BLOGG SHOUT Chanettssinblogg: Tanker rundt ..... (0)
NETTHETS: Hedda Ingeborgvik, Stephan Ulvund Øien og Karen Oldervik Golmen har alle opplevd å bli hetset på nett.
NETTHETS: Hedda Ingeborgvik, Stephan Ulvund Øien og Karen Oldervik Golmen har alle opplevd å bli hetset på nett. Foto: Hedda.blogg.no/Side2/Twitter @KarenGolmen

- Det er skrevet av en feig idiot med lav selvtillit

Vi har møtt fire unge, engasjerte mennesker og fått deres historie om netthets.

(TIDENS KRAV): Terskelen for å ytre seg på internett er lav. Det er positivt på mange måter, men hatet mange får gjør at man står ovenfor en demokratisk utfordring.

- Spesielt kvinner og minoriteter opplever netthets mer enn andre. Dette er problematisk for offentligheten. Det har vært mye hets i kommentarfeltene på nettavisene, på områder som islam og Arbeiderpartiet spesielt, forteller Karoline Ihlebæk, forsker ved Universitetet i Oslo, Institutt for medier og kommunikasjon til TK.no.

Ihlebæk definerer netthets som tekster, ord, biler og symboler som blir brukt for å spre hat, trusler og oppfordre til vold. Det står noe om dette i straffeloven, men i praksis er det vanskelig å få gjort så mye med det.

– Den seksualiserte trusselen er noe kvinner opplever i større grad enn menn, og dette er et problem for kvinners deltakelse i samfunnsdebatten. Det kan i verste fall skremme folk fra å delta, noe som gjør det til et demokratisk problem. Det er stor forskjell på debatten som foregår i redaksjonelle medier og ikke. Redaktørene har ansvar for å følge opp og ta nødvendige grep for å få en velfungerende debatt og et klima som gjør at alle kan delta. Når man for eksempel har blogg, har man ikke denne moderatoren til å fjerne usakligheter. Det er viktig å huske at det man legger ut på nett kan bli der for alltid, og at man ikke har kontroll på hva som blir spredt videre og hvor det blir lagt. Det er vanskelig å få gjort noe med dette i etterkant, sier Ihlebæk.

Truet med voldtekt

Karen Oldervik Golmen (29) driver bloggen frokenflink.com og er en ivrig samfunnsdebattant. Hun har fått flere av sine blogginnlegg publisert på større nettsteder som vg.no. Gleden av at media og andre meddebattanter legger merke til det hun skriver, overskygges noe av hetsen som følger med slike publiseringer.

Hun har blant annet blitt truet med voldtekt flere ganger i kommentarfeltet til sine innlegg.

– Spesielt to av tekstene mine som omhandlet feminisme og kroppsidealer, framprovoserte mye. Jeg har blitt kalt en tanketom amøbe, de har rakket ned på utseendet mitt, kvinneligheten min og intelligensen min. En skrev at kvinnelige kroppsidealer bare var nok en måte menn holdt oss patetiske og ynkelige kvinner nede på. Han mente alle kvinner som ytret seg burde voldtas til vi holdt kjeft.

Hun synes det er vanskelig å skulle heve seg over hetsen.

– Man skal være temmelig tykkhudet for å ikke reagere på slike utsagn. Jeg ble provosert, såret og skikkelig lei meg. Jeg tenker at truslene helt sikkert er tomme, så det gjør meg ikke redd, men det er vanskelig å ikke tenke på det.

Hetsen kommer alltid like overraskende

Hedda Ingeborgvik (20) har bloggen hedda.blogg.no hvor hun ytrer meninger og deler bilder og tekst fra sin hverdag. Klær og tilbehør har ofte fokus i bildene hun legger ut.

– Jeg har opplevd netthets flere ganger, men det var mer av det da jeg var yngre. Hetsen foregikk stort sett i kommentarfeltet på bloggen, hvor folk kunne være anonyme. De stygge kommentarene kom som lyn fra klar himmel, de kom ikke fordi jeg nødvendigvis hadde provosert leserne på noe vis med det jeg hadde skrevet.

De nettrollene hun har hatt besøk av på sin blogg, har alltid skrevet under pseudonym eller anonymt. Hun tror det er fordi de ikke tør å konfronteres med det de selv skriver.

– Når jeg leser en stygg kommentar, får jeg momentant en hard klump i magen. Det varer som regel bare noen sekunder, før jeg greier å huske at det er skrevet av en feig idiot som har så lav selvtillit at vedkommende har behov for å rakke ned på andre. Som kjent blogger utvikler man et slags skall som gjør at kommentarene preller av. Man blir hardhudet av å få kritikk hver eneste dag.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Politikere er også mennesker

Line Hatmosø Hoem (28) er varaordfører i Kristiansund, og har allerede flere politiske verv bak seg. Den offentlige rollen som politiker kan noen ganger være krevende i sosiale medier. Hun ytrer seg som regel på Facebook og på Twitter. På Facebook skriver hun politiske meninger og om ting som skjer på jobb.

– Jeg har opplevd netthets på grunn av min rolle som politiker. Det kan virke som at terskelen er lavere nå som alt er på nett, og den utviklingen synes jeg er skummel.

Hatmosø Hoem forteller at hun heldigvis ikke opplever hets så ofte, men de gangene hun synes det blir voldsomt, har hun som hovedregel å anmelde.

– Jeg opplever at enkelte mennesker mener at vi politikere må tåle litt ekstra fordi vi har den rollen vi har. Men dette mener jeg kun stemmer dersom kritikken er konstruktiv.

Hun prøver å ikke ta hetsen personlig, men innrømmer at det kan være vanskelig noen ganger.

– Spesielt når hetsen går direkte på meg som person, i stedet for meg som politiker. Det har vært mest ubehagelig å oppleve at enkelte har oppfordret til å sende meg hatmail eller meldinger av seksuell karakter.

I forbindelse med hennes forslag om at Langveien 19 skulle utvikles til servicesenter, ikke til rockens hus, haglet det inn med negative kommentarer på facebooksiden hennes. Noen oppfordret da til å sende henne hatmail. Hun tok et oppgjør med hetsen ved å legge ut en statusmelding hvor hun blant annet skrev «Netthets er ikke greit og i noen tilfeller ikke lov. Politikere er også mennesker og trenger overhodet ikke finne oss i hva som helst fordi vi har en rolle. Nok nå».

Avfeier det som uvitenhet

Stephan U. Øien (29) er internasjonal make-up artist for IsaDora. Han ytrer seg om alt fra politikk og helse til livsstil, sminke og trender. Mange diskuterer gjerne med han. Det meste skjer via Facebook, men også andre sosiale media.

– Jeg føler jeg må være litt rund i kantene når det gjelder netthetsen jeg opplever. Jeg velger å stikke meg fram og avfeier det meste som uvitenhet eller nysgjerrighet. Egentlig er enhver kritikk en gylden mulighet til å se seg selv i et annet lys, og lære noe om hvordan andre mennesker og hvorfor de oppfatter deg slik de gjør.

Han mener det er en ukultur i Norge at man lynsjer mennesker i sosiale medier, særlig innvandrere og minoriteter.

– Hetserne skjuler seg bak ytringsfriheten, uten at det får nevneverdige konsekvenser.

I 2012 opplevde han å få hets fra en av landets mest kjente radiopersonlighet, Tore Sagen, kjent fra Radioresepsjonen på p3.

– Jeg ble forespurt av VG om å gjøre en sak om herremakeup. Jeg syntes ikke det var et aktuelt tema, så vi ble enige om å fokusere mer på frisering, skjegg, parfymer, osv. Da det ble lagt ut på nett, kom det med overskriften «Nå kan menn bruke makeup».

Det var dette oppslaget som fikk Sagen til å legge ut følgende melding på Twitter: «Bli med å boikotte vg.no til de fjerner han Don Quijote-aktige fyren med sminke i trynet!».

– Det var skikkelig provoserende. Mange følte nok at det gikk på manndommen løs, noe som reflekterte mitt opprinnelige ståsted. Jeg ble uthengt i programmet Radioresepsjonen i forhold til mitt utseende, men fikk svare for meg i programmet Ettermiddagen på TV2. Der ga jeg spesifikke tips til Sagen og det ble en morsom sak.

Les flere saker fra Tidens Krav her.


Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN