med gjennombrudd: Tran senker risiko for barneastma

En ny dansk studie viser at gravide som drikker tran i siste trimester av svangerskapet, senker risikoen for astma hos barna med 30 prosent.

Hans Bisgaard, leder av dansk BørneAstma Center og professor i barnesykdommer ved Københavns Universitet, mener det vil være et stort fremskritt i astmaforskningen om man kan forebygge en tredel av tilfellene barneastma i Danmark.

Studien utført av forskere ved Københavns Universitet de siste fem årene ble nylig publisert i New England Journal of Medicine.

- Høydepunkt

Forskningen viser også at gravide kvinner som spiser lite fisk, og som også har en spesiell variant av genet FADS som gjør det vanskelig å omsette fiskeolje i kroppen, har enda større effekt av tran. Hos denne gruppen minsket risikoen for astma hos barna med over 50 prosent sammenlignet med andre kvinner som fikk placebo.

- Dette er helt klart høydepunktet i mine 35 år med forskning på barneastma. Det blir ikke større enn dette, dette er storartede resultater, sier Bisgaard til Videnskab.dk.

Lignende forsøk i USA

I forsøket fikk de gravide kvinnene en stor dose fiskeolje hver dag, mens den andre halvparten fikk olivenolje som placebo. Forskere nettstedet har snakket med, er forsiktige med å anbefale gravide å øke inntaket av tran markant, men ber gravide om å følge kostholdsanbefalinger.

Etter planen skal det gjennomføres en tilsvarende studie i USA i samarbeid med Harvard University. I USA spises det mindre fisk enn i Danmark, og forskerne mener det vil være interessant å se sammenligningene.

- Hvis vi kan replisere forsøket i USA, må det være opp til WHO eller andre å ta det videre ut i verden. Tenk om funnene gjelder over hele verden. Det ville vært stort, sier Bisgaard.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.