REAGERER: Sondre Delgado Kristensen reagerer på holdningene om eldre, og sier han selv er stolt over å ha skiftet bleier og dusjet eldre mennesker.
REAGERER: Sondre Delgado Kristensen reagerer på holdningene om eldre, og sier han selv er stolt over å ha skiftet bleier og dusjet eldre mennesker. Foto: Facebook - privat

- Jeg er stolt av å ha skiftet bleie på eldre

Emilies blogginnlegg har fått mange til å reagere.

Pleieassistent Emilie-Therese Nergård (20) har skapt blest etter at hun skrev bloggen «Når jeg er ferdig utdannet, slipper jeg å dusje de gamle menneskene!».

I bloggen skriver hun om en samtale hun overhørte med en sykepleierstudent, og som hun reagerer sterkt på.

REAGERER: Blogger Emilie-Therese Nergård reagerte på holdningene til sykepleierstudent, og har fått mange reaksjoner.

- Grunnen til at jeg skrev det jeg skrev, var at jeg mener det er et innlegg som burde komme ut. Jeg skrev det ikke for å henge henne ut som person, men fordi slike holdninger bør komme fram i lyset, sier Nergård til Nettavisen.

Blogginnlegget er lest av over 50.000 personer, og er delt 5000 ganger på Facebook. Aldri før har bloggeren fra Troms opplevd slike lesertall.

- Det er godt over en måned siden jeg hørte den kommentaren, men det har irritert meg sånn i ettertid, sier 20-åringen.

- Det handler om respekt

En av de som reagerer, er Sondre Delgado Kristensen, som selv har jobbet med eldre på sykehjem.

«Når man hører historiene disse eldre har, hva de har gjort for landet så er dette det minste man kan gjøre for dem, har selv skiftet bleie på eldre, dusjet dem og kledd på dem! Å jeg føler meg stolt av å ha gjort det, gi dem den omsorgen de trenger og fortjener. De som sitter på ett eldrehjem har vært med på å bygge dette landet. Det handler om respekt», skriver Delgado Kristensen på Facebook.

- Det er forkastelig at noen har slike holdninger. De eldre blir ofte sett på som en ikke-fungerende person med en gang de er ute av stand til å passe på seg selv, og trenger hjelp. De blir sett på som en utgift kontra det å bli sett på som et menneske, sier Delago Kristensen til Nettavisen.

Han påpeker at det rett og slett handler om å være et medmenneske.

- Skal man jobbe med eldre skal man kunne yte den servicen og ha de riktige holdningene for å ivareta omsorgen til de eldre. Alt handler om respekt for medmennesker uansett farge, rase, tro, kultur og fortid, sier han, og legger til:

- Så de holdningene er helt feil etter mitt syn, og har ikke noe i helsesektoren å gjøre.

- Holdningene vil følge deg

Nergård kan heller ikke fatte at noen har slike holdninger.

- Det jeg reagerer på er at folk sier at når jeg er ferdig utdannet skal jeg ikke vaske de gamle bak og dusje dem, men i det store bildet må du gjøre det om du skal fortsette som vanlig sykepleier, sier hun.

Hun påpeker samtidig at folk selvsagt kan velge om man vil være sykepleier for eldre, eller for yngre mennesker.

- Men slike holdninger vil følge deg uansett om du jobber med unge eller gamle, mener Nergård.

- Har du fått mange reaksjoner?

- Det har florert enormt de siste dagene, men 95 prosent er veldig enig med meg og synes det er veldig bra jeg har skrevet om det. Det er mange sykepleiere som har skrevet at de er enige, mens noen få mener jeg ikke burde jobbe i helsevesenet når jeg tar dette opp, sier hun.

Facebook-delingen har fått over 200 kommentarer:
(Artikkelen fortsetter under)

Personlig synes jeg dette er skremmende, jeg synes det er skremmende at mennesker som skal behandle andre mennesker tenker på denne måten.

Posted by Nettavisen on 11. april 2016


- Viktig med gode holdninger

20-åringen får også støtte av KrF-politiker Olaug Bollestad. Hun er selv utdannet sykepleier, og kjenner seg ikke igjen i holdningene.

- Sykepleierstudentene får svare for seg, men jeg som intensivsykepleier tenker at hygiene og dusjing er en del av å ta vare på hele menneske, sier Bollestad til Nettavisen.

RESPEKT: Stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF) er selv utdannet sykepleier og mener gode holdninger og respekt er viktig.

Hun påpeker at gode holdninger og respekt er viktig overfor eldre mennesker.

- Vask, omsorg og stell er like viktig for eldre som yngre mennesker. Å få lov til å ivareta noen av våre elementære behov, og behandle mennesker som er ekstra sårbare nettopp i en dusj-situasjon er viktig og en gitt tillitt, sier Bollestad, og legger til:

- Eldre mennesker er prisgitt den som skal pleie og vaske en, og da er det viktig med gode holdninger og respekt for den eldre.

- Handler også om hygiene

Bollestad, som sitter i Helsekomiteen på Stortinget, sier samtidig at man må lære av sykepleieres observasjoner.

- Det er en unik mulighet for gode sykepleierobservasjoner i denne settingen, som kan være viktige observasjoner som en må ha for å kunne gi god pleie på alle plan. For meg handler sykepleie om hele menneske og dekking av hele menneskers behov, også hygiene, sier hun.

Mest sett siste uken

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.