Her krangler Side3s redaktør Lars Wærstad og Side2s journalist Guro Holmene om hva det er best å krangle om...
Her krangler Side3s redaktør Lars Wærstad og Side2s journalist Guro Holmene om hva det er best å krangle om... Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

14 ting vi vanlige folk krangler om

Og hva det betyr, ifølge parterapeut.

(SIDE2:)Vi leser stadig saker om hva par diskuterer eller krangler om. Vi lurte derfor på om de stemmer overens med våre egne diskusjoner?

Derfor ba vi gutta og jentene i Side2-og Side3-redaksjonen om å dele sine vanligste uenigheter i hjemmet.

Vasking, søvn, lytting, barn og penger er gjengangere for å hisse seg opp.

Er kranglene våre normale?

Parterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog i Sandnes har sett på våre uengigheter, og kan fortelle hvilke erfaringer hun har fra terapirommet.

Her er 14 ting vi i redaksjonen krangler om:

1. At han aldri husker tidspunkter og datoer– som «husk at da har jeg foreldremøte, husket du å booke barnevakt da?» Men han husker veldig godt når han selv skal noe.

Søylands kommentar: - Dette ser jeg i mange parforhold. Det kan handle om ulik personlighet og hverdagsstress, men det kan også handle om at du selv har tatt en Adm. Dir.- rolle i både familien og parforholdet. Prat om det og ikke glem å se din egen rolle i samspillet. Og ikke minst, godta det du ikke kan forandre!

2. At han han svarer på noe helt annet enn det jeg spør om. For eksempel: «Det er planleggingsdag i barnehagen 30. januar» Svar: «Det passer dårlig, da jeg er i London 28 og 29. januar».

Søylands kommentar: - Dette er en vanlig utfordring, han er ikke pålogget deg og samtalen – kanskje er han på jobben - eller opptatt av en eller annen skjerm? Fortell ham at når han svarer slik blir det på samme måte som at du selv skulle lest avisen når dere elsker. Dersom han er mer fraværende enn gjennomsnittet, sett av tid til viktig informasjon og gode samtaler

3. Jeg betalte NRK-lisensen sist. Nå er det din tur til å ta regningene.

Søylands kommentar: - Økonomi er et vanlig krangletema. Opprett regningskonto med faste trekk hver måned så er problemet løst. Unngå negativ emosjonell regnskapsføring dersom dere ønsker å bevare lidenskapen i forholdet.

4. Jeg har stått opp klokka 05.30 i tre dager, nå må du stå opp. Men jeg la meg senest, kan han da svare. Mitt argument er at han da må legge seg tidligere. Også er vi i gang…

Søylands kommentar: - Vanlig kranglefelle mange småbarnsforeldre går i. Krangelen eskalerer fordi begge er trøtte og mest opptatt av egne behov. Prat heller når dere har overskudd om hvordan dere kan ta vare på hverandre i en hektisk hverdag – og få nok søvn. Lag gode rutiner og ikke glem å komme fra prat til handling!

5. Husarbeid. Uten tvil. Vi krangler om hvem som gjør hva også videre. Vurderer å skaffe vaskedame.

Søylands kommentar: - Dessverre et svært vanlig krangletema som ofte bidrar til sextørke - som igjen fører til at par krangler enda mer. Før dere ansetter en som vasker gulvene hjemme, finn ut hvorfor husarbeid egentlig er et problem? Har dere ulik standard på hva er rent nok? Mangler dere gode rutiner? Klarer dere å løse problemet selv, kan dere sette av pengene til noe gøy! Husk også at par som ikke er flinke til å prate om følelser og forhold ofte kan klage på husarbeid istedenfor å spør: «Elsker du meg?» Har din partner tjenester som sitt kjærlighetsspråk kan litt uoppfordret husarbeid sette fart på både stemningen og lidenskapen i forholdet.

- Dette handler om ulike forventninger, ønsker og behov for hva en god helg skal inneholde, sier Søyland om den ene journalistenes «problem» når det gjelder en perfekt kveld med kjæresten.


6. Vi krangler mest om måten vi krangler på – altså en liten sak blir til noe større fordi vi reagerer så forskjellig. Jeg vil prate ting i hjel, han vil helst gå på stua for å spille FIFA og late som jeg ikke eksisterer.

Søylands kommentar: - Her er gode nyheter! Han er «bare» konfliktsky derfor flukter han fra deg og problemet. Konfliktsky personer kan velge å stenge av det som er vanskelig mens kjæresten gjerne er mer styrt av følelser og finner ikke den knappen! Å flukte inn i en skjerm er destruktivt når kjæresten ikke har det bra. Bli enige om gode regler for den vanskelige samtalen og tren begge på åpen dialog – eller ta 2-3 timer forebyggende hos en parterapeut.

7. Vår største diskusjon går på om vi skal ha flere barn eller ikke. Det er ingen aggressiv form for krangling, men en pågående debatt som jeg bevisst holder i gang, hvis ikke vil diskusjonen automatisk legges død.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland i Åpen Dialog.

Søylands kommentar: - Flott at du tar opp et tema som er viktig for deg, men vær obs på at det kan virke mot sin hensikt. Det er ikke alltid ord som selger best. Er dere like flinke til å passe på kjæresteforholdet som barna? Mange par glemmer parforholdet i småbarntiden, Kanskje tiden er inne til å ta en pause fra slitte temaet? Prioriter kjærestekvelder, romantikk og god sex i en hektisk hverdag. Har dere det topp sammen er det enklere å løse uenigheter – enten det er småting eller store verdivalg og vanskelige dilemma.

8. Det at han synes det å ligge på sofaen og se Youtube-videoer og spise chicken wings er en helt TOPP lørdagskveld, mens jeg synes det er helt krise. Det fører innimellom til en del diskusjoner. Men her blir vi riktignok veldig ofte enige, og en slik krangel ender ofte i at en av oss begynner å le. Men ikke alltid.

Søylands kommentar: - Dette handler om ulike forventninger, ønsker og behov for hva en god helg skal inneholde. Det at det kan ende i latter er et sunt tegn! Kanskje hun håpet på noe som var hakket mer romantisk? Prat i forkant av helgen slik at begge får kvalitetstid uten at det blir turn off for partneren. NB! Inviter gjerne av og til til hemmelig date, hver sin gang, da får dere mer spenning og positive opplevelser inn i et etablert parforhold.

9. Hun mener hun rydder mer enn meg. Men det gjør hun ikke.

Søylands kommentar: - Kanskje handler det om rydding – kanskje handler det om noe helt annet; Kanskje hun ikke føler seg så betydningsfull lenger i forholdet? Hverdagsstress kan også gjøre hun har lettere for å fokusere på det negative enn alt du gjør, da kan hun føle at du ikke bidrar nok og at det er urettferdig. Bud nr 1, ikke motargumenter! spør heller om hun har hatt den følelsen lenge? La henne få prate ut og anerkjenn hennes frustrerte følelser selv om du mener at du kan motbevise det hun sier. Gå gjennom arbeidsfordelingen når dere er lykkelige og ikke minst overrask henne en vanlig grå tirsdag, det er nå hun trenger det. For det er når hverdagen kommer at dere har mulighet til å utvikle forholdet om dere ikke låser dere fast i et destruktivt kranglemønster der begge er mer opptatt av å vinne enn å se at partneren og parforholdet lider.

10. Penger og økonomi. Det er den største krangelen vi har. Jeg sløser, og han er flink til å spare.

Søylands kommentar: - Dette er farlig farvann – her må dere lære av hverandre. Krangling løser ingenting, bare øker frustrasjonen. Klarer dere ikke å finne gode løsninger selv søk konkrete råd til en mer sunnere økonomistyring hos banken eller hos en parterapeut. Lag et budsjett og få inn mer positive følelser rundt temaet. Hvis ikke kan dere risikere at det sliter unødig på parforholdet.

11. Prioriteringer. Jeg vil være mer sammen, og han syns det er sykt viktig å være med gutta.

Søylands kommentar: - Ulike mennesker kan ha ulikt behov for alenetid med venner versus kjærestetid. Derfor, når dere har det bra sammen, avklar begges forventninger, ønsker og behov. I stedet for å klage og si «Du er jo aldri hjemme» Fortell han hva du elsker at dere gjør sammen og spør hva han har lyst at dere skal gjøre mer av. Sett av fast egentid til venner, du trenger også å pleie dine venner, slik at du kan ønske han en super kveld når han drar til kompiser istedenfor å surne igjen. Han vil garantert merke forskjellen. Da skal du se at hans interesse for deg og parforholdet blomstrer på ny!

12. De vanligste kranglene hos oss er om fullstendig ubetydelige småting - og det går heldigvis over fort. Det kan være at en av oss har lagt lyspærene feil sted (eller glemt å kjøpe lyspærer andre dag på rad), eller at noen har kastet post som ikke skulle vært kastet.

Søylands kommentar: - Det er dette som er livet – at ting går opp og ned. Dette kan handle om hverdagsstress eller at dere er konfliktsky og dermed ikke så flinke til å ta opp mer alvorlige ting – da er det lettere å klage på de små ufarlige tingene i hverdagen. Stopp opp og spør hvorfor dere gjør det. Le gjerne av dere selv og ta den andre på alvor. Ha en åpen dialog. Og for all del. Husk at det av og til må det være lov å ha en dårlig dag.

Vasking og rydding er noe mange par krangler om...

13. Jeg blir fryktelig irritert hvis jeg synes han viser for lite entusiasme. Da blir det fort glefsing, og jeg beskylder ham (blodig urettferdig selvsagt) for å sabotere min forventning og glede.

Søylands kommentar: - Slapp av. Du er nok bare følelsesstyrt og du blir usikker når han ikke viser nok engasjement. Og du glemmer at han kanskje har følelsene mer på innsiden? (i motsetning til deg). Her er nøkkelen kunnskap og forståelse – vis også at du kan le litt av deg selv etterpå. Og ikke minst be om unnskyldning i stedet for å dekke over og bortforklare. Du har antakeligvis anerkjennende ord som ditt kjærlighetsspråk, da er din reaksjon helt naturlig.

14. Vi krangler i bilen. Hvis jeg ikke klarer å følge med på GPS-en eller ikke kan svare raskt nok på kartrelaterte spørsmål.

Søylands kommentar: - Våkn opp! Dette vil jeg kalle en tullekrangel, enten må han/hun godta at du har to – tre svake sider (regner med at du ikke gjør det for å plage din kjære) – eller så må han se seg om etter en ny dame. Har han ikke noe mer alvorlig å klage over er han en meget heldig mann. Avtal at den som begynner å krangle i bilen får lov å vaske badet når dere kommer hjem – hvor ble kranglingen av?

Kjenner du deg igjen i noen av krangletemaene? Diskuter i kommentarfeltet nedenfor.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN