Foto: Lise Åserud (Scanpix)

Kongeparet klemte til

Rørt til tårer av storslått bursdagsgave.

Skrevet av:

Liker du denne saken?

Reply

KUNSTINDUSTRIMUSEET/OSLO (SIDE2): - Å finne bursdagspresanger er ikke lett. Særlig ikke til to mennesker som har så mye pent fra før. Vi gir dere derfor noe dere allerede har, strålte statsminister Jens Stoltenberg til kong Harald (74) og dronning Sonja (74) under onsdagens avdukelse av utstillingen «Kongelige reiser 1905-2005» på Kunstindustrimuseet.

Det ble stor jubel og tårer blant kongefamilien under velkomsttalen av statsministeren - og jubilantene som i år begge feirer 75 år kunne ikke blitt gladere for bursdagsgaven fra regjeringen. Den storslåtte utstillingen iverksatt av Nasjonalmuseet og kongehusets kuratorer i nært samarbeid med særlig dronning Sonja ble i dag åpnet for æresgjestene.

- For oss gir regjeringens gave en kjærkommen anledning til å se vår gjerning. Vi er en del av reisen som startet da min bestefar i 1905 sa ja til å bli Norges konge. For mange håper vi utstillingen vil bli et stevnemøte med glemte år. For barn og unge kan utstillingen bli et møte med bevigenheter deres foreldre eller besteforeldre har opplevd, sier kongen i sin takketale.

Og litt stevnemøte ble det også for kongeparet som har vært gift i snart 44 år og feirer felles 75-årsdag dette året ga Sonja en god klem til Harald etter talen.

Rørt
Kongefamilien var tungt representert ved kronprins Haakon (38), kronprinsesse Mette-Marit (38), prinsesse Märtha Louise (40) og prinsesse Astrid (80) som selv nettopp jubilerte. Både Märtha Louise og Mette-Marit ble tydelig rørt over talene og tørket et par tårer over godordene til jubilantene.

Men det var først og fremst utstillingen som både overrasket og ble beundret av kongefamilien. Prinsesse Astrid og kong Olavs antrekk brukt ved signingen vises i samme rom som kroningsvognene, det samme gjør antrukken brukt av dronning Maud og kong Haakon, og dagens kongeparet.

- Jeg har aldri sett den før, jeg! utbrøt Astrid da hun så den bestige kroningsvognen. Vognen måtte løftes inn via taket for å få på plass, og restaurert for anledningen. Vognen ble brukt første gang til kroningen i 1906, deretter ved Olav og kronprinsesse Märthas bryllup i 1929 og til åpning av Stortinget fram til 1940.

Enorm samling
Kongehusets samlinger rommer over 400.000 gjenstander hvorav 200.000 fotografier og en lang rekke arkivalia. Jubileumsprosjektet med navn «De kongelige reiser» rommer rundt 300 av disse, men det var mange skatter kongeparet selv ikke hadde sett.

- Det er mange av disse tingene vi aldri har sett. Det er ikke slik at vi går rundt og ser på alt dette hver dag, sier kong Harald.

Dronningen er som kjent svært kunstinteressert og la ikke skjul på hva hun synes om utstillingen med reise som tema.

- Jeg har lært noe stadig vekk! Det er interessant å se historien vist på denne måten. Det knytter seg mange minner hele veien her. Også er det veldig fint å se historien, de som har gått før oss og reist før oss. Det er veldig interessant. Vi gleder oss til å komme tilbake hit alene, sier dronningen med et blunk.

Kongeparet var veldig imponert over utstillingen som skal henge på museet fram til slutten av april.

- Hele ideen til regjeringen med å lage disse seks utstillingene er veldig hyggelig. Hyggelig at folk som vil kan få se dette og lære om det. Det blir seks helt forskjellige utstillinger, selv om alle har reise som tema, sier kongen.

Digger Downton Abbey
En av antrekkene til kong Harald er det mange som kommer til å dra kjensel på. Kronprinsesse Mette-Marit fikk seg en god latter da de forsto at kongens uniform er helt lik uniformen den fiktive jarlen av Grantham bruker i den populære serien «Downton Abbey». Kong Harald er æresoberst av Green Howard-regimentet i Storbritannia, samme regiment som TV-serie-jarlen.

- Det var gøy! utbrøt kronprinsessen da det ble fortalt under omvisningen.

Et annet antrekk fikk også prinsesse Astrid til å erte sin lillebror. Kongens gamle anorakk og skilue er nemlig stilt ut.

- Hva skal du finne på nå da? sa Astrid spøkefullt til Harald. Kongen er som kjent en ivrig friluftsmann.

Dronning Sonjas rosa kjole designet av danske Erik Mortensen til statsbesøket i Danmark står i et av monterne. Det imponerte kongeekspert Kjell Arne Totland mektig.

- Vi har en fantastisk dronning, det er så artig at hun valgte å stille ut den sjokkrosa aftenkjolen med hoffermer og slep og som hun bar i København for bare noen uker siden. En fantastisk utstilling. En virkelig folkegave - i dobbel forstand! Jeg hadde mange store aha-opplevelser, sier Totland til Side2.

Utstillingen åpner dørene torsdag denne uken og – skal vises fram til 26. august i år. De fem andre utstillingene vises i henholdsvis Bergen, Trondheim og Tromsø, mens de to siste er vandreutstillinger som vil vises på norske ungdomsskoler og gallerier landet over.

BIDRA I DISKUSJONEN

Les også