– Aleneforeldre kan være gode omsorgspersoner. Det erfarer vi i dagens Norge. Kun tre av fire barn bor med begge foreldrene i dag, sier Tajik.
– Aleneforeldre kan være gode omsorgspersoner. Det erfarer vi i dagens Norge. Kun tre av fire barn bor med begge foreldrene i dag, sier Tajik. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Ap vil tillate eggdonasjon og hjelpe single til å få barn

I forslaget til nytt partiprogram vil Arbeiderpartiet tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

– Ved å åpne for eggdonasjon gir vi flere par hjelp til å få barn. Det vil og kunne fremme likebehandling av infertile menn og kvinner. Det ligger god familiepolitikk i at flere mennesker som ønsker å få barn, får muligheten til det, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til Aftenposten.

Om få uker legger Tajik fram forslaget til nytt partiprogram for de neste fire årene på partiets landsmøte. 

Her vil hun som leder av programkomiteen foreslå at Arbeiderpartiet for første gang skal gjøre et vedtak om at single skal kunne få hjelp til å få barn i Norge.

- Kjøp og salg av barn

Tidligere lørdag ble det kjent at KrF Kvinner sier nei til eggdonasjon.

– Dette danner grunnlaget for kjøp og salg av barn, surrogati og fjerner tilknytningen mellom barnet og dets biologiske mor. Barnets rettigheter settes dermed til side og muligheten for å kjenne sitt biologiske opphav og egen identitet reduseres, fastslo sentralstyret i KrF Kvinner i en uttalelse.

Fredag ba stortingspolitikere i Høyre og Fremskrittspartiet om at deres egen helseminister Bent Høie (H) sier ja til eggdonasjon i Norge.

– Hvis en mann har problemer med fruktbarheten, sier vi «det fikser vi for deg». Men hvis en kvinne har problemer, vil vi ikke hjelpe. Det synes jeg er underlig, sa Kari K. Kjos (Frp), leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, til Aftenposten.

- Aleneforeldre gode omsorgspersoner

Assistert befruktning har lenge vært tillatt i Norge, men det er et krav at man er gift eller er samboende.

– Aleneforeldre kan være gode omsorgspersoner. Det erfarer vi i dagens Norge. Kun tre av fire barn bor med begge foreldrene i dag, sier Tajik.

Av stortingspartiene er det bare Venstre og SV som går inn for at single skal kunne få hjelp til å få barn i Norge. Høyre og Frps helsepolitikere har også åpnet for å si ja.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har varslet at eggdonasjon og assistert befruktning blir tema i en stortingsmelding om bioteknologi i løpet av året.

Det er bred politisk enighet om ikke å tillate surrogati i Norge, og Ap vil ikke gå inn for dette i sitt forslag til nytt partiprogram.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.