Kvinner sparer jevnt, men tør ikke ta like mye risiko som menn.
Kvinner sparer jevnt, men tør ikke ta like mye risiko som menn. Foto: iStock

- Menn er dårligere til å spare enn kvinner

Men gutta sparer «smartere».

I overkant av syv av ti nordmenn sier at de sparer. Dette er en økning på nær ti prosent siden i fjor. Det viser seg at kvinner er flinkere til å spare enn menn. 77 prosent kvinner sier at de sparer mot 68 prosent menn.

Det kommer fram i en undersøkelse utført av Ipsos for DNB.

Les også: Sånn kan du lære deg å unngå sløsing

- Kvinner sparer i den gode gamle sparekontoen som er «trygg», mens menn sparer smartere ved å nedbetale på gjeld og spare i aksjer, sier Hanna Folkvord, Finansrådgiver i DNB.

Finansrådgiver Hanna Folkvord

Hun opplyser at generelt sett har menn mer ansvar for økonomien i hjemmet, og har derfor mer kunnskap om penger og velger igjen smartere spareløsninger enn kvinner.

- Menn har gjerne ansvaret for økonomien, vi henger igjen litt der. De har derfor også ansvaret for sparingen og organiseringen rundt økonomien. Det er også min erfaring som rådgiver - det er mannen som har ansvaret. Sånn sett kan man si det er litt gammeldags, sier Hanna.

Les saken: Kjøper du kaffe ute hver dag? Det kan koste deg dyrt i lengden

Menn og kvinner sparer ulikt

Videre i undersøkelsen viser det seg at kvinner sparer jevnt og trutt, hvorav 51 prosent kvinner sier at de sparer i en fast spareavtale, mot 41 prosent menn.

Måten vi sparer på er derimot ulikt mellom kjønnene. Kvinner foretrekker å spare på bankkonto i forhold til å spare i aksjemarkedet. 58 prosent kvinner sier at de sparer på bankkonto. 40 prosent kvinner sparer også i aksjemarkedet.

Menn tar altså mer risiko, og tallene viser at 68 prosent menn sparer i aksjemarked. Det er også flere menn som sparer ved å betale ned bolig enn kvinner. 50 prosent menn gjør dette mot 38 prosent kvinner.

Les også: Dette er de største feilene unge gjør når de skal spare

- Kvinner bør bli mer bevisst

Hanna mener kvinner bør ta større del i den økonomiske biten i hjemmet, og tenke gjennom hvordan hun bør spare, også for å sikre seg selv for fremtiden.

- Kvinner er mer bevisst på å ha midler raskt tilgjengelig dersom uforutsette ting skjer, eller dersom man skal bruke pengene innen kort tid. For eksempel dersom kjøleskapet ryker, man skal pusse opp og man skal på sommerferie. I tillegg ser jeg at mange kvinner bruker mye penger på for eksempel interiør, mens menn sparer litt ekstra i aksjer. Menn sparer mer fornuftig og i ting som har en verdi, for eksempel ved nedbetaling av boliglån, bil, hytte og akskjer, sier Hanna og påpeker:

- Kvinner bør definitivt bli mer bevisst på hva man sparer til og hvordan man sparer. Mange kvinner velger også å jobbe redusert og ta seg av barna. Det kommer seg dårlig ut i forhold til pensjonsopptjeningen. Husk at statistikken viser at kvinner lever lenger enn menn!

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.