BLOGG SHOUT Kjerringatilingvar: Fotballfrue... (6)

TEST: Vi har smakt på den blå vinen - les hva vår dom er.
TEST: Vi har smakt på den blå vinen - les hva vår dom er. Foto: Paul Weaver (NA Bilder)

Vi har testet blå vin

Blir dette sommerens trend?

- Hjelp, hva er det der? Det ser ut som spylervæske!

Reaksjonene da vinglass med den knallblå væsken i ble satt frem, uteble ikke; blå vin hadde ingen i testpanelet vårt sett før.

Ny vintrend

Fredag 1. juli slapp Vinmonopolet sine nyheter, med nye produkter både i basis- og bestillingslisten. Det er i den sistnevnte vi finner den blå vinen, som har navnet 2015 Casa Vital Azul Mediterraneo Azurblå farge og er priset til 189 kroner.

Blå vin er en av årets vin-trender. Først ut var spanske Gik, og nå er det altså også en norsk blå vin å få tak i.

Disse testet

Testpanelet besto av medlemmer av Mediehuset Nettavisen. Alle liker vin, men har ellers det som kan kalles typisk norsk kunnskap om vin.

For å gi testen litt mer tyngde, fikk vi eksperthjelp av vinblogger Christer Byklum. Han er uavhengig vinskribent, kurs og foredragsholder med 18 års interesse for vinfaget.

Har tro på at den varer

KAN VIN: Vinekspert og blogger, Christer Byklum.

- Noen trender og stunts overlever lenge, det er ikke alltid godt å si hvilke som varer over tid. Ofte er vin-kvaliteten i de som blir værende ganske lav. Som prosecco. Det er en ekstremt enkel vin, og det er kanskje derfor den er blitt værende, sier Byklum, som har tro på at blå vin vil fungere som en gimmick og selge godt.

Slik testet vi

Målet for vår vin-test er enkel: Blåfargen er selvsagt en måte å få oppmerksomhet på, i et hav av hvite viner – men hvordan smaker den? Vi har luktet, smakt og kommentert og slik kommet frem til vår dom.

- Når man smaker på vin, så er fargen den første indikasjonen på hva slags karakter vinen har. Men blå vin har jeg aldri sett før, så her er det ikke mye å si, sier Byklum.

Det har ingen av de øvrige i testpanelet sett heller, og kommentarene sitter løst mens det smakes.

Det lukter som den godtebutikken i Strømstad

- Den lukter litt syntetisk, men det er det mange viner som gjør. Det trenger ikke ha noe med fargen å gjøre. Og det lukter smågodt. Det lukter som den godtebutikken i Strømstad.

Ifølge produsenten bør vinen drikkes kald og holde 6 til 7 grader, og skal passe til reker, sushi, torsk og reker i hvitløk, samt spicy mat. Testpanelet er derimot ikke helt overbevist om det.

- Den passer nok best alene, den blir fort overdøvet av andre smaker, påpekes det. For vinen smaker ikke veldig mye.

- En lett aperitiff for de som ikke er så glade i vin, den er mild og avrundet uten mye syre, kommenterer eksperten, noe det stort sett er enighet om.

- Den smaker bedre enn den ser ut.

LES også: Nå kan rekene bli dyrere

Den blå fargen er naturlig, og kommer fra antocionia, som ligger rett under skallet på de blå druene. Våre vin-smakere blir fort vant til fargen.

- Jeg synes ikke det gjør noe med den blå fargen, den er litt morsom.

- Og så er den gøy å ha på en tema-fest eller noe! Den kan nok bli populær i Unge Høyre.


Dette er vår dom:

Dette sier vineksperten Byklum.

- Lett duft av noe eple og fersken, ganske nøytral med noen syntetiske overtoner som skjemmer. Frisk, men avrundet syre og kropp, lett sødmefull, ganske nøytral, men en litt emmen og igjen syntetisk finish. Det vinen overlever på, er en relativt god balanse, resten er rimelig intetsigende rent kvalitativt. Men balansen gjør den fint drikkbar. Kommersiell vin som selger på gimmick snarere enn kvalitet. Kvalitativt, definitivt ikke verd pengene.

Den kan nok bli populær i Unge Høyre

Han mener prisen er relativt stiv, med sine 189 kroner flasken, og poengterer at for den summen kan man få bedre viner, og for tilsvarende viner slipper man unna langt billigere.

- Det er en lang liste med viner som koster det samme og vesentlig mindre, som er bedre om vi snakker kvalitet. Men som partytriks kan den nok gjøre nytten hos den riktige kundegruppen. Men den minner mest om noe som er laget for en kundegruppe som ikke er i lovlig alder for den, og som kanskje ikke bruker så mye penger på en flaske vin heller som denne koster. Tenk en litt mer søtlig Tariquet eller Sunrise Chardonnay. Så kan du kikke på hva de koster i forhold. 78


Dette sier amatørene i testpanelet:

- Den smaker lite, men fungerer helt fint å drikke. Overraskende OK når man tenker på fargen, som er avskrekkende. Men etter to glass begynner den likevel å få en litt emmen ettersmak som gjør meg litt kvalm.

- Litt skarp smak, og det er en vin som ikke gir meg noe utover at man kjapt blir på en snurr. For meg er det viktig (i hvert fall hvis den skal gå til mat) at det er noe utover alkoholen som trekker. Denne passer en varm sommerdag i solen, på stranda eller på en skikkelig sommerfest hvor kravet til kvalitet ikke er like høyt. Frisk og «enkel», men den skarpe ettersmaken ble litt voldsom. I tillegg lukter den litt «slushaktig» så jeg tror jeg ville valgt en type rosé eller noe annet til formålene som sikkert også er bedre og koster mindre. Synes prisen på denne vinen var veldig høy i forhold til kvaliteten.

Poengskala

 

Du har kanskje lagt merke til at det i vinanmeldelser settes en poensum – slik som også Byklum har gjort på den blå vinen. Her er forklaringen på hvordan det gjøres.

Poengsummene er rent kvalitative, uavhengig av pris og basert på 100 poengs-systemet hvor alle viner starter med en utgangsverdi på 50 poeng og verdsettes etter følgende poengfordeling:

Utseende: 0 – 5 poeng, Duft: 0 – 15 poeng
Smak: 0 – 20 poeng, Totalvurdering: 0 – 10 poeng

Slik kan du lese poengskalen:

50 – 59: Vin med betydelige feil.
60 – 69: Lav kvalitet, karakterløse viner – anbefales ikke !
70 – 79: Moderat kvalitet. Viner uten særpreg og kompleksitet
80 – 89: God til meget god kvalitet. Viner med karakter og egenart ( terroir).
90 – 95: Fremragende kvalitet. Viner med kompleksitet og stor karakter.
96 – 100: Eksepsjonell kvalitet. Viner med stor kompleksitet og harmoni.

(Kilde: vinofil)

- Helt ok, litt «vassen» og smakløs, men en fin vin til å drikke i sommervarmen for moro skyld. Vinen er nok vanskelig til mat siden den ikke smaker noe. Passer nok for de som liker lette viner som skal drikkes for å drikkes ...

- Jeg synes ikke vinen smakte noe særlig godt. Nå skal det sies at chardonnay ikke er min favoritt i utgangspunktet, så det kan kanskje være derfor. Synes den hadde en ekkel ettersmak, og liker bedre at hvitvinen smaker friskt. Fargen er vel det som gjør at mange kanskje vil kjøpe vinen. Gøy med noe annerledes og noe oppsiktsvekkende, og fungerer nok som en ice breaker på stive middagsselskap.

- Jeg har drukket mye verre vin før og denne vinen er en absolutt morsom gimmick. Dessverre er den altfor dyr i forhold til det man får. Jeg kommer nok til å kjøpe den for moro skyld. Hva jeg skal bruke den til? Drikke meg full selvfølgelig, det er jo det eneste denne duger til. Ja  - og til å le med da.

- Jeg synes smaken var helt fin. Den var balansert og smakte litt drue. Jeg likte godt at den ikke var så søt som jeg hadde forestilt meg. Derimot hadde den ingen ettersmak og den lille den hadde virket litt «kunstig».

BLÅ VIN: Er sommerens drikke den blå vinen?

Til gjentakelse?

Halvparten sier de kan tenke seg å kjøpe vinen igjen, mens den andre halvdelen sier det ikke frister til gjentakelse.

Dette sier produsenten:

 

- Vinen er laget på chardonnay-druen, med litt moscatel. Druene er høstet inn tidlig i august for å gi mye aroma og smak, og den har en lang gjæringsprosses som gir den fyldige og deilig aroma og smaken. Fargen er organisk og helt naturlig, og kommer fra antocionia, som ligger rett under skallet på de blå druene. I blå druene er det både rødt blått og gult, som er de tre grunnfargene, ifølge Gótes fargelære. Vi tilsetter antoninene til vinen, og den får denne flotte azurblå fargen. At vi oppnår denne flotte fargen er en liten hemmelighet, og det har med mange faktorer som jeg ikke kan røpe, sier Åge Folkestad, som står bak Vino Casa Vital.

- Det er noe som gjør at det føles feil å drikke en blå vin. Jeg kjøper ikke blått snop, så jeg ville heller ikke kjøpt blå vin. Nå er jeg kanskje litt kjedelig og tradisjonell, men morsom er den da, så jeg kunne absolutt tatt et glass.

Samlet ender vi på terningkast 3, men det skal legges til at fargen får 5 av flere.

Festens snakkis!

- 5 på stemningsskaper, man blir jo beruset bare av å se fargen!

- Fargen skiller seg definitivt ut og du blir garantert festens snakkis om du drikker denne. Men fargen gir meg følelsen av at dette er noe jeg ikke bør drikke, hvem har puttet drugs i vinen min? Eller kan det være vindusspylervæske?

Prisen på 189 kroner er også utslagsgivende.

- Jeg ville kjøpt denne vinen som en morsom gimmick, eller rett og slett som en vin jeg serverte som en vor-drink i et selskap der ikke alle kjenner hverandre – snakk om icebreaker. Men jeg ville ikke kjøpt den til annet bruk, rett og slett fordi jeg ikke synes den var så god til den prisen.

LES OGSÅ: Disse feilene gjør mange når de prøver å gå ned i vekt

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.