LIVSKVALITET: Å kunne ligge komfortabelt er noe alle med ryggplager drømmer om.

LIVSKVALITET: Å kunne ligge komfortabelt er noe alle med ryggplager drømmer om.

SLITER DU MED RYGGEN? LES EKSPERTENS SENGETIPS

Bør du ligge på ryggen eller magen? Hvilken type seng er best? Fysioterapeut Ole H. Myhre gir deg svarene.

Profilbilde

Åtte av ti nordmenn får problemer med ryggen i løpet av livet, viser statistikk gjengitt av blant andre NRK og Dagbladet. Vond rygg er også en gjenganger blant langtidssykemeldingene.

Fysisk aktivitet og styrketrening er to av rådene ekspertene anbefaler for å overvinne ryggplager, men visste du at sengen du sover i også kan være avgjørende for om du blir kvitt smertene eller ei?

En dårlig seng kan faktisk forverre plager i nakke- og korsrygg, mens en god seng kan være den beste investeringen du kan gjøre for å forebygge og redusere slike problemer.

- Riktig liggestilling viktig
Den norske sengeprodusenten Jensen har gjennom mange tiår vært ledende i utviklingen av kvalitetssenger. Med på laget har Jensen fysioterapeuten Ole H. Myhre, som er en viktig brikke i selskapets internasjonale suksess.

Han forteller at flere viktige strukturer i ryggsøylen blir påvirket negativt når du ligger galt.

Fysioterapeut Ole H. Myhre er en viktig brikke i utviklingen av sengene fra Jensen.

- Med vårt unike sonesystem og våre spesialutviklede fjærsystemer, blir kroppen din ivaretatt på best mulige måte. Ved å sørge for at du også har en god liggestilling, er grunnlaget lagt for å trygge ryggen din, sier Myhre.

Det finnes utallige former for ryggplager, og Jensen er derfor forsiktig med å gi for spesifikke råd. Men ett tips gjelder for de aller fleste med smerter i ryggen:

- Sov på ryggen! Den beste stillingen får man da med en vinkel mellom kropp og ben. Med en justerbar seng, kan man enkelt oppnå det ved å løfte hode- og fotende på sengen. I den stillingen slapper de aller fleste meget godt av.

Saken fortsetter under bildet.

LIGGESTILLING: Fysioterapeut Ole H. Myhre anbefaler folk med ryggplager å ligge på ryggen når de sover. Madrassen bør ikke være for myk eller for hard, og den perfekte madrassen gir kroppen en jevn, behagelig støtte. Hofter og skuldre synker ned i madrassen, som gir optimal støtte for både midje og korsrygg.


- Velg en justerbar seng
For folk med kroniske ryggplager er det nettopp en justerbar seng Myhre anbefaler.

- Med en justerbar seng har man mulighet for å finne sin egen gode sovestilling. Dersom man foretrekker å ligge på siden, vil Exact sengesystem være utmerket. Med den løsningen vil man kunne justere hoftepartiet litt opp eller ned, og det er nettopp slike små justeringer som ofte skal til for at en person med ryggplager kan finne en god sovestilling, forklarer Myhre.

Se Jensens store utvalg av justerbare senger.

To feil som kan forsterke plagene
Fysioterapeuten kommer med to advarsler til folk med ryggplager:

*Å sove på magen vil de for de flestes vedkommende resultere i smerter i nakken, skuldre og korsrygg.

*En dårlig eller gammel seng er ofte nedligget. Det betyr at kroppen blir liggende i en feil stilling. Dersom man ikke har plager fra før, er det stor sannsynlighet for at man får det. Flere strukturer i ryggen blir påvirket negativt når vi ligger feil, og over tid vil man kunne få kroniske plager. Søvnen blir i stor grad påvirket, og vi vet at dårlig søvn over tid kan være svært skadelig.

Saken fortsetter under bildet.

PERFEKT FOR RYGGPLAGEDE: Med en justerbar seng har man mulighet for å finne sin egen gode sovestilling.


God veiledning i butikkene
Jensen har et bredt spekter av sengevarianter, noe som gjør det enkelt å finne en seng også til dem med ryggplager. Butikker som forhandler Jensen-senger, har personale som alle er utdannet på Jensen-skolen. Du kan derfor være trygg på at du får den beste veiledningen når du besøker en Jennsen-forhandler.

- I butikken får du anledning til å teste de forskjellige modellene, med forskjellige fasthetsgrader, komfort og overmadrasser. Dersom du har en eller annen fysisk plage, er det fornuftig å gi beskjed om dette. Det kan være med på å påvirke ditt valg av sengeløsning. Betjeningen er også utdannet til å gi deg veiledning om dette.

En Jensen-seng er bygget for å gi deg den beste komfort og derigjennom den beste søvn. Sengene har et unikt sonesystem og en konstruksjon som gjør at kroppen får maksimal støtte og hvile uansett liggestilling.

- Vi benytter også til enhver tid de beste råmaterialene som er tilgjengelig i markedet. På Jensen er vi med i prosessen med å utvikle disse komponentene slik vi ønsker dem, avslutter Myhre.

Her finner du nærmeste forhandler som kan hjelpe deg med å velge riktig seng