Foto: Linn Sollied Madsen (Side2)

- Jeg har Norge i blodet

Men det var ikke før under Vinter-OL at Pastor Grant Aaseng kjente nasjonalfølelsen komme snikende.

(SIDE2:) Pastor Grant Aaseng fra Minnesota har i løpet av våren vært en av de mest populære norsk-amerikanerne vi har kunnet følge i serien «Alt for Norge».

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Han har gitt mye for å bevise at han er ekte nordmann, og for å få sjansen til å møte sin norske slekt fra blant annet Gudbrandsdalen.

Hundeslede
Allikevel holdt det ikke helt i mål, og Grant måtte pakke sakene sine etter å ha tapt en utfordrende duell mot Joseph Ruud i den svalbardianske villmarka, der oppdraget besto i å kjøre hundeslede samt grave opp en «forulykket» mann fra snøen.

- Mens jeg kjørte utover slettene tenkte jeg at jeg var virkelig heldig at det var denne gangen laget mitt tapte. Andre ganger har taperutfordringen vært forferdelige ting som å drepe høns, mens jeg får kjøre hundeslede! Det var en helt utrolig opplevelse, forteller han til Side2 når vi møter ham på kaffeslabberas i Oslo.

Til slutt var det Doug Miner som stakk av med seieren i serien, og som fikk møte hele sin norske slekt.

Invitert tilbake
De fleste deltakerne som ikke kom så langt har sverget på at de vil tilbake for å møte sin slekt, men foreløpig er det bare Grant som har tatt turen østover.

Han og hele familien hans ble nemlig invitert tilbake av Norsk Slektshistorisk Forening og DIS (Databehandling i slektsforhold) som både i forbindelse med programmet, men også i etterkant har jobbet iherdig for å oppspore Grants norske slektninger.

Resultatet ble en rundtur på Østlandet der de fikk treffe Grants slektninger i Gudbrandsdalen og kona Ruth fikk møte sine røtter på Biri. Også barna Marit og Kristopher var med på turen.

- Siden både jeg og kona mi er av helt norsk avstamning, bestemte vi oss for at barna våre skulle ha norske navn, forklarer Grant.

Fikk gåsehud
Selv om han hele livet har vært oppmerksom på sine Norske aner, var det ikke før OL i Salt Lake City at han begynte å føle at det betydde noe spesielt.

- Jeg tok med ungene på en medaljeseremoni under OL, og Norge hadde vunnet noen medaljer. Da de begynte å spille «Ja, vi elsker» fikk jeg gåsehud, og jeg kjente virkelig at jeg har Norge i blodet. Det øyeblikket gjorde noe med meg.

Det var datteren som meldte faren på «Alt for Norge» og de har alle fulgt med på episodene. Et av seriens mest minneverdige TV-øyeblikk var når pastoren selv skulle gjennomføre en rekke russeknuter, blant annet drikke en flaske øl uten å bruke hendene.

Se klippet her:

- Jeg var litt bekymret for at det skulle bli utrolig flaut, men egentlig var det ganske morsomt. Vennene mine syntes det var hysterisk festlig, forteller datteren Marit.

Grant tok de aller fleste utfordringene på strak arm, men han satte foten ned ved å kysse en medruss av samme kjønn.

- Pappa hadde satt seg noen grenser han ikke ville krysse på grunn av blant annet jobben sin, og det synes jeg gjør han til en god rollemodell, sier hun.

Øl eller gråt?
- TVNorge hadde en avstemning på sidene sine, og etter akkurat den episoden så jeg at min egen rating skjøt i taket. Jeg vet ikke om det var på grunn av øldrikkingen, eller fordi jeg gråt etter at jeg hadde sunget nasjonalsangen, ler Grant.

Selv om Grant blant annet kan styre seg for den vestnorske delikatessen smalahove, så er det andre ting han setter stor pris på ved den norske kulturen.

Les mer: - Det er et ansikt på fatet mitt

- Jeg synes det er så fint at kvinner blir behandlet som likeverdige i Norge. I USA sier vi at vi har likestilling, men vi har ikke egentlig det. Og jeg føler at det er dumt at min datter skal vokse opp i et samfunn slikt som vårt, sukker han.

- Jeg liker også at det generelt er mye mer likhet i det norske samfunnet, det er ikke hierarki på samme måte. Når vi filmet serien, så var det ingen som var for høyt på strå til å utføre oppgaver. Kameramannen kunne komme med forslag til vår kvinnelige regissør, som synes det var fint med nye forslag. Jeg har skikkelig sansen for denne flate strukturen, smiler han.

Blogg.no

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på Side2.no gjennom bildeshout. Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.

BIDRA I DISKUSJONEN

comments powered by Disqus
Les også