Hakkebakkeskogen er en ny norsk filmklassiker

«Dyrene i Hakkebakkeskogen» er en familiefilm vi vil se om og om og om igjen.

Dyrene i Hakkebakkeskogen.

Norge, 2016.

Regi: Rasmus A. Sivertsen.

Med: Stig Henrik Hoff, Ivar Nørve, Jan Martin Johnsen, Jakob Schøyen Andersen, Andreas Alnes, Steinar Sagen, Espen Bråten Kristoffersen, Frank Kjosås, Wenche Myhre, Henriette Faye-Schjøll, Marit Andreassen, Marit Synnøve Berg, Halvor Tverdal, Nils Jørgen Kaalstad, Egil Hegerberg, Eira Elise Øveraas.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

 

OBS: Hvis du mot formodning ikke aner hva «Dyrene i Hakkebakkeskogen» handler om, kan det være lurt å vente med å lese til du har sett filmen. Det er imidlertid ingen store spoilere i anmeldelsen.

Thorbjørn Egners historie om Hakkebakkeskogen er en del av den norske folkesjela. Vi kjenner alle Klatremus og Mikkel Rev, vi kan synge med på «Bamsefars fødselsdag» og vi vet at det er dumt å lage pepperkaker med en kilo pepper.

Når det skal lages en film basert på Egners univers, er det mye som kan gå galt. Filmstudioet kan holde seg for strengt til Egners opprinnelige materiale eller de kan bevege seg for langt vekk fra det. De kan arrangere sangene på nøyaktig samme måte som de gjorde da de spilte inn plata i 1966 eller de kan lage overdrevent moderne versjoner. Og så videre, og så videre.

Heldigvis har Qvisten Animasjon løst det hele på en (nesten) perfekt måte!

Her kommer Klatremus Lillemann!

La oss begynne med musikken, som er noe av det aller viktigste i «Hakkebakkeskogen». Katzenjammer har modernisert sangene på en fortreffelig måte. Sangene har beholdt sjela, men presenteres med forfriskende tempo, kule rytmer og masse sjarme. Jeg er sikker på at Egner selv ville vært strålende fornøyd med resultatet.

De fleste sangene er med i sin helhet, dog med litt raskere tempo og mer sprelske rytmer enn vi er vant til. Og det er bare positivt.

Manusforfatter Karsten Fullu og regissør Rasmus A. Sivertsen har også gjort historien mer effektiv. Med et par ørsmå unntak, oppleves historien som tydelig og stram, selv om filmtiden er omtrent halvparten av teaterforestillingen.

Blant annet har de kuttet ut flere av gjentakelsene som kan oppleves som litt kjedelige i originalen. For eksempel «slipper vi» å se harepusenes pepperkakebaking tre ganger. De har også effektivisert scener som føles unødvendig lange - som at Mikkel Rev ikke drar hjem etter penger når han skal kjøpe pepperkaker av bakermester Harepus.

Dobbelpeprede pepperkaker er ikke særlig godt.

Men selv om mange scener går fortere enn vi har vant til, føles det ikke som om filmen haster av gårde. De har tatt seg tid til å dvele ved enkelte scener, og vi får også noen nydelige bilder av skogen og dyrenes liv.

Og alle de viktigste scenene er selvsagt med. Vi får se at Mikkel Rev jager Klatremus opp i treet, at Bestemor Skogmus får seg en flytur, at Brumlemann blir røvet - og selvsagt at Bamsefar fyller 50 år. Og mye, mye mer.

Bestemor Skogmus får seg en fyrtur.

Stemmeskuespillerne i filmen passer utmerket til sine roller. Espen Bråten Kristoffersen er glimrende som Klatremus. Stig Henrik Hoff gjør Mikkel Rev skumlere enn han noen gang har vært. Ivar Nørve skaper en trygg og god Bamsefar, og Nils Jørgen Kaalstad er herlig nevrotisk som Morten Skogmus. Wenche Myhre gjør Bestemor Skogmus til en skikkelig tøffing og Marit Synnøve Berg er nydelig som Bjørnemor.

Rasmus A. Sivertsen og hele hans stab kan ta juleferie med god samvittighet. Ikke bare er «Dyrene i Hakkebakkeskogen» en av årets mest severdige filmer - dette er en film som kommer til å bli stående også i framtiden, og som kommende generasjoner vil ha stor glede av.

«Dyrene i Hakkebakkeskogen» kan ses av både store og små - selv om det nok føles best å ha med seg en smårolling på kinoen. Jeg gleder meg allerede til å ta med meg mine to små på kino i romjulen!

Alle våre venner i Hakkebakkeskogen.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.