Foto: Wiik, Eirill (SCANPIX)

Kan redde 2000 fra hjerteinfarkt

Ultralyd kan avsløre hjerteinfarkt.

(SIDE2): Ny norsk forskning kan bli livsviktig for mange pasienter i fremtiden.

Lege og forsker Christian Eek ved Hjertemedisinsk avdeling på Rikshospitalet har utviklet en ny metode som kan ha avgjørende betydning for behandlingen av så mange som 25 prosent av pasientene med såkalt lettere hjerteinfarkt. I Norge kan det være snakk om så mange som 2000 pasienter som kan reddes hvert år, skriver Dagbladet .

Ved akutt hjerteinfarkt kan man ha tette kransarterier og utvikle stor skade på hjertet – uten at det synes på EKG. Neste uke fastslår Eek, og hans veiledere Helge Skulstad og Thor Edvardsen, i sin doktorgradsavhandling ved Universitetet i Oslo at ultralyd kan være med å avsløre så mange som 2000 hjerteinfarkt i Norge hvert år, skriver avisen.

I dag brukes EKG for å avsløre om det er snakk om et stort eller et lite hjerteinfarkt, men problemet er at denne metoden ikke er nøyaktig nok til å fange opp alle med helt tette årer eller stort hjerteinfarkt, sier Christian Eek .

12 000 - 15 000 nordmenn får akutt hjerteinfarkt hvert år.

Blogg.no

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side2.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN

comments powered by Disqus
Les også