KJEDELIG: Husarbeid er ikke gøy for noen - men muligens en nødvendig plikt for unge for å lære seg det som også ikke er så moro.
KJEDELIG: Husarbeid er ikke gøy for noen - men muligens en nødvendig plikt for unge for å lære seg det som også ikke er så moro. (Colourbox)

Marie Kraul: - Foreldre må kreve mer av barna sine

Ellers må samfunnet oppdra dem på nytt når de blir voksne, mener dansk forfatter.

(SIDE2): Hjelpe til med å sette i oppvaskmaskinen, bære ut søppel, støvsuge, rydde eller lage mat – er dette dagligdags for tenåringer, eller slipper de unna? Fordi foreldrene ikke krever at de skal delta i hjemets oppgaver?

Det er tema forfatter Marie Kraul tar opp i boken «Ikke gi opp tenåringen din». Hun er selv mor til tre tenåringer, og hun oppfordrer foreldre til å få barna sine med seg mer i det dagligdagse arbeidet i hjemmet.

LES også: - Foreldre må ta makten tilbake hjemme

Hun nevner blant annet gjøre rent, tømme maskinen og lage middag.

- Som barn skulle jeg gjøre alt det, uten at foreldrene mine skulle mase på meg. Siden da har det skjedd noe, i dag snakker foreldre om at det er et problem at barna ikke gjør noe hjemme. For noen generasjoner siden var barnas arbeidskraft nødvendige for at gården skulle gå rundt. Nå gjør ikke tenåringene særlig mye hjemme, og foreldrene gir opp å få dem til å gjøre noe når de kommer i den alderen, sier Kraul til avisen Berlingske.

Unnvikende foreldre

Hun mener foreldrene gir opp fordi de selv er så travle, og fordi de vil være venner med sine barn. I takt med at generasjonene nærmer seg hverandre, tilegner de voksne seg tenåringens språk og klær. Kraul mener det ikke er noe de unge har interesse av, og at det også er et uttrykk for de voksnes mangel på selvtillit. Resultatet er at man som voksenperson har lite å by på.

- Vårt samfunn er så ungdomsfiksert at vi oppfatter oss selv som gamle nisser dersom vi ikke er på Instagram som 40-åringer. Vi tror vi må vite og gjøre alt de unge gjør, for å kunne oppdra dem. Vi har gått for langt når det gjelder å stå på likefot med barna våre.

LES også: Foreldre gjør for mye for barna sine

MAS: Forfatteen mener tenåringene gjør for lite, blant annet fordi foreldrene krever for lite.

Forfatteren mener voksnes redsel for at de unge skal synes man er dum og umoderne, gjør at mange foreldre unnlater å blande seg – som å kreve hjelp i hjemmet.

- Som foreldre er vi så selvopptatte når det gjelder de unges lukkede kroppsspråk. Men vi kan jo ikke forvente at de skal smile til oss hele tiden, at vi skal være bestevenner med dem hele tiden

LES mer: Kranglene du vil støte på med tenåringen

Hun forteller i boken blant annet om tenåringer som aldri har vasket et bad, eller som er vant til at au-pairen rydder bort tallerkenen etter de har spist.

Oppdras på nytt

Det mener hun vil bli et problem når de unge selv blir voksne og skal ut i arbeidslivet.

- Konsekvensen blir at de selv kjører etter lyst-prinsippet. De gidder ikke gjøre de kjipe oppgavene, sier hun og mener ordet «plikt» er bra – alt skal ikke være morsomt, heller ikke i tenårene.

- Ellers får de en hard oppvåkning når de kommer ut i arbeidsmarkedet. Jeg har snakket med arbeidsgivere som er sjokkert over hvor lite unge kan.

Forfatteren og tre barns-moren mener det ikke er i orden at samfunnet må oppdra barna på nytt, når de er blitt voksne – fordi foreldrene selv ikke har gjort det.

LES også: Kvinner tar fortsatt rengjøringen

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.