Historisk, men stadig relevant nonnedrama

Etter ”Ida” og ”Korsveien” kommer nok et sterkt, europeisk drama med katolsk tematikk.

Agnus Dei
Frankrike/Polen 2016
Regi: Anne Fontaine
Med: Lou de Laâge, Agata Buzek, Agata Kulesza, Vincent Macaigne, Joanna Kulig, Eliza Rycembel, Anna Prochniak, Katarzyna Dabrowka, Helena Sujecka, Dorota Kuduk
Aldersgrense: 12 år

 

”Agnus Dei” – eller ”Les Innocentes” som den opprinnelig heter – er basert på virkelige hendelser, og utspiller seg i Polen i tiden rett etter andre verdenskrig.

Her blir den unge, franske legen Mathilde (Lou de Laâge), som arbeider på et feltsykehus for Røde Kors, oppsøkt av en jevnaldrende polsk nonne (Agata Buzek) for å bistå en gravid søster i klosteret hennes med den nært forestående fødselen.

Agnus Dei.

Overgrep under krigen

Det viser seg at mange av nonnene i klosteret er gravide, etter ufrivillige møter med soldater under krigen. I tillegg til traumene har disse overgrepene skapt mye skamfølelse hos de dypt religiøse kvinnene, som knapt vil tillate en lege – selv en kvinne – å berøre eller en gang se på kroppene deres.

En film om voldtatte nonner i et polsk kloster i 1945 kommer vel neppe til å bli julas store blockbuster. Ikke desto mindre tar ”Agnus Dei” opp religiøse og humanistiske spørsmål vel verdt å reflektere over i denne høytiden, og som heller ikke er uten relevans for tiden vi selv lever i.

Agnus Dei.

Dempet og kontrollert

Filmen føyer seg dessuten inn en nokså ny tradisjon for sterke, europeiske dramaer med katolsk tematikk på norske kinoer, som ble etablert med den polske filmen ”Ida” og fulgt opp med den tyske ”Korsveien”.

Men der disse to på hver sine måte var preget av særegne formgrep, er ”Agnus Dei” noe mer konvensjonelt utført. Om enn med en europeisk (om man skal sette dette opp mot ”hollywoodsk”) sensibilitet, og med et kontrollert, smakfullt og stilsikkert filmspråk – inkludert noen bilder og utsnitt som kan føre tankene til selveste Bergman.

Også skuespillet kledelig dempet, som igjen vitner om at regissør Anne Fontaine (”Gemma Bovery”, ”Coco før Chanel”) har innsett at fortellingen er gripende nok, uten å måtte dyrke fram dens melodramatiske potensial.

Agnus Dei.

Sørgelig aktuelt

Tidvis kan det riktignok være litt utfordrende å skille noen av nonnene fra hverandre, halvveis dekket som de er av like hodeplagg. Muligens skal dette ses i sammenheng med en viss treghet hos undertegnede når det kommer til ansiktsgjenkjennelse, men det kan også være et tegn på at noen av bikarakterenes handlingslinjer kunne ha vært grundigere og klarere utbrodert.

Dette er uansett kun en mindre innvending mot et velfortalt og bevegende drama som ikke bare handler om religiøsitet, men om kvinners utsatte posisjon i krig og konflikt – som stadig er sørgelig aktuelt.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.