Marte Valle sjekket hvem som sjikanerte henne.
Marte Valle sjekket hvem som sjikanerte henne. Foto: Plateselskapet

Trues og sjikaneres av familiefedre og politikere

«Dette må du ikke uttale deg om, ellers tar vi ytterligere kontakt».

Av Lasse Jangsås. Nordlys

(Nordlys): Ingressitatet over er bare én av en rekke meldinger som har tikket inn i den plateaktuelle artisten og samfunnsdebattanten Marthe Valles innboks etter et innlegg hun publiserte i VG nylig.

Alle innleggene er skrevet av menn – som også automatisk signerer meldingene ettersom de har kommet på Facebook.

Det har gjort henne i stand til å se nærmere på enkelte av personene som har sendt meldingene, skriver Nordlys.

Hetset av lokalpolitiker

Valle er fra Harstad, men bor nå i Bergen, hvor hun gjennomfører sykepleierutdanningen sin. Nylig fikk hun blant annet en ubehagelig melding fra en lokalpolitiker nettopp på Vestlandet.

– En svært nedlatende melding som handlet om at jeg er kvinne og blond, for å si det forsiktig. Han ville dessuten belære meg om situasjonen i Midtøsten, sier Valle til Nordlys.

Innlegget hun skrev i VG handlet om palestinernes vanskelige situasjon i Gaza – og Norges svært varme mottakelse av Israels president Shimon Peres i mai.

– Skremmende

– Jeg vil gjerne understreke at jeg ikke er et offer her. Det viktigste for meg er saken jeg engasjerer meg i, altså palestinernes situasjon og verdenssamfunnet som ikke griper inn. Men det er klart det er utrolig ubehagelig å få slike meldinger og det skremmer meg at det finnes så mange med slike holdninger der ute, sier Valle.

Hun deler opp de truende og sjikanerende meldingene i to:

– Den ene gruppa kommer med stygge personkarakteristikker, nedlatenhet og går løs på meg fordi jeg er kvinne og blond, sier hun.

– Så er det en gruppe som tar for seg selve Midtøsten-temaet. Jeg har jo uttalt meg om det temaet før og vet at det vekker noe hos en del mennesker, men meldingene jeg har fått nå går langt over streken.

«Tilbakestående blondine»

Valle har vært engasjert i palestinernes situasjon i en årrekke og har også vært i Palestina. I 2007 dro hun til Vestbredden og jobbet som musikkterapeut i regi av Utenriksdepartementet i et prosjekt for palestinske Røde Halvmåne.

Det gjorde sterkt inntrykk, og engasjementet for menneskerettigheter er fortsatt sterkt.

-De menneskene som nå skriver truer og skriver nedlatende til meg om at jeg er «en tilbakestående blondine som er hjernevasket av politisk propaganda» har trolig ikke vært der nede. De tar altså kontakt med meg på denne måten om ting jeg har sett med egne øyne, sier hun.

Bare menn

Hun synes det er trist at det bare er menn – og flere av dem med bilder av familien på Facebook – som truer og sjikanerer.

– Som sagt er ikke jeg det store offeret her. Jeg vet om flere kvinner som opplever drapstrusler over telefonen, der også familiene deres kobles inn i det.

– Kommer du selv til å være mer forsiktig framover?

– Nei, jeg blir bare enda mer opptatt av å få fram budskapet og være tydelig. Jeg vil ikke la meg tvinge til taushet, sier hun.

– Men det er klart det er forferdelig trist at mange kvinner blir angrepet så sterkt for å mene noe i det offentlige rom. Mange har snakket så lenge om dette temaet, og det ser ikke ut til å bli bedre, dessverre. Heller tvert imot.

LES FLERE SAKER FRA NORDLYS HER

LES OGSÅ:

Nykommer kapret Spellemann
- Mira og Marthe er strålende

Bruk mer tid på barna dine

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN