Henrik Holm på avslutningsfesten for Skam på Sentralen i Oslo. Han hadde en av hovedrollene, som Even, i sesong tre av Skam.
Henrik Holm på avslutningsfesten for Skam på Sentralen i Oslo. Han hadde en av hovedrollene, som Even, i sesong tre av Skam. Foto: Astrid-Helen Holm / Mediehuset Nettavisen

Skam vant LGBT-pris i Danmark

Har gitt en bredere forståelse av kjønn og seksualitet.

Den norske ungdomsserien «Skam» er kåret til vinner av prisen Årets Laks av LGBT Danmark.

TV-serien, som er blitt svært populær i nabolandet, får prisen for å ha gitt en bredere forståelse av kjønn og seksualitet, heter det i juryens begrunnelse. Hedersprisen deles ut hvert år til den eller dem som «svømmer mot strømmen» og har gjort en særlig innsats for homoseksuelle, biseksuelle og transpersoners rettigheter. Prisen deles ut i forbindelse med den årlige Copenhagen Pride Festival av LGBT Danmark, Landsforeningen for homofile, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

Les også: Derfor synes Cengiz Al at dansingen er viktig


- Snakker mer om kjønn

Ifølge talspersonen i LGBT Danmark, Søren Laursen, var det ikke vanskelig å velge årets vinner.

– En gang innimellom kommer det et kulturprodukt som ikke bare fanger tidsånden, men som skaper tidsånden. Det gjør «Skam». Alle snakker om serien, og vi har fått en ny måte å se verden på etter den, sier han.

Laursen mener TV-serien har brakt homoseksualitet «lenger inn i stuene». Han mener serien har ført til at kjønn og seksualitet i større grad enn før blir snakket om i skolene og i de danske hjem.

– Den rammer bredt. Høy og lav, ung og gammel blir truffet direkte i hjertet av denne serien. Alle kan forholde seg til det, og det er det som skal til for å se en ny vei, sier han.

Les mer: Se bildene fra den store Skam-festen her

Han mener «Skam» har satt en standard som alt fremover vil bli målt opp mot og må leve opp til.

– Jeg tror ikke verden blir det samme igjen etter «Skam». Vi ruller rett og slett ikke våre tanker tilbake. «Skam» er kommet inn under huden og inn i hjerteroten, og der blir den, sier han.

Les også: De 11 øyeblikkene vi husker best fra SkamMest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.