LØ er på andreplass over årets ord for 2016, ifølge Språkrådet.
LØ er på andreplass over årets ord for 2016, ifølge Språkrådet.

Vet du egentlig hva «lø» betyr?

Sjekk om du bruker ordet riktig.

Vi er jo godt kjent med setningen «Hooka du med William i helgen?». For gjennom hele sesong to av NRK-serien «Skam» var det jo nettopp det vi håpet på - at Noora skulle svare ja på spørsmålet om hun hadde hooka (klina) med William.

Men det er et annet ungdomsord som er blitt enda mer etablert utenfor Hartvig Nissen videregående skole. Nemlig: «lø».

I fjor havnet ordet på andreplass over årets ord, ifølge Språkrådet og Gisle Andersen, professor ved Norges handelshøyskole (NHH).

LES OGSÅ SAKEN: Her er ordene tenåringene ikke forstår i dag

Lø har skiftet betydning

Tidligere ble «lø» brukt i betydningen kult. Nå betyr ordet kjedelig eller teit. Erlend Lønnum i Språkrådet understreker overfor Side2 at ordet ikke er nytt, men de mener likevel at det preget 2016.

- Ordet er blitt brukt av mange over lang tid, men det interessante med ordet er skiftet av betydning. Det er et pendelord, som vil si at det har skiftet betydning til det motsatte.

SKAM 3: Her er hovedpersonene Even (Henrik Holm) og Isaks (Tarjei Sandvik Moe). Vi gleder oss til nye ord i en ny sesong av Skam!

Erlend forteller at «lø» trolig kommer fra det arabiske ordet for nei.

- Årets ord er ikke alltid et nyord. I dette tilfellet valgte vi «lø» fordi det har fått en ny betydning, og det er interessant. Det handler ikke bare om TV-serien «Skam», men mange av dem som ikke vet hva det betyr, også eldre språkbrukere, har fått med seg ungdomsslangordet. Det handler om språklig kreativitet, og at mange nyord oppstår blant ungdom i uformelle sammenhenger. Det er morsomt at ungdom bruker språket kreativt.

Erlend sier at det er en del av slangordets natur at man til enhver tid skal finne egne ord som de voksne ikke forstår. Noen slangord blir imidlertid så godt etablert at de kommer i ordbøkene, som ordet «kul». Det er blitt brukt lenge og har en stabil betydning.

(Artikkelen fortsetter nedenfor videoen)

Slik finner ungdom språk

- Dagens ungdom påvirkes av blant annet internett og sosiale medier. Og de henter språk fra TV-serier som «Skam», noe som er interessant fordi den åpner øynene for nabospråkene. Men det er den amerikanske kulturen som har størst påvirkning på norsk slang.

I en undersøkelse for noen år siden viste det seg at de seks vanligste slangordene som var lånt fra engelsk, var kul, party, nerd, in, happy og cash, forteller Erlend.

- Det kommer mange slangord også fra andre språk, som spansk, arabisk og tyrkisk. Og det finnes naturligvis mange slangord som er «rotnorske».

Kort oppsummert: Du kan trygt fortsette å si «lø» langt utover 2017. Og i hvert fall helt til sesong 4 av «Skam» kommer.

Her er ti på topp «årets ord» fra Språkrådet:

1. Hverdagsintegrering
2. Lø
3. Postfaktuell
4. Fleksitarianer
5. Parallellsamfunn
6. Brexit
7. Formidlingsøkonomi
8. Pokestopp
9. Burkini
10. Det mørke nettet

Vet du forresten at fuck muligens kommer fra et norsk ord?

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.